В отговор на вашите въпроси


В отговор на вашите въпроси
27 Юни 2013, Четвъртък


В последно време изпитвам постоянно неприятно усещане за тежест и дискомфорт в корема си, като при това той е непрекъснато надут като балон.



Джипито ми каза, че имам метеоризъм и вероятно колит и ми предписа хапчета. Рекламата им по телевизията обещаваше чудеса, но на мен изобщо не ми помогнаха. Какво мога да направя с помощта на народната медицина, за да облекча това си състояние?

Бонка Лазарова,
Перник

Подуването на корема наистина е много неприятно състояние, което дори може да затрудни движенията на страдащия от него. Самото образуване на газове може да се дължи както на външни фактори (промени в диетата, неправилен режим на хранене, неподходяща храна и пр.), така и на вътрешни причини (патологични изменения в лигавицата на стомаха и червата, прекалено размножаване на гнилостни бактерии в тънките черва и др.).
Колитите и гастроентеритите възникват и поради възрастови причини като запек, лошо сдъвкана храна заради проблеми в зъбния апарат и т. н.

Подуване на корема се наблюдава при консумация на трудно смилаеми храни и когато прекалим с тежките местни блюда, особено по празници и най-вече ако дълго време преди това сте постили – все пак на организма му е нужно време, за да се адаптира към промяната в менюто.

Прекаляването с приема на зеленчуци, особено с бобови култури, също създава подобен проблем. Решението в този случай е храната да се приготвя така, че да се „олекотят“ тези храни. Щипка куркума в боба например спомага да не се образуват газове в червата след консумацията му.

До неприятното подуване на корема може да доведе и нередовното хранене. Мнозина пропускат закуската и обяда, като наблягат предимно на вечерята. Но това трайно променя перисталтиката на червата, водейки до застой или ускоряването й. И в двата случая бурно се образуват газове. Затова храненията трябва да се разпределят равномерно през целия ден.

Рецепта 1: Взимат се 50 г пъпешово семе и се заливат вечерта с 1 литър студена вода. На сутринта течността със семената се слага да ври до кипване, след което се оставя да кисне още 2 часа. Прецежда се и приготвеното количество се изпива в рамките на 24 часа на малки глътки.

Рецепта 2: В 2 литра бяло вино се слагат да се варят за 15 минути 10 глави счукан чесън или 10 глави намачкан бял кромид лук. Отварата се оставя да престои 2 часа, след което се прецежда. От нея се пие по 1 к. ч. 3 пъти на ден преди ядене. Останалото количество се съхранява на студено място до изчерпването му.

Рецепта 3: Ядки от горчив бадем – 12 броя, се варят 10 минути в 700 мл вода. Сместа кисне 2 часа и се прецежда. От нея се пие 3 пъти на ден по 200 мл преди ядене, а бадемовите ядки се изяждат.

Рецепта 4: Счуква  се 1 с. л. семе от копър, след което се сварява в 300 мл вода. Прецежда се и се пие топло преди ядене.

Рецепта 5:  Взима се 1 с. л. джоджен и се запарва в 500 мл гореща вода. Оставя се да кисне 1 час и се прецежда. От така приготвената запарка се пие по 100 мл 4 пъти дневно преди хранене.


Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки