Пиринският край на бунт срещу губернатора от ДПС


Пиринският край на бунт срещу губернатора от ДПС
Под силна полицейска охрана, раздърпан и пребледнял, но все пак запазил самообладание, Муса Палев успя да стигне във вторник до кабинета си
21 Юни 2013, Петък


Жаждата за власт на новия областен управител на Благоевград Муса Палев се оказа по-силна от народното недоволство

Автор: Ерол Емилов

Жаждата за власт на новия областен управител на Благоевград Муса Палев, издигнат от противоконституционната партия ДПС, се оказа по-силна от народното недоволство, предизвикано от неговото назначение.
В понеделник сутринта той най-безцеремонно паркира колата си пред сградата на Областна управа – Благоевград. В компанията на колегите си Ахмед Башев и Алиосман Имамов и охраняван от солиден полицейски кордон, той се отправи към кабинета си.
Това доведе до силен прилив на недоволство у протестиращите и предизвика масово меле в пространството пред сградата на държавната институция.

Блъскан, бутан и освиркван, представителят на протурската партия успя да се отърве от „народната любов” и се добра до работното си място с помощта на полицията. В суматохата един от протестиращите обърка шефа на полицията Георги Костов с Палев и започна да го дърпа за вратовръзката.
В покоите си новоназначеният благоевградски губернатор влезе раздърпан, уплашен и пребледнял, но все пак запазил самообладание. Не можа да каже и едно свързано изречение пред медиите и напусна сградата през задния вход. Единственото нещо, което можа да подхвърли е, че няма да подаде оставка.

За капак на всичко във вторник сутринта той не се появи на работа под претекст, че е бил извикан по задачи в София. По този начин бившият депутат от ДПС върза тенекия на десетките протестиращи, които го чакаха пред сградата на Областната управа. След едночасово чакане, недоволните разбраха, че той няма да дойде и решиха да влязат вътре, за да видят как работи областната администрация.
Оказа се, че никой от служителите там не знае къде е той и кога ще е на работа. Неканените гости бяха приети от главния секретар на областната администрация Диана Атанасова, която не успя да даде нито един адекватен отговор на десетките въпроси, зададени от протестиращите.

Според тях е недопустимо представител на антиконституционната формация  да управлява най-българския край. Някои от тях смятат, че това е подигравка с жителите на областта, а други сезираха задкулисни цели в това действие на правителството.
Пред сградата на Областната управа продължава да стои палатковият лагер, организиран от водачката на зимните протести в Благоевград Людмила Манова. Обитателите му са категорични, че ще останат там колкото е необходимо. Те започнаха да събират камъни, с които да издигнат каменна грамада на няколко метра от входната врата на сградата. Пред нея те поставиха лозунг „Муса Палев запали пожара”.

Протестите продължават всяка сутрин и всяка вечер и няма да спрат, докато скандално избраният губернатор не бъде отстранен от поста. Отделно в тази връзка във вторник започна и петиция с такова искане, като до момента тя е подписана от над 3000 души. Хората от Пиринския край дори заплашват, че ако управляващите не поправят грешката си с това скандално назначение, ще бъде блокиран и главен път Е-79.
Междувременно, в началото на поредния протест в сряда бе разпространена новината, че Палев е подал оставка. По-късно той отрече това и дори заяви, че няма никакво такова намерение.

Малко след това и общинските съветници от Благоевград със своя декларация не признаха назначението на новия областен управител и настояха за уволнението му.
Бележка на редакцията: От протестните действия в Благоевград и Пловдив все пак имаше видим резултат. В сряда правителството, макар и с огромно закъснение – обяснимо защо – обяви имената на още 11 областни управители, като в списъка няма представители на ДПС, дори и в Кърджали, където постът поема човек на БСП, както впрочем и всички останали губернаторски места в тази партида.


Муса Палев е роден в село Бабяк, община Белица, на 11 февруари 1971 година. В портфолиото му на народен представител пише, че има две висши образования – по социални дейности и по бизнес администрация. Много от жителите на региона обаче изразяват съмнение, че дипломите му са купени. Освен това има сигнали за извършени фрапиращи нередности от негова страна. Жителите на областта са категорични, че той е покровителстван от зам.-председателя на ДПС Алиосман Имамов, благодарение на който успя да седне в стола на Костадин Хаджигаев.


В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
zad kulisite na honorar savetn
22.06.2013 13:52:19
0
0
oblastnite upraviteli da se isbirat kakto e v stranite v evropejskia sajus s
koito imame dogovorni otnoshenia .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки