Изровиха кости на 5 века в центъра на Търново


Изровиха кости на 5 века в центъра на Търново
Археологът Евгени Дерменджиев разкри две погребения от 16-17 век пред читалище "Искра" във Велико Търново
19 Август 2013, Понеделник


Кости на пет века излязоха при изкопите за новите водопроводи във Велико Търново. Миналата седмица при разкопаването на трасето по ул. "Мармарлийска",

Автор: Здравка Христова Снимка: авторът

точно пред читалище "Искра" в центъра на старата столица, строителите се натъкнаха на два скелета и спряха работа. Археологът Евгени Дерменджиев, натоварен с проучването, откри в близост до погребенията (според учения те са извършени по християнски ритуал) и глинено гърне, датирано от периода 16-17 век.
По това време в този район е съществувало селцето Маринополци, коментира шефът на Великотърновския исторически музей Иван Църов.

Археолозите очакваха находки на това място и затова изпратиха предварително писмо до Община Велико Търново, строителите на водопроводите да бъдат внимателни при изкопите в центъра на старопрестолния град. Преди 40 години на петдесетина метра от гробовете, разкрити сега, беше разкрита пък римска гробница. При строежа на съседния жилищен блок строителите намериха и предадоха в музея сребърен пръстен, фибула и още няколко експоната, припомни Иван Църов.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки