Бяла репичка, бял патладжан


Бяла репичка, бял патладжан
22 Юли 2017, Събота


„Албиноси” има и сред зеленчуците

Автор: Дина Харизанова

Свикнали сме зеленчуците да ни радват с ярките си багри – червени, жълти, оранжеви, зелени... Но както преди няколко броя ви разказахме за белите цветя в градината, така и сега ще се спрем на белите представители на паприкаша.

Окраската на растенията зависи от влизащите в състава им пигменти. А белите представители на това полезно растително семейство просто не съдържат никакви оцветители (не изкуствени, а естествени, разбира се). По тази причина повечето от тях са хипоалергенни – т. е. много рядко биха предизвикали алергия у хората, които ги консумират.

Вярно, в природата съществуват много зеленчуци, които са си бели по принцип – като чесъна и карфиола да речем. Но в последно време се селекционират редица сортове на обичайно „цветни” видове, които се отличават с необичаен бял цвят.

Така например на особена популярност напоследък се радват белите патладжани. Те стават все по-модерни на нашата трапеза, тъй  като в тях няма соланин, което ги лишава от характерната за растението неприятна горчивина. Тяхното месо е много нежно и вкусно и се препоръчва за хора, страдащи от диабет. Трябва обаче да се има предвид, че те не може да се съхраняват дълго и бързо губят търговския си вид. Освен това не съдържат антоциан, характерен за лилавите сортове, който способства за извеждането на радионуклеидите от организма.

Срещат се също чисто бели картофи. В последните години селекционерите разработиха и.. снежно бели краставици. Голямо тяхно предимство е, че са по-устойчиви на високите температури и плодоносят до първите мразове.

Редовно в магазините се намира и бял лук, който бива предпочитан заради по-мекия си вкус, отколкото по-лютия си жълтеникав събрат. Той е много по-ароматен и точно от него във Франция приготвят знаменитата си лучена супа. Единственото му, условно казано, отрицателно качество е, че трябва да се използва в кулинарията, веднага щом бъде нарязан, тъй като при контакта си с въздуха бързо губи ценните си лечебни и вкусови качества.
Много вкусни и не толкова люти са и белите сортове репички, които също започнаха да се отглеждат в последно време.

И тъй като зеленчуците с бял цвят по принцип се усвояват по-лесно от организма, те са особено подходящи за консумация от деца и възрастни и затова заслужават да намерят място в градината ни.


В категории: Новини , Съвети за земеделието , Хубавият двор , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки