НФСБ почете паметта на Тодор Каблешков и неговите съратници


НФСБ почете паметта на Тодор Каблешков и неговите съратници
14 Юни 2013, Петък


Всяка година в началото на юни в землищата на с. Чифлик и с. Терзийско родолюбивите българи от троянската община пресъздават трагичните събития, случили се в района след

Автор: Иван Ванев

кървавото потушаване на Априлското въстание. Тогава покрай двете села преминават оцелели четници, предвождани от Тодор Каблешков и Захари Стоянов след убийството на Георги Бенковски. Зла предателска душа обаче спомага за тяхното залавяне и гибел.  

На 8 юни 2013 г. ръководството на партийната организация на най-патриотичната партия НФСБ в Троян и Ловеч и членове на младежката структура на Националния фронт почетоха паметта на заловените тук Тодор Каблешков и  Найден Попстоянов и положиха венец на лобното място на загиналите Георги Търнев и Стефан Почиков в местността Стълба над хижа „Хайдушка песен”. На него има поставена паметна плоча, а гробът е очертан с камъни.
На събитието присъства и родственицата на Каблешков – Райна Каблешкова, председател на сдружение „Т. Каблешков” – една  българка, носеща дълбоко в душата си идеите на ПП НФСБ. Тук дойдоха и много обикновени граждани и млади родолюбци от общината и с. Чифлик, както и ученици от с. Балканец.

Високите хребети на околността бяла огласени от хайдушки и патриотични български песни.
След което бяха пресъздадени драматичните събития от онова време по залавянето на Каблешков и Попстоянов и убийството на Търнев и Почиков. Въпреки напредналата си възраст Христо Дочев от с. Чифлик прочете написаното от него „Обяснение към живата картина”, която отново „оживя” на това място.
В сцената взеха участие млади родолюбци,  самодейци от Сдружение „Бъдеще за Чифлик” с ръководител Тодор Петковски. Те бяха подкрепени и от млади самодейци от копривщенския патриотичен клуб „Традиция” с ръководител Димитър Хаджийски.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки