Пъстри новини


Пъстри новини
Кристиан Викернес
19 Юли 2013, Петък


Арестуваха норвежки неонацист с 4 карабини
Норвежки неонацист, свързан с атентатора от Осло и остров Ютьоя - Андерш Брайвик, беше арестуван заедно със съпругата си французойка в департамента Корез, Централна Франция.



Мъжът е задържан, тъй като следователите са преценили, че може да организира голям терористичен акт, заяви френският вътрешен министър Манюел Валс.
40-годишният композитор на блек метъл музика Кристиан Викернес, наричан Варг, и 25-годишната му съпруга Мари Каше били задържани в дома им в Салон ла Тур, където живеели с трите си деца.

Викернес бил осъден през 1994 г. в Осло на 21 години затвор за убийство на свой приятел и съучастник, умъртвен с над 20 удара с нож, но през 2009 г. бил освободен предсрочно и от 2010 г. живее във Франция.
Прокуратурата в Париж обясни, че решението за ареста е било взето, след като съпругата на Викернес привлякла вниманието с покупка на 4 пушки. Каше имала разрешително за оръжие. При обиска в дома на Викернес били намерени общо пет пушки, от които четири карабини 22 калибър.

Освен това следователите били обезпокоени от откровено антисемитските и ксенофобски изявления на Викернес в интернет. В материалите от разследването той е описан като човек с крайнодесни убеждения, способен да подготви актове на насилие и поради това оценен като опасен.

Кристиан Викернес е бил под наблюдение през последните години заради връзката си с Андерш Беринг Брайвик. Той бил един от хората, на които Брайвик изпратил манифеста си, преди на 22 юли 2011 г. да убие общо 77 души с бомбен атентат пред правителствена сграда в Осло и стрелба в младежки лагер на остров Ютьоя.
"Тъй като е получил манифеста преди (Брайвик) да извърши престъпленията и тъй като е бил осъждан в Норвегия за убийство, има вероятност този човек, близък до неонацистко движение, да подготви голям терористичен акт", каза вътрешният министър Манюел Валс.


Русия започна най-големите си военни учения от съветско време насам

В маневрите в Сибир и Далечния изток участват 160 хил. войници, около 5000 танка, десетки кораби и 130 самолета.
Ученията са част от мерките за повишаване на мобилността и боеспособността на руските въоръжени сили.
Президентът Владимир Путин наблюдава тези дни част от ученията на остров Сахалин в Тихия океан.

Маневрите се провеждат на територия, която включва няколко часови зони. Военни подразделения бяха изпратени на по хиляди километри от своите бази.
Руският зам.-министър на отбраната Анатолий Антонов увери чуждестранните военни аташета, че ученията са част от рутинно обучение и не са насочени срещу никоя страна.
Някои анализатори обаче смятат, че демонстрацията на сила е насочена към Китай и Япония.

Пенсионираният офицер от генералния щаб на руската армия Константин Сивков заяви, че провежданата на остров Сахалин част от ученията е замислена като симулация на отговор на хипотетично нападение от японски и американски сили. Независимият московски анализатор Александър Храмчихин заяви, че учението по границата с Китай очевидно е насочено срещу Пекин.
Антонов каза, че Русия е предупредила съседите си за маневрите преди началото им и е предоставила особено подробна информация на Китай в съответствие със споразумение, което предвижда обмен на данни за военни дейности по границата.


В. "Билд": Бедните имигранти заплашват социалния мир

Масовата имиграция на българи и румънци (437 хил. имигранти през последните три години) натоварва общините много по-силно, отколкото си мислехме, пише германският вестник с най-висок тираж "Билд".

Според Федералната статистическа служба през 2012 г. около 176 хил. българи и румънци са дошли в Германия. Това са почти с 30 хил. души повече от предходната година.
Вестникът цитира документ, в който се предупреждава за последиците от имиграцията към Германия. Тя засяга най-вече големите градове: Дуисбург, Дортмунд, Берлин, Хановер, Мюнхен, Манхайм, Офенбах и Франкфурт.

Документът изрично предупреждава за ефектите върху "опазването на социалния мир".
Гражданите най-често се оплакват, че пристигналите имигранти се настаняват в порутени необитаеми имоти, замърсяват тези места и околностите им, вдигат силен шум в ранните сутрешни часове.

Като огромен проблем се отбелязва, че местните училища са принудени да приемат малки деца от България и Румъния, които не знаят дори дума немски. А родителите им ги изпращат в клас, защото в противен случай не могат да получават социални помощи.
Уличната проституция нараства в много градове заради бедните имигранти, допълва изданието.

"Злоупотребата с германските социални помощи под прикритието на свободата на движение в рамките на ЕС трябва да бъде спряна. При необходимост и с промяна на европейските договори", казва пред "Билд" Щефан Майер, депутат от баварския Християнсоциален съюз (ХСС).


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки