Олигархията потопи като „Титаник“ българската енергетика


Олигархията потопи като „Титаник“ българската енергетика
05 Юли 2013, Петък


В момента българската енергетика е като кораба „Титаник“. Един голям мастодонт с огромен капацитет, който обаче стремително потъва надолу.

Автор: Георги Костадинов

Загубите и дълговете се трупат всеки ден, а държавата не може да вземе адекватни решения, за да изплува секторът на повърхността. Кашата беше  забърквана последователно от няколко правителства, за да се стигне  до сегашното бедствено положение.

Бомбите заложи още Иван Костов през своя мандат, сключвайки крайно неизгодния договор за централите „Марица-изток 1" и „Марица-изток 3". Сега това струва прекалено скъпо на всички участници в системата и, разбира се, на крайния потребител.
През годините различните лобита буквално оглозгаха родната енергетика с поставени лица, фирми посредници, консултантски договори,  неизгодни проекти като АЕЦ „Белене” и др.

Затварянето на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“ беше поредният мрачен щрих към цялата картина. Политиците се възползваха максимално от конюнктурата и за лични цели.
Така хора на Ковачки, на Румен Овчаров, американските лобисти и откровените крадци от системата вземаха своя пай. Сложната и объркана мрежа от купувачи, продавачи, посредници и други участници в енергийния микс доведе до хаос и състояние на технически фалит.

Олигархията, заедно със своите послушни лакеи, потопи на дъното този иначе перспективен дял от родната икономика. Сектор, който доскоро беше един малкото печеливши в страната и носеше стотици милиони евро от износ. Сега картината е повече от мрачна.

В момента НЕК (Национална електрическа компания) се намира в критично финансово състояние, като задължението на дружеството е в размер на 1,9 милиарда лева. От тях НЕК дължи 755 милиона лева към БЕХ, 320 милиона към АЕЦ „Козлодуй", 115 милиона към ТЕЦ „Марица-Изток 3", 115 милиона лева към ТЕЦ „Марица-Изток 1", 110 милиона към ВЕИ производители, 60 милиона към топлофикационни дружества, 40 милиона лева към заводски централи и още 60 милиона за доставки и услуги.

Много сериозен  проблем е разделянето на ЕСО от НЕК, което е в ангажиментите ни като страна членка на Европейския съюз, както и задължението да отговорим на Третия енергиен либерализационен пакет, тоест да разделим електропреносната мрежа от системния оператор.
Срокът това да бъде свършено изтeче и вече сме в нарушение на споразумението, което означава, че НЕК трябва да плаща по наказателна процедура 9000 лева на ден. Акциите на ЕСО не са вписани в полза на БЕХ, въпреки че в края на месец април тази година те са отписани от НЕК.

Според данните,  в АЕЦ „Козлодуй" са провеждани търгове без предварително обявена долна граница и са договаряни цени от порядъка на 55 лева на мегават часа, а реално би следвало да е на 67 лева. Определени фирми са изнасяли нереално евтин ток от България и са печелили на гърба на обикновения гражданин.
Един и същи продукт от едно и също дружество се продава с разлика от 12 лева на мегават часа, от която се облагодетелстват определени фирми и свързаните с тях лица. Става въпрос за практика от години, която продължава и сега.

На 22 май 2013 г. отново БЕХ вместо НЕК обяви търг за избора на консултант за извършването на консултантски услуги по изготвянето на анализ на дългосрочни договори на НЕК за изкупуване на електроенергия от американските централи ТЕЦ „Марица-Изток 1" и „Марица-Изток 3".

Услугите са за 2 милиона лева, но не е ясно защо е необходима такава процедура. В същото време сегашният енергиен министър Драгомир Стойнев не спира да си разменя удари с министрите от правителството на Бойко Борисов. Той обвинява предния кабинет, че е източил сектора. В отговор последният Бойков министър, който отговаряше за енергетиката – Делян Добрев, прехвърли вината върху старата Тройна коалиция, която управляваше страната в периода 2005-2009 г.

„Ако не бяха „Белене" и „Цанков камък", по сметката на НЕК щеше да има 600 милиона депозит" – изтъкна Делян Добрев в отговор на обвиненията на Стойнев. По думите му общо за двата проекта са изхарчени два милиарда и половина. „В този смисъл сегашното състояние на НЕК е заради недалновидни инвестиции на предишни правителства. Имаме над 2500 мегавата ВЕЦ-ове, а "Цанков камък" е 80 мегавата, или 3% процента. Затова можем да кажем, че той е излишен. Ако не беше спрян АЕЦ "Белене", всеки месец щяха да се трупат нови десетки милиони задължения", смята Добрев.

Докато политиците си сипят упреци, положението продължава да се влошава. В момента България разполага с мощности за над 14 хиляди мегаватчаса, а потребява три пъти по-малко енергия. Сега се предлага нов ценови модел, който обаче според експертите ще задълбочи още повече проблемите в енергетиката. В желанието си да следва популистки ходове правителството на Орешарски може съвсем да събори сектора и да заложи бомби със закъснител.

Новият модел на образуване на цената на тока, който трябва да поевтини електроенергията с 5 на сто от средата на юли, не решава проблемите, създава предпоставки за нарастване на междуфирмената задлъжнялост в отрасъла и пречи на отварянето на пазара. През февруари предишният парламент, доминиран от ГЕРБ, прие корекции, които позволиха извънредното сваляне на цената на тока от 5 март с 6-7 на сто.

Сега целта е ново поевтиняване с 5 процента.  Правителството ще се опита с няколко мерки да успее да намери резерви, за да може цената реално да падне.  Първата е намаляване на студения резерв. Това ще стане като държавата организира търгове по пределна цена за изкупуване на електроенергията, която ще се определя от ДКЕВР. Втората мярка е ограничаване на изкупувания ток от заводските централи по преференциални цени.

Третата мярка е оптимизация на печалбата на дружествата в енергийния сектор, включително на електроразпределителните дружества. Това ще стане чрез ограничаване на нормата на възвращаемост,  която трябвало да падне. Четвъртата мярка е намаляване на разходите на ЕРП, както и намаляване на признатите загуби.

Свиването на разходите на ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про" означава спад на инвестициите им в електропреносната мрежа, за която те и без това твърдят, че на много места, особено планинските – е в лошо състояние. Признатите загуби на предприятията пък вече бяха намалени с извънредното поевтиняване на тока от 5 март с 6-7 на сто. Петата мярка предвижда оптимизация на цените на всички по веригата. Шестата мярка е отпушване на износа. Това ще стане чрез създаване на възможности за работа, така че скъпият ток да се продава в чужбина, а евтиният – в България. Седмата мярка е приходите от въглеродни емисии да се използват за намаляване на цената на тока, произвеждан от възобновяеми енергийни източници.

Според кабинета „Орешарски“ тези мерки ще доведат до намирането на резерви за поевтиняване на тока за бита. От индустрията вече предупредиха, че те не искат да субсидират енергията за домакинствата като плащат скъп ток. Освен това експертите са категорични, че предвидените мерки ще доведат до сериозни проблеми за другите играчи от цялата верига, които ще поемат тежестта на намалението. Така, всичко в момента се върти в един затворен кръг, от който изглежда няма излизане.

Енергийната мафия нанесе много тежък удар върху сектора за малко повече от 10 години. Изчисленията показват, че за този период са откраднати, източени и отклонени над 12 милиарда евро от системата. Ако тази сума беше останала в родната енергетиката, сега тя щеше да изглежда по друг начин.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки