Котешка стъпка


25 Юли 2013, Четвъртък


Билката е разпространена из цялата страна и най-вече в ниските й планински части.


Народът й е дал това име, тъй като килийките на цвета й са подредени така, че наподобяват отпечатък от котешка стъпка.
Тя съдържа дъбилни вещества, флавоноиди, висши маслени киселини и ароматно етерично масло. В нея проф. Иларион Янчев от БАН е открил вещество, което унищожава раковите клетки, като в същото време здравите клетки остават незасегнати. Проучвания върху животни са показали, че екстрактът, създаден от патолога на базата на билката, в силно концентриран вид разгражда туморите и от тях остава само безопасна рана.

Освен силното си антиканценогенно действие, в растението се откриват и съставки, които оказват успокояващо действие и стимулират регенеративните процеси в организма. 
Народната медицина прилага отвара от котешка стъпка при Паркинсон, проблеми с простатата и заболявания на дихателните пътища, включително туберкулоза и астма. Настойката от лековитото биле се употребява също при кашлица и главоболие.

Това е медоносно растение, като един цвят от него дава в денонощието по 0,35 мг нектар. Освен че намира лекарствено приложение, билката се използва и за оцветяване.
Цъфти от края на юни до средата на септември и се бере по време на цъфтежа си. Суши се на сянка под навес, като се разстила на слой от 3-5 см и периодично се разбърква.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки