С изстрели над Родопското Оборище почетоха героите


С изстрели над Родопското Оборище почетоха героите
Отец Николай от смолянското село Момличовци направи водосвет в памет на героите и благослови обредните хлябове и курбана
01 Юли 2013, Понеделник


Макар все още да остава близо месец до отбелязването на 110-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, началото на честванията вече е поставено.

Автор: Сийка Касабова Снимка: Кирил Тюлев

На 22 юни в местността, известна като Родопското Оборище, бе проведено първото тържество по този повод.
Тук, на историческия връх Свети Дух, издигащ се на 1480 м високо в планината над комитското село Славейно, войводата Пею Шишманов и знаменосецът Кольо Шишманов  обучават 150 карлуковци във военните тънкости за воденето на бой. 

Тук се провежда и прочутият Родопски конгрес, на който делегатът Христо Караманджуков съобщава  решенията за вдигане на въстание, взети на конгреса на Петрова нива, и е избрано „бойно тяло”, което да ръководи четническите действия в района.
Макар и въстаналите срещу десетхилядната турска армия родопчани да не постигат успех, те доказват със саможертвата и делата си своя борчески и свободолюбив дух, давайки на света да разбере, че Родопа планина не може да бъде покорена!

В края на юни 1956 г. на това героично място е открита  паметна плоча в чест на големия революционер  Пею Шишманов. Всяка година местното население се събира край нея, за да почете  паметта на загиналите за свободата на Родопския край, както и на всички герои, взели участие в тази върховна проява на национално-освободителните борби на македонските и тракийските българи.
Тазгодишното събитие бе уважено от войници, служещи в дислоцирания в Смолян 101-ви  Алпийски батальон – достоен наследник на славният 21-ви Средногорски полк, създаден с  указ на княз Фердинанд от 19 април 1889 година.

Негов командир става легендарния български офицер и герой от Сръбско-българската и Балканските войни – полковник Владимир Серафимов. Днес това военно формирование е единствената бойна единица в целите Родопи!
От чутовния връх в отминалата събота се разнесоха изстрели. Залповете, произведени от сегашните български воини, бяха естествено в памет на героите. Паметната плоча пък бе отрупана със свежи цветя и украсена с трицветни знамена.

Край намиращия се непосредствено зад мемориала параклис, носещ името на върха – „Св. Дух“, отец Николай от Момчиловци отслужи тържествен водосвет и благослови обредния курбан.
И тъй като честването съвпадна с деня, в който християните почитаха голямата Черешова задушница, на  трапезата пред храма, сред обредните хлябове, бяха поставени и съдини, пълни с вкусния плод.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки