Орешарски се отказва от „Златната акция


Орешарски се отказва от „Златната акция
23 Август 2013, Петък


Държавата напуска Българската телекомуникационна компания, за да обслужи Цветан Василев и руските му партньори

Автор: Велизар Енчев

Отдавна нямам илюзии за лицемерната същност на Българската социалистическа партия, проповядваща леви идеи, но провеждаща дясна политика. Същата партия, която в опозиция лее крокодилски сълзи за бедните и болните, но на власт налага обслужващия богатите плосък данък и закрива болници в малките населени места. 

Така видяхме най-чудовищната идеологическа хамелеонщина в съвременната ни история - от комунистическа БСП се прероди в партия на едрата българска буржоазия. Като връх на наглостта, партийни и комсомолски секретари приватизираха града и селото и днес са крупни капиталисти и мастити латифундисти. Затова, ако някога БСП смени символите си, най-почтено е да си избере за герб двуликия Янус.  

Говоря за почтеност и се сещам за нейния политически антипод. Името му е Марин Райков - служебен премиер, назначен от назначения от Бойко Борисов президент и самоназначил се за посланик в Италия три дни преди да напусне Министерския съвет и Външно министерство.

Името му отново нашумя, след като частната Българска телекомуникационна компания обяви, че държавата се отказва от "Златната акция" в БТК. На 16 септември това ще бъде гласувано на общо събрание и така българите ще останат с пръст в устата. По-точно - БТК ще стане 100 процента собственост на Цветан Василев и неговата Корпоративна търговска банка (КТБ).

Предстоящото решение за обезсилване на правата на държавата в БТК идва, след като в бюджета влезли плащания по засекретено споразумение между служебното правителство и бившите собственици на телекома. С него е постигнато извънсъдебно решение по арбитражни дела, които България заведе в Парижкия съд срещу приватизаторите „Вива венчърс" и „Адвент интернешънъл".  

Какво е това секретно споразумение и защо правителството на Орешарски се отказва от държавния дял в БТК?  Още в първите дни на новия парламент депутатката Татяна Буруджиева гневно обяви: служебният премиер Марин Райков трябва да обясни защо е подписал извънсъдебно споразумение с приватизаторите на БТК, според което задълженията им към държавата от 320 млн. лева ще се стопят до символичните 9 милиона?  

Гневът й обаче бързо отмина. Тук ще припомня, че в края на управлението на НДСВ никому неизвестната „Вива венчърс” купи 65 процента от БТК за 230 млн. евро, въпреки че експерти настояваха за поне четири пъти по-висока цена. През 2007 г. исландският милиардер Тор Бьорголфсон купи БТК и малко по-късно я продаде на AIG за 1.1 млрд. евро.
Само пълен идиот няма да види тази биеща в очите кражба: харизаната за 230 млн. евро БТК е препродадена от исландския тарикат за 1.1 млрд. евро, сиреч чистата загуба за държавата е 870 млн. евро. 

През август 2012-а телекомуникационната сага получи ново развитие, след като Корпоративна търговска банка (КТБ) и руската Външнотърговска банка (ВТБ) получиха 73 на сто от Българската телекомуникационна компания. Ако се вярва на официалните данни,  купувачите поравно са осигурили общо 130 млн. евро за 73 процента от БТК.  
Видимият собственик на компанията е Цветан Василев и неговият трезор, който все още разполага с парите на държавните компании. Казвам "все още", защото служебният кабинет прие наредба, изискваща от всяко държавно предприятие да държи не повече от 25 % от депозитите си в една банка. По това време Райков призна, че "наистина в една банка са концентрирани 54 % от парите на държавните дружества", без да я посочи. Но всички знаехме, че това е КТБ.

На пръв поглед разхвърлянето на държавните пари в няколко банки е удар по Василев. Но само на пръв поглед. Седмица след тази "героична" стъпка служебният кабинет направи щедър жест към КТБ, превръщайки 320-милионен дълг в 9 милиона. 
След Буруджиева и друг социалист осъди решението на Райков да опрости 320 милиона. Румен Гечев - бившият вицепремиер на Жан Виденов и сегашен депутат от БСП, обяви:  
"Проведох разговори в Агенцията за приватизация и получих същата информация - става дума за няколкостотин милиона лева, от които българската държава сякаш се отказва или ги подарява на някого. Това, което ще направя, е да довърша проверката. На тези, които се надяват да откраднат от държавата, ще кажа, че нямат причина да са спокойни..." 
В името на партийната дисциплина и гневът на Гечев утихна.  

За какво става дума? Преди половин година БТК предложила на държавата да й плати 9 млн. лева по три дела, аргументирайки се, че така или иначе Парижкият арбитражен съд ще отсъди в полза на компанията. Първите два иска срещу БТК са за неизпълнение на приватизационния договор за съкращаване на персонал, а третото - за неизплатени задължения към Министерството на отбраната.  

Одит на Агенцията за приватизация разкри, че при покупката на БТК там са работели 22 000 души, а три години по-късно незаконно съкратените са над 5000. Но в хода на делото се оказа, че работниците не били уволнени, а напуснали по взаимно съгласие...  
Може да сме най-бедните в Европа, но не сме най-простите. След 24 години див капитализъм и издевателства над беззащитните работници, всички добре знаем какво значи „взаимно съгласие" между вълк и агне.

Армейските претенции са за неизплатени 9 млн. лева за военната телекомуникационна мрежа, която се отдели от инфраструктурата на телекома. Не питам що за държава е тази, която дава в чужди ръце достъпа до военните си комуникации. Защото имаме само десетина роти пушечно месо за мисии, а не боеспособна армия, на която са нужни комуникации. 

Ала да загърбим емоциите и нека се вгледаме в царската приватизация. Стъпвайки на договора, новите собственици на БТК извиват ръцете на държавата с това послание: приватизационният протокол от 2004 г. е в полза на купувача и той може да диктува условията на държавата, а не обратното. Както спечелихме делото за съкращенията, така ще спечелим и останалите дела в Парижкия съд. Затова по-добре приемете нашата оферта.  
Какво получиха босовете на БТК от служебното правителство на ГЕРБ и какво ще получат от кабинета „Орешарски"?  
Първо, успяха да анулират "Златната акция" на държавата, която е последна преграда към тоталния контрол над компанията. Тази акция осигурява блокираща държавна квота и е равносилна на пакет от 27 процента от капитала на телекома. 
Второ, на една ръка разстояние е втората цел на КТБ - имотите на БТК, поставени под възбрана от Агенцията за приватизация.  

С две думи - говорим за пари и имоти. За страшно много пари и страшно скъпи имоти. С които КТБ ще компенсира загубата от влоговете на държавните фирми, които ще се прелеят в конкурентни банки. 
Чета статистиката за най-окаяните страни по света и се питам: оправдано ли е извънсъдебно споразумение между бедна държава и частна компания, когато на съдебните везни са 320 млн. лева?  

Не трябва ли България да наеме най-добрите чужди адвокати, за да защити интереса си в Арбитражния съд в Париж?  
Не е ли по-изгодно да платим 9 милиона за адвокатски хонорари, вместо да опростим 320 милиона срещу мизерните 9 милиона? 
Задавам тези логични въпроси и не проумявам логиката на БСП и подопечния й премиер, които на 16 септември ще финализират секретното споразумение на Марин Райков и ще се откажат от "Златната акция" в БТК.  

Всъщност логиката на БСП е елементарна и се съдържа в две думи - власт и пари. За да задържи властта, елитът на „Позитано" се нуждае от пари. А за да има пари, трябва да е във властта, без значение с кого и на каква цена.  
В този казус изводът е брутален, но напълно съобразен с бизнес морала на родния капитализъм: стриктно спазвайки написаните от него приватизационни закони, НДСВ законно продаде БТК и взе полагащата му се комисиона, сега е ред на комисионерите в БСП.  

Важна подробност е, че при подялбата и на двете комисиони неизбежен ортак на управляващите е ДПС - коалиционното ремарке на всяка власт. Малка подробност е, че зад новите собственици на БТК надничат царски кадри с алени партийни книжки. Така българският преход роди уникалния монархокомунистически съюз. 
Узаконявайки престъпната сделка на служебното правителство, триумфиращата червена буржоазия инкасира поредна служебна победа и отправи три цинични послания към победените:
Присвояването на БТК е неизбежно и няма сила, която да го спре. Грабежът приключи. Забравете!

Анализирай това
Одит на Агенцията за приватизация разкри, че при покупката на БТК там са работели 22 000 души, а три години по-късно незаконно съкратените са над 5000.


В категории: Анализи , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
дядо Хаджи
25.08.2013 05:23:45
0
0
Имам единствен въпрос към тези мощеници-днеска псувани ли са.Но аз мисля че псувните не престават тъй като цялата ни дървава я направиха на пух и прах и се нагълтаха с народните богатства-да им приседнат дано и поздрав на всичките им роднини.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки