Подправка и лекарство в едно


Подправка и лекарство в едно
13 Юни 2013, Четвъртък


В древни времена килограм канела е струвала колкото кило злато и има защо да е така

Автор: проф. Христо Мермерски

Тези дни информационните агенции по света разпространиха откритието на изследователи от Калифорнийския университет в Санта Барбара, че канелата може да забави развитието на болестта на Алцхаймер.
Канелата, добивана от кората на канеленото дърво, е известна още от древността. Тя се споменава в китайски писмени източници, датирани от 2800 г. пр. Хр. Имало е времена, когато килограм канела е струвал килограм злато. Така че тази подправка е била използвана предимно от много богатите хора и е минавала за луксозна стока.

Когато през 1505 г. португалският мореплавател Лоренцо до Алма открива на остров Цейлон (дн. Шри Ланка) канелените дървета, той набързо бива колонизиран, като португалците започват да търгуват с канелата и да трупат цели състояния от това. По-късно холандците завладяват острова, а след тях идват англичаните, макар по тяхно време канелените дървета вече да са разсадени и на други места по планетата.

Сегашното откритие, че помага при Алцхаймер, се базира на съдържащите се в нея съединения епикатехин и цинамалдехид, които са в състояние да спрат необратимите процеси в организма, които предизвикват промени в мозъка. Но освен това ароматната подправка притежава и немалко други лечебни свойства.
Изследванията в последните години доказаха, че тя помага и за предотвратяването на диабета, а според някои американски учени по-точно тя подобрява способността на организма да реагира на инсулина и да нормализира нивата на захарта в кръвта. Смята се, че ½ ч. л. от нея, взета в началото на деня, помага на диабетиците да избегнат нежеланите проблеми.

Знае се също, че канелата подобрява кръвообращението. Подправката се получава от кората на  дървото, която се събира по време на дъждовния сезон от май до октомври, когато тя лесно се отделя от стъблото.
Канелата способства още за подобряването на храносмилането и укрепва стомаха. Тя се използва като тонизиращо и антисептично средство. Известна е и със своите потогонни и отхрачващи свойства в случаите на вирусни инфекции и грип.

Освен това премахва зъбобола и мускулните болки. Спиртните и водните екстракти на тази кора потискат растежа на 15 вида болестотворни бактерии, сред които и туберкулозния бацил. Те оказват температуропонижаващо, съдоразширяващо и антианафилактично въздействие, а капнати в очите изострят зрението и помагат при катаракт. Плюс всичко останало могат да разтварят камъни, да помагат при всички видове тумори в стомаха, лекуват злокачествени язви и оказват първа помощ дори при ухапвания от змия. Канелата може да се използва с успех при депресии, тежки неврози, загуба на паметта, намалена умствена работоспособност, склероза, при хроничен бронхит, туберкулоза и като детоксикиращо средство.

Не на последно място, редовната употреба на канела помага и за редуциране на теглото. Пиенето на напитка от мед и подправката не позволява на мазнините да се акумулират. Успоредно с това се прочиства храносмилателният тракт и се унищожават гъбичките и паразитите в него. Чай от мед с канела в пропорция 1:2 е много полезен при хроничен артрит.

За препоръчване е да купуваме канелата във вид на сухи пръчици от кората, а не смляна на прах. Това гарантира, че е натурална (защото вече има създадени и изкуствени нейни заместители), а и че в нея са запазени всичките й полезни свойства и аромат.
Забележка: Не трябва да се приемат големи количества канела при наличието на вътрешни кръвотечения, а също и по време на бременност, тъй като подправката засилва маточните контракции.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки