Село пропищя от ромски набези


Село пропищя от ромски набези
16 Август 2013, Петък


Никола и Златка Браянови от хасковското село Узунджово превиват гръб по цял ден над земята, накрая идват циганите и им обират всичко, което възрастните хора са произвели

Автор: Христо Христов

Всяка втора къща в най-голямото хасковско село Узунджово е обирана поне веднъж. „Краде се от земеделски сечива, през инструменти и посуда, та до плодове и зеленчуци от дворовете”, разказват хората в селото, което наброява 1 800 жители. Близо една трета от тях са цигани, които живеят на гърба на самотните старци.

Преди малко повече от месец крадците взломили дома на семейството пенсионери Златка и Никола Браянови. „Прескочили са телената ограда и са разбили задната врата на къщата. Направили са го вечерта, когато се прибрахме в Хасково”, разказва Никола.
Апашите им задигнали поливна помпа за над 200 лева, 5 брадви и 1 тесла. „Явно са знаели какво им трябва, взели са го и са избягали. На масата в дневната имах 10 лева на монети – не са ги пипнали”, обясни човекът.
Това не е първата кражба в дома на възрастните хора. През миналата година съсед хванал на местопрестъплението двама цигани, влезли да берат праз и зеле от градината на Златка и Никола.

Малко по-рано семейството се простило и с 30 кг картофи, обрани посреднощ от двора им. Браянови признават, че не са подали сигнал в полицията, защото го считат за излишно. „Няма да се оправим, докато не върнат гражданските патрули през нощта”, твърди Златка.
„Кражбите тук са огромен проблем, защото „кварталният“ ни полицай идва само от 10 до 12 ч в сряда. Същия ден следобед той има да обхожда още две села”, обясни пред журналисти кметът на Узунджово Димитър Ничев.
От полицията ни казаха, че нямат ресурс за постоянно полицейско присъствие по селата, допълни той.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки