Забравените бунтари от времето на соца


Забравените бунтари от времето на соца
Иван Хариев
18 Юли 2013, Четвъртък


Още през 1978 г. на Запад обявяват, че в България има дисиденти

Автор: Борис Цветанов

Продължение от миналия брой

Вече споменахме Илия Минев, знае се това-онова за него, но рядко има хора, които да са чували за Петър Пасков. Той прекарва 36 години по затворите. Съден е, както може да се очаква, за шпионаж, но се споменава и за агитация против властта, за изграждане на нелегални групи. В затвора той подготвя акция за отвличане на Тодор Павлов с цел политически искания за освобождаване на политическите затворници. За това получава вътрешна присъда от 8 години.

През 1978 година Лигата за защита правата на човека в Амстердам излиза с декларация, че България е страна, в която вече има дисиденти. Повод дава изпратеният в България предната година Антон Кръстев, емигрант от 1973 година. Той организира в страната отпечатване и издаване на т. нар. „Декларация 78" от името на Организация на българските дисиденти. Документът има два варианта – единият е за страната, другият – предназначен и изпратен до посолствата на САЩ, Китай, Италия, Франция, Австрия, както и до редакции на вестници в чужбина.

Като резултат през март 1978 година австрийският „Ди пресе" помества огромен материал за изградена в България дисидентска организация.
През 1877-78 г. пък Ангел Ангелов изпраща 37 текста на есперанто до западни издания, в които описва България като фашистка държава. Разбира се, продължават и традиционните заговори. През 1978 година в Плевен е организирана група, целта на която е сваляне от власт на Тодор Живков. Нейни ръководители са Христо Куманов, секретар на окръжния комитет на партията, Марин Пацев и Симеон Прокопов.

Изготвена е директива от 23 страници. От 60-те членове на организацията само двама са безпартийни, а 30 са активни борци против фашизма.
През 1978 година отново се появява Любомир Собаджиев. Той подготвя и разпространява листовки и е в готовност да започне издаването на нелегален вестник, когато е арестуван и съден. За този непоколебим боец споменахме, че имал и звездния си миг малко след Десети ноември. Но лактите, пуснати в действие, ще си кажат думата. А после Иван Костов и неговите фльорци ще го изритат ведно с инвалидната му количка и той ще си отиде от света унижен и оскърбен с два лева в джоба, и то взети назаем.

През 1979 г. е разкрит след донос Трифон Горанов, директор на ДО „Книгоразпространение”, София. Той и групата около него, сред които Гено Влахов, завеждащ сектор във Военната академия, бившият командир на бригада Петър Шишков, професорът от юридическия факултет Венеци Бузев, ветеранът от заговора на Горуня Любен Динов, Емил Цонев от Министерството на съобщенията и т. н. Те разпространяват листовки, както и Отворено писмо до българските работници с призив за сваляне на партийното и държавно ръководство, провеждащи антинародна политика.

През 1980 г. Васил Хубенов отпечатва публицистичния си труд „Комунист", където на 29 страници разобличава управлението на Живков. В програмен документ от 49 страници той призовава на въоръжена борба  от името на нелегален комитет на нов ЦК на БКП.
Отново се появяват стари бойци като Никола Попов. Излизайки от затвора, той се свързва с Хайгарям Пибигян, бивш адвокат, съден за борба за човешки права. Те правят връзка и с Петър Бояджиев, известен ни от случая „Алберт Фосколо”. В София пристига Жорж Дюпоа, по когото Никола Попов изпраща писмо до Митеран и до сп. „Монд". В резултат в Париж се изгражда комитет за защита на д-р Попов.

Стигаме отново до толкова рядкото изключение – проявен дисидент, който след промените влиза за известно време в политиката. Това е Янко Янков, научен сътрудник в Института по науките за държавата и правото към БАН. Той неуморно пише писма до посолствата в САЩ и Франция, сътворява дисидентско епистоларен роман. В доклад на Държавния департамент на САЩ Янко Янков е посочен за един от видните дисиденти в България.
През 1982 година Петър Гогов, режисьор от студията за игрални филми, изгражда Български антикомунистически съюз РАСАТЕ. Две години по-късно Андрей Димитров Иванов основава организацията „Български единен народ - Прогрес".

Отново се появява стремеж към издаване на листовки, като вече се пишат теоретични изложения, критикува се неефективната икономика. Само през 1982 година подобните издания са 1099 на брой, техни автори стават 239 души.

Сред последните мохикани на този етап на борба са свещеникът Борис Панов от София, Георги Сандев от Стара Загора, Дамян Узунов от Габрово, Костадин Калмуков от Карнобат. Сред най-активните са бившият съдия Кирил Въльовски, Васил Стоянов от Сливен и  школникът от ВНВМУ  „Никола Вапцаров" Александър Петров, който пише от името на „Тайна нелегална организация 19 февруари". Редом с това двадесетгодишно момче застава за кой ли път пак неуморният ветеран на заговорниците генерал Любен Динов.

Идва времето на политическото зомби Горбачов. Няма да ги има вече романтиците съзаклятници, а острието на новите бунтари ще бъде насочено към самата система. Но под нейната смяна новите заговорници сега разбират възстановяване на истинския социализъм.

Последните мохикани на съзаклятието са генерал доцент Иван Хариев, Георги Ангелов – секретар на Главно управление на пътищата, Георги Евгениев – председател на Комитета по труда, Петър Япов – писател националист. Те извършват огромна работа по разкриване на злоупотреби и корупция във висшия ешелон. Сътрудничат им генерал Димитър Капитанов, главен прокурор на въоръжените сили, Величка Филипова, съпруга на Гриша Филипов, и още дузина честни хора. Сред тях е и Иван Шпатов, главен секретар на Министерския съвет, но той в крайна сметка ще издаде мохиканите. Крушата не пада далече от дървото – този Шпатов е син на агент провокатор в Пловдивско отпреди Девети. Разправата с групата на генерал Хариев съвпада с началото на Възродителния процес.

Извън вниманието ни ще остане така нареченият Клуб за подкрепа на гласността и преустройството. Няма да се спираме и на „героични” прояви като написването на примитивни съчинения от рода на „Фашизмът". Нито на измислици като скоро явилата се из многотиражките сензация как през 1985 година около снахата на Григор Стоичков – гласовитата Йорданка Христова, се организирал нелегален профсъюз на естрадните певци и дори бил наричан тайничко „Солидарност". Да, бе!

Далече оставаме и от сензациите на многотиражките за дейността на българи – съветски генерали от разузнаването, търкали наровете в нашите затвори за служба на Москва, и то в Татово време. Такъв генерал е в своето развинтено въображение самозабравилият се за писател Петър Христозов с истинско име Христо Димитров Вълчев, закупчик от социалистическо ТПК, опознал прелестите на панделата от 1975 до 1978 година за плод-зеленчукови далавери. Споменаваме го само защото е класика в измишльотините.

Но извоювал с тях орден „Стара планина", връчен му от параван президента. Бил уж потомствен шпионин в Москва и баща му бил такъв, другарувал с легендарния Никола Гешев. Самият закупчик пък се срещал с топченгето по времето, когато вече бил стар и живеел край Мюнхен – люлката на немското разузнаване, като отглеждал кокошки и пуйки, седял край тях на трикрако столче спокоен и сигурен, защото бил строго охраняван от суперагенти на ЦРУ и КГБ. Идилия!

Любопитна история разказва и един от основателите на СДС и пръв според него националист в България, депутат от 36-ото Обикновено народно събрание – Янко Кожухаров. В полунощ срещу новата 1986 г. Тодор Живков е трябвало да бъде арестуван в сградата на телевизията. Традиционното новогодишно обръщение щяло да бъде прочетено от Кожухаров, като се започне с благата вест за оставката на генералния секретар. Властта в партията и държавата се поемала от Димитър Стоянов.

Заговорът бил разкрит от КГБ. Широко разпространяваните от бившия агент на Първо, Второ и Четвърто главни управления, уволняван и съден, Янко Кожухаров си заслужава по-сериозни анализи и не бива с лека ръка да се говори за него като за човек с „жълт картон".

Колкото за големия преврат на Десети ноември, не си заслужава да хабим място. Ако се погледне кой как се пише герой в неизброимите взаимно изключващи се версии, остава само да се чудим как все още не се е появило разкритието, че сам Живков си е организирал преврата по съвет на баба Ванга.
Край


Любомир Собаджиев Янко Янков


2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
stefan d-r d tcholakov
13.10.2014 20:31:31
0
0
ЮДЕЙСКИ СВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ, САЩ, ИЗРАЕЛ, ЕВРОПА ПАРЛАМЕНТ, ШВЕЦИЯ.

ВСЕКИ ПЪТ, КОГАТО СЕ ОПИТВАМ ДА СИ ВЪЗСТАНОВЯ СПИРАНЕТО НА МОЯТ ПРОФИЛ ВЪВ "ФЕЙСБУК" ПРИ МЕН СЕ ПОЯВЯВАТ СЛЕДВАЩИЯ ТЕКСТ :
-
Измените ваше имя
Похоже, вы не используете ваше настоящее имя. Мы требуем от всех пользователей на Facebook указывать свои подлинные имя и фамилию, чтобы вы всегда знали, с кем общаетесь.
Для получения доступа к своему аккаунту пришлите нам ваше настоящее имя и копию удостоверения личности.
-
СЛЕД ТОВА МИ СЕ ПРАЩАТ ПАРОЛИ, КОЙТО ОТИВАТ ДО ГОРНИЯ ТЕКСТ И АЗ ОТНОВО И ОТНОВО ВИ ПИША ИМЕТО СИ И ПУСКАМ СНИМКА, КОЯТО НА ВАС НЕ ВИ ХАРЕСВА !
-
АЗ ИМАМ МНОГО "ФЕЙСБУК" ПРОФИЛИ, КОЙТО ГИ СПИРАТЕ, СЛЕД КАТО МИ СПИРАТЕ ЕЛЕКТРОННИТЕ ПОЩИ И АЗ ВСЕКИ ПЪТ ОТВАРЯМ НОВИ И НОВИ ЕЛЕКТРОННИ ПОЩИ.

В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ ИМАМ ПОДОБНИ ФЕЙСБУК СТРАНИЦИ, В КОЙТО АЗ НЕ МОГА ДА ВЛЕЗНА И ДА КОРЕСПОНДИРАМ С ХОРАТА. ТАМ МОГАТ ДА ПИШАТ ДРУГИ ЛИЦА, НО НА МЕН МИ Е ЗАБРАНЕНО.

ВСИЧКИ ТЕЗИ "ФЕЙСБУК" СТРАНИЦИ, КОЙТО СЕ НАМИРАТ НА ТЕЗИ ДВЕ МЕСТА В МОЯТА ЛИЧНА СТРАНИЦА :
.
http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?p=links&year=1
.
http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?p=links&year=2
.
https://www.facebook.com/stefan.tcholakov
-
https://www.facebook.com/stivntcholi.ol
-
http://www.facebook.com/profile.php?id=100002098746018#!/
-
https://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU
-
СЕ ПРЕНАСОЧВАТ КЪМ ПОСЛЕДНИЯ "ФЕЙСБУК", КОЙТО НА ВАС НЕ ВИ ХАРЕСВА, А И ПРЕДНИТЕ СТРАНИЦИ НЕ ВИ ХАРЕСВАТ, ЗАЩОТО АЗ ПИШЕ СРЕЩУ СВЕТОВНИЯ ЦИОНИЗЪМ !

ПРЕСТЪПНИКЪТ ВЕНИ МАРКОВСКИ ПЪРВИ НАПРАВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ДА МИ СЕ СПРЕ ФЕЙСБУКА И ДА МИ СЕ СПИРАТ ЕЛЕКТРОНИТЕ ПОЩИ, КОЙТО ИМАХ.

ТОВА Е СВЕТОВНО ЮДЕЙСКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ МЕН СТЕФАН ДИМИТРОВ ЧОЛАКОВ - БЪЛГАРИЯ - ШВЕЦИЯ.

ВИЕ МЕ СПИРАТЕ И В БЪЛГАРИЯ И В КРАЛСТВО ШВЕЦИЯ, А СРЕЩУ МЕН СЕ ВЪРШАТ И ДРУГИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СЪЗДАВАЙКИ МИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЦЕСИ, ЗАЩОТО СИ ТЪРСЯ ПРАВАТА СРЕЩУ ЮДЕЙСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ - ДОСТАВЧИЦИ НА ИНТЕРНЕТ, КОЙТО МИ БЛОКИРАТ ИНТЕРНЕТ, ПУСКАТ МИ ВИРУСИ, ПРАВЯТ МИ СПИРАНИЯ ОТ НАЙ РАЗЛИЧНО ЕСТЕСТВО, ЗАПЛАШВАТ МЕ ПО ИНТЕРНЕТ !
-
БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРНЕТ ДОСТАВЧИЦИ СА МИ ИЗОЛИРАЛИ ИП-АДРЕСА И НЕ МОГА ДА ПИША ВЪВ ФОРУМИТЕ В БЪЛГАРИЯ , НО ВСЕ ОЩЕ МОГА ДА ПИША В РУСКИТЕ ФОРУМИ !
-
Привет, Stefan!

На Ваш комментарий пришёл ответ от пользователя ИВАН.
Чтобы прочитать его, перейдите по ссылке: http://smi2.mirtesen.ru/action/comments/42798517237?mail_key=QTosIPqyY25iMU9Lj9IIq8yAXIGmSB37cMqPR5rKKTT62TnT6jC4sQ%253D%253D72745&from=mail&cmpg=1

Ваш комментарий, на который пришёл ответ:
ОТКРАДНАТАТА ИСТОРИЯ !
РИБНИЯ БУКВАР ...
-
http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?year=2014&id=9853&p=poetbg&title=%CE%D2%CA%D0%C0%C4%CD%C0%D2%C0%D2%C0+%C8%D1%D2%CE%D0%C8%DF+%21+%D0%C8%C1%CD%C8%DF+%C1%D3%CA%C2%C0%D0+...
-
Риба не ми се яде, ил риба не ям !
Написал някой в „Рибния буквар”
Яш ми „хуй-я”, няма да го прочетат
Той изчезна от Поет - Литературния музей !
-
Станахме нация за срам
Крадат историята ни със плам
Юдо – турци , ционисти , фарисей
Грабят ни, да не се гордеем !
-
Юдейският „талмуд”, трябва да се пее като марш
И Корана да танцуваме кат валс
Световно господство при-готвят за България
С капути ще ни душат, ако не сме НАТ-О - вци…
-
Майната на православието -ИВИКА
Юдата еничар Соломоно псе
Тъй иска ционизмът….
На Русия да сме врагове !
-
Ще мрем ил ще сме Роби с векове,
Срещу юдейското насилие, трябва да се мре !
Юроде, поради что се срамиш да се назовеш
Да се защитиш, кат Болгарин с оръжие в ръце!
-
Стефанъ Д-ръ Д. Чолаковъ
-
http://www.stefan-tcholakov.com/
-
12.10.2014
Враца - БЪЛГАРИЯ
-
НА КОГО ДА СЕ МОЛЯ И КАКЪВ ПРОФИЛ ДА ВИ НАПИША, ЗА ДА МЕ ПУСНЕТЕ И КОГО ЛЪЖЕТЕ , ДЕЙБА ВАШАТА МАЙКА ЮДЕЙСКА - КРЪВОПИИСКА !

ВИЕ НЕ СТЕ "ШАЛОМ" ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО, ВИЕ СТЕ УБИИЦИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО !

ВСИЧКИ ДРУГИ МОГАТ ДА ПИШАТ, А АЗ СЪМ СПРЯН ДА ПИША В БЪЛГАРИЯ , НО ПРОДЪЛЖИХ В РУСКИТЕ МЕСТА И СЕГА НЕ МОГА ДА ПИША ЧРЕЗ "ФЕЙСБУК" ПО СВЕТОВНИТЕ ФОРУМИ !

ЮДЕЙСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ В ШВЕЦИЯ ПО СЪЩИЯ НАЧИН МЕ СПИРАТ И В ШВЕДСКИТЕ ФОРУМИ !

ТЕКСТА КОЙТО СТЕ МИ ПУСНАЛИ Е ЕДНО ЮДЕЙСКО ЛИЦЕМЕРИЕ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПО УНИВЕРСАЛНАТА ХАРТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА !

С ВАС НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ ДИАЛОГ, ТРЯБВА ДА ИМА ТЕРОРИЗЪМ, ЗАЩОТО ВИЕ ИЗПОЛЗВАТЕ ТЕРОРИЗЪМ СРЕЩУ СВЕТЪТ !
-
Facebook <info+s1rsnaa.aeaurxmus76p4@support.facebook.com>

17:17 (5 timmar sedan)

till mig
Visa ursprungligt meddelande
Översätt inte automatiskt för: ryska
Здравейте,

Извиняваме се, но вие ще бъдете в състояние да се възстанови сметката само след прикачите отговор на това съобщение, цветно изображение на ID снимка, която показва пълното си име и дата на раждане.

Ако не разполагат с официален документ за самоличност със снимка, можете да ни предоставите копие от всеки друг документ, с вашата снимка (например, бизнес карта или студентска карта) и друго копие на състоянието на документ, потвърждаващ вашето име и дата на раждане (например, удостоверение за раждане, ). Тези два документа заедно трябва да съдържат пълното си име, снимка и дата на раждане.

След получаване и разглеждане на ясно копие от личната Ви, ние постоянно изтрита от нашите сървъри, получени от вас копие на документ, който удостоверява самоличността си.

Ние не може да помогне, докато не ни изпрати копие от документа за самоличност, който отговаря на тези изисквания.

С уважение,

Penny
Операции на Общността
Facebook

----- Original Message -----
От: tcholakov.stefan@gmail.com
To:
Относно: Свържете се с нас

Email: tcholakov.stefan@gmail.com
Име: Стефан
Бащино име: D
Фамилия: Чолаков

----- End Original Message -----
-
КАКВА СНИМКА ДА ВИ ДАМ ?
-
ЕТО ВИ СНИМКИ ИЗБЕРЕТЕ СИ ОТ ТУК !
-
https://www.google.bg/search?oe=UTF-8&client=safari&hl=en&q=stefan+d-r+d+tcholakov&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=6FrzUOaBBZCL4gSerIDgBQ&biw=1366&bih=587&gws_rd=cr
-
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn%3ALtD-l6j81hWvrM%3Awww.stefan-tcholakov.com%2Fpic%2F4597.jpg
-
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=272810
-

-
http://www.snimkapress.com/pic/scstore~t290~t10601~t14183~t14187_1_b.jpg
-http://www.snimkapress.com/pic/scstore~t290~t10601~t14183~t14187_1_b.jpg
-
http://1.bp.blogspot.com/_3XlBloFucLw/S2VSJKeR7HI/AAAAAAAAAbQ/jH_D6sKlJb8/s1600-h/fluor_komisia_1.gif
-
http://whois.domaintools.com/stefan-tcholakov.com
-


-
http://www.holywar.org/CART151.gif
-
http://www.holywar.org/CART151.gif
-
http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?year=1963&id=8686&title=DIPLOM-1-+%B9+2092+-+02.07.1963+-+STEFAN+D-R+D+TCHOLAKOV+-+%D1%D2%C5%D4%C0%CD+%C4-%D0+%C4+%D7%CE%CB%C0%CA%CE%C2
-
ЖЕЛАЕТЕ ЛИ ДА ВИ ИЗПРАТЯ БАНКОВАТА МИ СМЕТКА, ЗАЩОТО ОТ НЕЯ ИЗТЕГЛИХА 250 ЛЕВА ОТ ШВЕДСКА БАНКА ОТ БЪЛГАРИЯ СЕ ТЕГЛЕХА ПАРИТЕ В МОМЕНТ, КОГАТО СЪМ ПЪТУВАЛ ОТ БЪЛГАРИЯ ЗА КРАЛСТВО ШВЕЦИЯ И НЕ МИ ДАВАТ ОТГОВОР НИТО ШВЕЦИЯ , НИТО БЪЛГАРИЯ ....

ВИЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕТЕ ОТГОВОР НА ВСИЧКО С ВАШИТЕ ХАКЕРСКИ АТАКИ !
-
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ
-
http://www.stefan-tcholakov.com/
-
13.10.2014
-

1
STEFAN D-R D TCHOLAKOV
18.07.2013 23:11:04
0
0
СТАТИЯТА НЕ Е ЛОША ДОРИ НЕ Е МНОГО ТОЧНА ...
-
http://www.desant.net/show-news/27838/
-
КАТО СТЕ ЗАПОЧНАЛИ ДА ПИШЕТЕ ЗА ДИСИДЕНТИ, ПИШЕТЕ ЗА ВСИЧКИ !

ВИЖДАМ ЕДНО ИМЕ НА ШКОЛНИКА - ВНВМУ „Никола Вапцаров" Александър Петров, НЕ Е ЛОШО ТОВА И ПОКРАЙ НЕГО ТРЯБВА ДА ПИШЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ ОТ ПЪРВИ ОТРЯД НА СТАРА ЗАГОРА !

ЩОМ НЕ ПИШЕТЕ НЯМАТЕ ИНФОРМАЦИЯ ИЛИ ПРЕДОСТАВЕНАТА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ПСЕТО-ДИСИДЕНТИТЕ НЯМА ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ПИШЕ ЗА ВСИЧКИ И ПРЕДАТЕЛИ И НЕ ПРЕДАТЕЛИ !

БИ ТРЯБВАЛО ДА ПИШЕТЕ И ЗА ШПИОНИТЕ В ЗАТВОРА - ПРЕДАТЕЛИТЕ, ДОНОСНИЦИТЕ, АНТЕНИТЕ !

ДАЛИ ЩЕ ОТВОРИТЕ ТЕЗИ ДОСИЕТА ?

-
АЗ СЪМ НЕЩО КАТО ПОЛУ-ДИСИ-ДЕН-Т ОТ 1981 ГОДАНА КОГАТО СЪМ СЪДЕН ЗА "СОЛИДАРНОСТ"

ПРОСТО МЕ СРАМ ДА СЕ СРАВНЯВАМ С ТЕЗИ КОЛОСАЛНИ НОВИ ДЕМОКРАТИ ДА ГИ ТУРЯ НА КУРА СИ ДЕТО СЕ ПРЕДСТАВЯТ ЗА БОРЦИ, А СИГУРНО СА ПРЕДАТЕЛИ ?

ПОСЛЕ СЕ НАПРАВИХ НА ИНТЕРЕСЕН ДА ПРАВЯ НЯКАКВА ПАРТИЯ В ДЕМОКРАЦИЯТА, ТОВА КОЕТО НИТО ЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА МАЙМУНА НЕ ГО Е ПРАВИЛА ОТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ДИСИДЕНТИ ..... Е КЪДЕ ПИШЕ ЗА ЛИЧНОСТТА НА СТЕФАН ДИМИТРОВ ЧОЛАКОВ С РУМЕН ЦАНКОВ, ПИЛОТЧЕТО ДЕТО ОТКРАДНА САМОЛЕТ ОТ ВИДИН И ГО ПРИЗЕМИ В БЕЛГРАД ...


ДА , БЕ ТОЙ ТЕРОРИСТ ДА ГО ТУРЯ НА КУРА СИ , ЗАЩОТО СЕ БОРИ ЗА ЧОВЕШКИ ПРАВА !

ТОЙ НЕ Е БОРЕЦ , ЗАТОВА КУР МУ У ГЪЗЕЦ ...

ДА ЖИВЕЯТ ЗАБРАВЕНИТЕ ...

СТЕФАНЪ Д-РЪ ДИМИТРОВЪ ЧОЛАКОВЪ - 4953
-
http://stefan-tcholakov.com/index.php?p=bg_roman
-

ГРАЖДАНИН И НА КРАЛСТВО ШВЕИЦИЯ
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки