Духът на Апостола витае и в Еникьой


Духът на Апостола витае и в Еникьой
Еникьойският храм „Св. св. Кирил и Методий”, където е пял дякон Левски
18 Юли 2013, Четвъртък


В севернодобруджанското село и до днес помнят дякона-даскал, който някога огласял с пеенето си тукашния храм

Автор: Пламен Николов

В учебниците по история с едно изречение е отбелязано, че през зимата на 1866-67 г. Васил Левски е учителствал в севернодобруджанското село Еникьой и е пял в местната църква. От няколкото ми посещения в селището през последните две години се убедих, че тук – в забравената българска земя, споменът за Апостола продължава да е вечно жив. Въпреки че по силата на историческите превратности Северна Добруджа е останала извън пределите на Отечеството ни.

Но макар че в селото, което сега носи името Михаил Когълничану, днес няма българи, местните жители знаят, че великият революционер е бил даскал в него и е служил в храма, който пък носи името на светите братя Кирил и Методий. Заслуга за съхранената памет имат онези българи, които преди 73 години по силата на Крайовската спогодба са се изселили в каварненските села Белгун и Септемврийци.

Останалите живи преселници и техните потомци не са забравили родния си край – те често посещават Еникьой и от техните разкази дошлите след тях румънци научават за присъствието на Левски в селото.
За да остане вечен този спомен и занапред, преди две години по идея на историка Пламен Павлов и настоящия директор на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов бе поставена барелефна паметна плоча, като румънските власти оказаха пълно съдействие за осъществяването на проекта.

Еникьой отстои на 20 км от Тулча – градът крепост на българщината в Северна Добруджа през Възраждането. Само допреди седем десетилетия то е било едно от най-будните чисто български села. Само на 12 км от тук се намира черноморската лагуна Расим – едно от най-красивите кътчета в този край. Иначе населеното място е разположено на обширно равнинно плато с гористи хълмове. В северната си част то се пресича от малка рекичка, която се влива в Бабадашкото езеро. През лятото тя често пресъхва – характерна гледка за безводна Добруджа.

Археологическите находки свидетелстват за цивилизован живот по тия места от най-дълбока древност. В античността тези места са обитавани от гетите – едно от големите тракийски племена. След това идват римляните, които обаче само са завоювали територията и са я включили в провинцията си Малка Скития, без да я заселват. Населението е продължило да бъде тракийско, като постепенно се е романизирало.
По времето на Великото преселение на народите оттук минават множество племена – готи, хуни, славяни. През V-VІ в. се появяват българите. Именно на тази земя през втората половина на VІІ в. стъпва кан Аспарух и основава българската държава на Балканите. Аспаруховият Онгъл отстои на тридесетина километра от Еникьой.

През Средновековието Добруджа е пак вървище на разни племена и народи – руси, угри, узи, кумани. През ХІІІ-ХІV в. тя се превръща в предмостие на Златната орда. Недалеч е резидирал могъщият татарски темник Ногай – правнук на Чингис хан. Край селото е намерена най-богатата находка на татарски монети в днешна Румъния.
През ХІV в. този край е част от Добруджанското деспотство на Добротица, Балик и Иванко. Но турското нашествие обезлюдява Добруджа, а с нея и района около Еникьой за векове.

Благодарение на своята отдалеченост от големите градски центрове на Османската империя, Северна Добруджа е била сгодно прибежище за редица изтъкнати дейци на българската национална революция. В различни периоди на своя живот и революционна дейност тук са пребивавали Стефан Караджа, поп Харитон, Любен Каравелов, Васил Левски.

След участието си в Първата българска легия, през март 1866 г. тук пристига Апостолът на свободата. Той посещава Тулча, където живее Стефан Караджа, и по силата на съзаклятието се установява в близкото село Еникьой. По препоръка на Цаню Захариев (известен иконописец от Тревненската школа) и Васил Тотьович (негов роднина по майчина линия) Дяконът е назначен за учител в българското школо на селото.

То се помещавало тогава в къщата на Къньо Желязков. Там живеел и Левски. В другата къща, която била на Кольо Каябашев, Дяконът дели една стая с Цаню Захариев и го запалва по идеята за освобождение на поробеното отечество. По-късно, през бунтовния април на 1876 г., иконописецът ще вземе участие в Тревненската чета.

През октомври 1866 г. народното дело налага Апостолът да отиде във Влашко. След два месеца се завръща в Северна Добруджа и пак учителства – този път в съседното село Конгаз. Левски пее на всяка служба в Еникьойския храм „Св. св. Кирил и Методий”.
Като учител той не прилага разпространените тогава телесни наказания на учениците. Под негово ръководство децата се учат не само на четмо и писмо, а и на любов към природата и най-вече към България.

Апостолът не забравя и своето призвание – освободителната мисия. Той създава тук патриотична "Тайна дружина", която да подготви българите за бъдещото въстание и за самозащита срещу постоянните набези на черкези, татари и турци. Организира борби и състезания по гимнастика, прескачане на ровове и плетове, стрелба, надбягване и др. Ето какво пише учителят Манчо Джуджев през 1868 г.: „Дяконе Василе, Лъвски те зовяхме, когато ний тогаз – от Еникьой в Конгаз, като прескочи хаджи Герговата мааза”.

В църковния двор Левски посадил три крушови дървета, на чиито плодове еникьойци се радвали в продължение на десетилетия. През пролетта на 1867 г. той напуска завинаги Северна Добруджа и заминава за Влашко, за да стане знаменосец в четата на Панайот Хитов. И да поеме по пътя на безсмъртието…
Храмът „Св. св. Кирил и Методий”, където е пял Дяконът, днес е в добро състояние, макар и невзрачен на вид. Наблизо обаче е разположена  животновъдна ферма, откъдето се носят доста нелицеприятни „благоухания”. От две години в селото има нова църква и очевидно старата ще бъде оставена на произвола на съдбата.

Иначе тя е запазена в почти същия вид, в който я е оставил Дякона. Иконите в целия иконостас са дело на двамата тревненски майстори – Цаню Захариев и баща му Захария Цанюв. Имената на светците са изписани на български, както и стенописите. Патронната икона в храма – на светите братя Кирил и Методий, е дарена от Васил Тотьович от Карлово – роднина на майката на Левски. Но ако българската държава не се заеме със спасяването на ценните икони в тази светиня, те могат завинаги да бъдат изгубени...


Паметната плоча на Апостола върху сградата на бившето училище в някогашно Еникьой В старата църква продължава да цари възрожденският дух. Иконите в нея са дело на майсторите от Тревненската школа и са с надписи на български език Ако българската държава не вземе мерки, може да изгубим завинаги ценните икони

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки