Пъстри новини от света


Пъстри новини от света
Брадли Манинг
02 Август 2013, Петък


Гръцките власти хванаха оръжие за Турция
Гръцката полиция е извършила шест ареста, а други 12 души



са били отведени за разпит в рамките на антитерористична операция, след като вчера край бреговете на о-в Хиос в Егейско море бе открита надуваема лодка, пренасяща оръжие и експлозиви, съобщи радио „Атина”.
В лодката с оръжието и експлозивите са били арестувани четирима души - двама гърци и двама турци от кюрдски произход.
Девет души пък са били задържани в гръцката столица. Те са били най-вече от района "Ексархия", известен с анархистките си елементи. Полицията издирва и в Солун други съучастници.

Задържаните са предимно чужденци, но сред тях има и гърци. По данни на „Асошиейтед прес” по-голямата част от задържаните са турци. Смята се, че оръжието и експлозивите са били предназначени за действия, планирани да бъдат извършени в Турция.
Превозването им е било организирано от група контрабандисти на оръжие.
Властите са озадачени, тъй като оръжейната пратка е включвала и мини, с каквито разполага само армията. От Генералния щаб на гръцката армия обаче заявили, че оръжието не идва от въоръжените сили. 

При обиските в жилище в Атина и в офиси на турска организация в квартал "Ексархия" властите са иззели електронни архиви и документи, съобщава в. "Вима".
Предполага се, че двамата задържани в лодката с оръжието турци са издирвани в съседна страна за участие във въоръжени нападения. Единият от тях е подал молба за политическо убежище, но тя е била отхвърлена.

От задържаните при оръжието двама гърци единият е студент. Той казал, че е получил възнаграждение, за да откара лодката до Турция.
Представители на полицията говорят за евентуално пренасяне на оръжие от въоръжена организация на съседна страна, вероятно от Фронта на революционната партията за освобождение на народа (DHKP-C) или ПКК за Турция с цел да бъдат извършени въоръжени нападения на турска територия, по всяка вероятност в Измир, пише още "Вима".

Представители на гръцката полиция изказват опасения, че ако тази версия се потвърди,  върху гръцкото правителство може да бъде упражнен натиск.
Анкара и Вашингтон може да обвинят Гърция, че подпомага кюрдски екстремисти и че допуска нападения спрямо Турция от своя територия.
В. "Катимерини" твърди, че във връзка с инцидента край бреговете на о-в Хиос турски медии са извадили отново темата за предполагаемите лагери на въпросната терористична организация DHKP-C в Гърция.

Те пишели, че тези лагери отдавна са предмет на спор между Атина и Анкара, но подчертавали, че гръцкото правителство е закрило много от тях преди няколко месеца.
През март турските медии разпространиха твърдение след визитата на гръцкия премиер Андонис Самарас в Анкара, че след натиск, оказан от турското правителство, кабинетът в Атина е затворил лагерите на DHKP-C в Лаврио и Дилеси, отбелязва гръцкият вестник.


Брадли Манинг бе признат за виновен в шпионаж

Американска военна съдийка постанови, че информаторът на "Уикилийкс" - бившият редник Брадли Манинг, е виновен по 19 обвинения, свързани с нарушаване на законите за шпионската дейност, предадоха световните агенции.
Според съдийката - полковник Денис Линд - обаче, Манинг е невинен по най-тежкото обвинение срещу него - за "подпомагане на врага" на САЩ чрез предаване на поверителни документи, които можели да попаднат в ръцете на терористи.
По тази точка Манинг беше застрашен от доживотна присъда без право на замяна.

25-годишният редник предаде над 700 хил. секретни американски доклади и грами на сайта "Уикилийкс", който ги разпространи.
Това се случи, докато той беше анализатор за американското разузнаване в Ирак от ноември 2009 г. до арестуването му през май 2010 г.
Манинг пледира виновен по 10 обвинения, за които може да получи общо 20 години затвор. Той обаче пледира невинен по обвинението в подпомагане на врага.

Малко по-рано привърженици на обвиняемия организираха протест пред военната база "Форд Мийд" в щата Мериленд, където се гледа делото.
Демонстрантите изразиха възхищението си от действията на Манинг и скандираха: "Освободете Брадли Манинг!", "Пуснете Брад" и "Три години стигат!".

Да припомним, че Специалният докладчик на ООН за мъченията Хуан Мендес официално обвини правителството на САЩ в жестоко, нечовешко и унизително отношение към Брадли Манинг - американския войник, за когото Вашингтон твърди, че е източникът на информация на разкритията на "Уикилийкс" (WikiLeaks.org), пише "Гардиън".
Мендес приключи 14-месечното разследване на условията, при които е държан Манинг в американска военна база след ареста му през май 2010 г.

Той е стигнал до извода, че американските военни най-малкото са отговорни за жестоко и нечовешко отношение, тъй като държали Манинг затворен по 23 часа на денонощие в продължение на 11 месеца в условия, които могат да бъдат сметнати за мъчение.
Налагането на сурови условия на арест на човек, който не е признат за виновен за каквото и да е престъпление, е нарушение на правото му на физическо и психическо здраве, както и на презумпцията за невинност, пише Мендес в доклада си.


Ще съветва ли Строс-Кан сръбското правителство?

Бившият директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан може да стане съветник в сръбското правителство, пише в. "Данас".
Наскоро първият вицепремиер на Сърбия Александър Вучич спомена за възможността да бъде привлечен "авторитетен чуждестранен специалист".
Няма да разкривам засега името му, защото, ако го кажа, ефектът ще бъде като от взривена бомба, заяви загадъчно Вучич.

Името на Строс-Кан бе по първите страници на повечето световни медии преди две години, когато камериерка в американски хотел го обвини в сексуално насилие.
Покрай този случай и други жени подадоха сходни жалби до правосъдието.
Публичният му образ пострада сериозно и икономистът трябваше да се оттегли от ръководния пост на МВФ, а съпругата му Ан Синклер го изостави.

Реалната причина за този потоп от помия, който организирано бе излян върху французина, бяха еретичните му изказвания на тема долара. „Трябва сериозно да се замислим върху осигуряване на нова световна резервна валута вместо долара”. Към това призова Строс-Кан в реч в централата на институцията във Вашингтон. „Този ден още не е настъпил, но смятам, че би било ползотворно да започнем да проучваме подобни идеи в момента”, допълни Строс-Кан. Ако светът разполага с алтернативи на долара, “това би ограничило влиянието върху световната финансова система на политиката и условията, които налага една, пък била тя и доминиращата в света държава”.

След подобно „богохулство” дните му в МВФ бяха преброени. Още по преброени бяха дните на политическата му кариера. Традиционната му вражда със Саркози, който виждаше в него опасен конкурент за президентския стол на Франция, допълни манджата с още чили. Така се стигна до провокацията в нюйоркския хотел, която у никого не остави съмнение, че е активно мероприятие на американските свръхтайни служби.

Шитата с бели конци история с камериерката естествено се срина, но преследването му продължава и до днес с нови и нови обвинения. Очевидно вече не насочени към него толкова, колкото като поука към всеки, който реши да глаголства за съдбата на отдавна банкрутиралия долар.
На 12 юли бившият шеф на МВФ влезе в борда на директорите на Всерусийската банка за развитие на регионите, която е собственост на "Роснефт".

Строс-Кан е и независим консултант в няколко водещи компании, а през юни бе поканен като експерт и от френския парламент.
Източник от обкръжението на бившия изпълнителен директор на МВФ обаче опроверга категорично информацията, че Белград е предложил отговорен пост на Строс-Кан. "Това е пиар. Не зная за какво става дума", подчертал източникът пред АФП.


Британската централна банка продавала заграбено от нацистите злато

Почти 70 години след края на Втората световна война "Банк ъв Ингланд" призна, че е помагала на германските нацисти да пласират заграбеното от тях чехословашко злато.
Медиите се позовават на хроника за дейността на британската централна банка от средата на 50-те години, публикувана сега за пръв път.

Документът включва една от тъмните страници в историята на "Банк ъв Ингланд" - периода след началото на нацистката окупация на Чехословакия през 1939 г.
Книжата сочат, че британският регулатор е продавал тогава злато от името на германската "Райхсбанк". Над 2000 кюлчета били иззети от авоарите на чехословашката централна банка - нацистите просто ги "прехвърлили" от една сметка в друга.
Самото злато в по-голямата си част се намирало в Лондон. През март 1939 г. златото на стойност 5,6 млн. тогавашни британски лири било прехвърлено от сметката на чехословашката Национална банка в сметка на "Райхсбанк".

Британските медии писали през май с. г., че скъпоценният метал е бил пазен предимно в "Банк ъв Ингланд". Според в. "Дейли телеграф" след избухналия скандал златото било пласирано в Белгия, Холандия и самата Великобритания.
След нахлуването на нацистите в Чехословакия Лондон е замразил всички активи на страната в кралството. После британската централна банка е действала под натиска на Банката за международни разплащания (БМР) в Базел, т.нар. "Централна банка за централните банки", в разрез с политическия курс на британското правителство и без съгласието на Лондон, припомня "Файненшъл таймс".

Според оценка на вестника стойността на златото по днешни цени би била 736 млн. лири - над 1,1 млрд. долара.
Публикуваните документи показват, че през май-юни 1939 г. златото е било продавано от името на "Райхсбанк" и изпращано в САЩ.
В хрониката е отбелязано, че управителят на британската централна банка не е могъл да блокира операциите, за да не бъдат нарушени "мирните споразумения". След началото на Втората световна война правителството е настояло "Банк ъв Ингланд" да не действа според указанията на БМР, "ако това явно ще е от полза за врага". БМР е създадена през 1930 г., за да обработва вноските по репарациите, плащани от Германия след Първата световна война.


Доминик Строс-Кан „Банк ъв Ингланд”

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки