Какви болести ни дебнат през лятото


Какви болести ни дебнат през лятото
Кърлежите са преносители на спирохеята, която причинява коварната Лаймска болест
08 Август 2013, Четвъртък


Наскоро се завърнах от почивка по родното ни Черноморие. Направи ми впечатление, че по плажовете цари много лоша хигиена.


Автор: Доц. д.р Гео Нешев, дн

По принцип мнението ми е, че на хората днес не им достига здравна култура. Какви болести по принцип ни дебнат през лятото?
Елена Стоянова, Бяла


През летните месеци бързо забравяме неприятностите, които ни носят грипът, простудата и т. н. Затова пък на тяхно място идва летният пик на цял куп инфекциозни заболявания.

Дизентерия

Бациларната дизентерия има изразен максимум през август и малко по-нисък през септември. Тя представлява „индиректно“ сезонно заболяване, което се предизвиква от мухи и различни други насекоми, пренасящи заразата. Но главна вина за разпространението носи човекът и неговата лоша лична хигиена. В последно време в механизма на разпространение на болестта предно място заемат и т. нар. сезонни заведения за обществено хранене, чийто брой, особено край морския бряг, непрекъснато расте. За съжаление, по една или друга причина, те често остават встрани от погледа на санитарните власти, а недостатъчният контрол води до увеличаване броя на заболелите.

Дизентерията е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с ентероколитен (тънкочревен) синдром и с патологични промени в долната част на дебелото черво. Механизмът на предаването е фекално-орален. Това става чрез храната и водата, чрез замърсени ръце и предмети. Най-опасни са продуктите, които не подлежат на пълна термична обработка. Болестта започва внезапно. Появяват се студени тръпки, втрисане с висока температура, последвани от мощни позиви за дефекация (от 2-3 до много на брой в денонощието). Отначало изпражненията са редки и кашави, после стават оскъдни, затова пък в тях се появяват слуз и кръв.

Лечението се извършва задължително от лекари-инфекционисти в зависимост от тежестта на заболяването у дома или в болница. При по-леките форми на болестта е достатъчно болният да бъде поставен на подходяща диета: оризова вода, лек подсладен чай, картофено пюре, препечен хляб или сухар, печени кисели ябълки и други.

Но когато става дума за летните инфекции, заедно с проблема „дизентерия“, акцентът трябва да пада и върху т. нар. хранителни токсоинфекции – най-вече върху гастроентероколита. Те са общо 70-75 % от всички остри възпалителни заболявания на червата и възникват в резултат на прием на заразени с микроорганизми храни. Подобно на дизентерията, протичат с обща интоксикация и стомашно-чревни разстройства. Профилактиката на всички тези заболявания изискват строг бактериологичен контрол на хранителните стоки и по-специално на месото, рибата и на приготвяните с яйца кремове и майонези. Работещите в хранителни заведения, трябва да бъдат подлагани системно на контрол за бацилоносителство.

Полиомиелит

Днес е прието да се твърди, че детският паралич (полиомиелит) отдавна е преминал като заплаха. Не е така обаче. В наше време все повече расте броят на неваксинираните или ваксинираните с некачествена ваксина деца. Максимумът на заболяването е през юли. Но август и септември също са опасни в това отношение. Съпоставката на летните максимуми на заболяването с конкретните метеорологични условия дава основание да се твърди, че пикът на заболяването настъпва при появата на т. нар. „северозападен тип“ време или при по-голяма честота на валежите и по-висока влажност на въздуха.

Серозен менингит

Серозният менингит е друго епидемично заболяване, което достига своя връх през лятото. За България обикновено той е през август.

Малария

За жалост маларията отново се завръща в Европа. Пикът й е през юли. Често летен връх има и заболеваемостта от папатациева треска, чийто максимум обикновено е през август. В България маларията също бе спомен от миналото. Но спирането на средствата, които държавата отделяше за борба с комарите, от разни недоразумения като министър Дянков, обрича хиляди хора на риска да заболеят от тази опасна болест.

Тетанус, антракс

Макар че се срещат все по-рядко, тетанусът и антраксът имат добре очертан връх през лятото. Този факт може да се обясни не само с температурните фактори, но и с увеличения обем на работата на открито и с все повече увеличаващите се икономии по отношение на охраната на труда.

Лептоспироза

Тази болест също има изразен връх през юли и август. Летният пик на заболяването специалистите свързват с активния контакт на хората с различни водоеми: къпане в басейни, риболов, работа в заблатени терени и т. н.

Лаймска болест

Неин причинител е спирохетата Бурелия бургдорфери, която се пренася от кърлежите. Болестта се характеризира с кожен обрив, главоболие, втрисане, оплаквания от страна на сърдечно-съдовата система и болезнени отоци на ставите, мускулни болки и други.
И тъй като става дума за болести, причинявани от ухапвания от кърлежи, трябва да обърнем внимание и на т. нар. „кърлежови петнисти трески“: Средиземноморската (марсилска) треска, Ку-треската и Кримската хеморагична треска. При установяване началото на някое от тези сериозни заболявания започнете веднага лечение с антибиотици, разбира се по предписание на лекари-специалисти, вместо да се надявате на бабешки илачи. Що се касае до профилактиката, изходът е в скъпоструващи, но единствено ефективни дезинфекционни средства.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки