Вълшебник на словото българско


Вълшебник на словото българско
Николай Хайтов през 1981 г.
30 Юни 2013, Неделя


Неговите книги продължават да ни учат на човещина и любов към родината


Автор: Димитър Пейчинов

Преди 11 години на 30 юни 2002 г. акад. Николай Хайтов си отиде от нас, но остави книгите си да ни учат на човещина и любов към майка България
През декември 2008 г. в Асеновград, на площада, носещ името на именития ни писател, бе открит поредният паметник в негова чест. На тържеството по този повод известният  родоповед и близък приятел на Хайтов – Иван Гащилов, не пропусна да изтъкне Хайтовата    „неподправената обич към родния край, към Родопа, към каузата на България, на която той дълго и всеотдайно служи. В своето слово Гащилов подчерта, че след Дядо Вазов, Хайтов е единственият български писател, получил още приживе безрезервно народната любов!

Асеновград е тясно свързан със съдбата на тази светла личност на нашето съвремие. В средата на тридесетте години на миналия век Николай Хайтов завършва тук средното си образование като „частен ученик“. За една година той взима наведнъж два класа, а за две – четири. Съучениците му го запомнят като отличник и знаменосец на гимназията. Днес, в една нейна стая са изложени книгите му, заедно с писмено дадените оценки от множество видни български интелектуалци...

На този град пък авторът на „Диви разкази“ завеща забележителната си краеведческа книга „Асеновград в миналото“.
Акад. Николай Хайтов обичаше България заразяващо: „Главата ми да се търкаля, пак ще викам да живей България“ – не спираше да повтаря той. Всяка негова книга е едно вълнуващо продължение на „Аз съм българче“. Не можем да си представим, че днешните и идни поколения ще се съхранят като българи без творбите на писателя и образите на неговите ярки и неповторими герои.

Преди години, когато се прожектираше филмът за легендарния защитник на Родопите Капитан Петко войвода, улиците на градове и села опустяваха. Без разлика на пол и възраст, всеки бързаше да седне пред телевизора в очакване на поредната серия. Блестящо написаният от писателя сценарий буквално взриви българския дух и целият ни народ запя „Петко льо, капитанине...“

Един от нравствените императиви на Хайтов е: „Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш“. Този негов завет завинаги остава като безценна поука за поколенията на несвършващите мъжки времена. Няма нито един български дом без негова книга и е повече от сигурно, че творчеството му ще се чете и занапред – докато е има България.

Казват, че родното село на писателя било център на вселената. Може би защото, когато всевишният сътворявал света, тук, на едно от най-североизточните ребра на връх Руен, изваял за чудо и приказ природен феномен – Човешка глава. И досега тя се извисява недосегаема за бури и стихии. Това селце е дало „най-много професори на глава на населението“, трима лауреати на Димитровска награда, видни селекционери на лозя и овошки, сладкодумни учители... В Яврово са играели театро още преди в Пловдив да е имало такова!

На въпроса от кое место ви е останал най-приятният спомен, Хайтов отговаря: „От родното село, местността Могилата“. Та нали там, в нейните пазви, под борове и габъри беше писалището му. С крака обгърнал дамгосан от природните стихии калъплия камък, върху  пишущата машина, подпряна на него, той изкусуряваше „Шумки от габър“, „Хвъркатото корито“, „Бодливата роза“ и т. н.. От тази могила още като дете сигурно за първи път е видял градчето Куклен, града на тепетата и препускащия по равнината трен...

Веднъж, в едно телевизионно интервю, Хайтов разказа: „Бях на посещение в Гърция, светилището Рахова. Под прозореца на стаята съзрях надпис. Помолих да ми го преведат. Надписът гласеше: „От тук се открива най-хубавата гледка в света“. Сега, когато се намирам в моето родно село, искам да им кажа: Имате да вземате господа! Заповядайте тук да видите гледка!“

Всяко кътче, изворче, върлина и нанадолнище, от землището на община Куклен са свързани и вдъхновяват писателя в неговото творчество. Първоизточник на разказа, а по-късно и за сценария на филма „Козият рог“, са онези разговори с отшелника монах край манастира „Свети Врач“, където като дете Николай Хайтов пасе кравата.
Като юноша той превива врат и пролива пот на семейното лозе  в равнината и пъпли подир мулето, натоварено с кошове грозде по нанагорнището.
Той пишеше за всички и мислеше за всичко. Учеше ни, че най-важното е да пазим единството на нацията...

Питат Хайтов – кое историческо лице ви е най-симпатично? А той без да се замисли  отговаря – Васил Левски. За него той написа статии, води бурни полемики и остави множество трудове. Впрочем писателят е автор на общо 43 книги, 13 пиеси, 750 статии, рецензии, 12 радиопиеси и т. н. Върховно постижение, не само негово, но и национално, са неговите „Диви разкази“, които са истинска енциклопедия на българската душевност. Със своите „Шумки от габър“ и „Хвъркатото корито“ Николай Хайтов пък вниква дълбоко в тайните на българската природа, правейки съпричастен читателя към нейната омагьосваща прелест. А с „Бодливата роза“ става един от първите, надигнали глас в защита на природата, чиято гибел би довела и до гибелта на цялото човечество.

Този неповторим майстор на българското слово и неуморим общественик напусна физически този свят на 30 юни 2002 г. Но книгите му останаха да живеят сред нас; да очакват да бъдат докоснати от ръцете и очите на новите поколения българи; да намират път към читателите, търсещи красота и правда.
Интересът към живота и творчеството на Николай Хайтов не само никога няма да угасне, но той постоянно ще расте, защото става дума за писател с мисия, с огромен талант и всенародна слава. За голям писател! За голям българин – голям, колкото българското небе!


Паметникът на Николай Хайтов на едноименния централен площад в Асеновград

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки