Зографското издание на „История славянобългарска“


Зографското издание на „История славянобългарска“
Страница от уникалното издание
10 Юни 2013, Понеделник


Новият формат на тази Библия на нашата историческа памет е изчистен от идеологическите наслоявания и е обогатен с научен коментар

Автор: Яна Славянска

Няма българин, който да не научава още като дете за съществуването на паисиевата  „История славянобългарска“. И няма човек, който се вълнува от съдбините на родината ни, да не осъзнава, че появата на малката книжка е онази съдбовна светлинка, която пробива дълголетния мрак, спуснал се над поробения ни народ, давайки му самочувствие и сила да се бори за освобождението си и за достойно място под слънцето.

Представата, която сме си изградили в училище за този епохален труд на хилендарския монах, неизменно е свързана със сумрачната килия и стърженето на пачето перо върху листовете хартия, докато Паисий изписва думите с мастило, забъркано от сажди.
През изминалите 250 години от създаването на тази Библия на българската „историйца“ са направени многобройни нейни преводи. От всичките й 70 преписа може би най-известен е първият, който е дело на  бъдещия епископ Софроний Врачански и се смята за най-близък до оригинала.

Най-новото й библиофилско издание е плод на тясно сътрудничество между филолози и богослови от СУ „Св. Климент Охридски” и монасите от атонския манастир „Зограф”. Идеята за сътворяването му възниква преди 3-4 години, а неговата премиера се състоя през март тази година в софийската Алма матер. Но създателите му обикалят страната и  представят този уникален труд, който няма аналог в българското книгоиздаване, като тази седмица той бе посрещнат с голям интерес и край морето в Бургас.

Като негова основа служи текстът на т. нар. Зографска чернова. Всъщност, това е оригиналът на Паисиевата история, който големият български учен проф. Йордан Иванов открива през 1906 г. в библиотеката на едноименния манастир на Света гора. И който през 80-те години на миналия век нашият разузнавач полк. Христо Маринчев успява да изнесе от атонската обител и да го докара в София. Същият, който на 12 януари 1998 г. бе върнат обратно на Зографския манастир от тогавашния президент Петър Стоянов – с аргумента, че мястото на тази светиня било там!

Сега се появява факсимилното й издание, което е съчетано с критични бележки върху труда на преподобния Паисий под редакцията на големия български учен член-кореспондентът Иван Добрев. Тъй като в оригинала липсват няколко страници от историята, те са възстановени по Котленския препис на Софроний. Всичко това е придружено от нов превод на съвременен български книжовен език, дело на преводача Димитър Пеев, отчитащ най-новите постижения на паисиезнанието.

В критическия апарат са включени и варианти по шестте най-архаични преписа на Паисиевата история. Двутомникът съдържа и редица индекси и таблици, които улесняват в прочита както специалистите, така и всеки, който успее да се сдобие с ценния библиофилски комплект.


Софрониевият препис, известен като Котленски

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
инж.Иван Дунчев
12.06.2013 02:37:26
0
0
Благословени сте,Патриоти и Родолюбци,Българи с християнски морал и несломим Дух от в-к ДЕСАНТ,Тв СКАТ и партия НФСБ!
Господ Бог Исус Христос,Света Богородица и Святият Дух ви обичат и бдят над вас непрекъснато с цялото си небесно реално и всемогъщо милиардно войнство,което ще покажем с добронамерено предупреждение за всички ония нещастни души,които нямат страх от Господа,мислейки че не съществува,и за посвещенческо насърчение на Богобоязливите и извисените!

„Простено ви е,щото не знаете какво е и какво иде скоро !Има религия- тя е измислица на Инквизицията ,за да скрие от вас истината за Реалния ,Рационалния и Всемогъщ напълно Естествен и Свръхестествен Български Бог Исус.Има Извънземни,в реалното съществуване и свръхмогъщество на които всички„нормални“ вярвате,защото има безброй доказателства,но абсолютно отричате на „набожните“невидимия Божи свят и войнства! В същото време религиозните хора са категорично убедени в реалното и свръхестественото съществуване на небесната иерархия и Божието воинство,управляващи всичко в света,но анатемосват извънземните като сили на злото! 21 ДЕКЕМВРИ 2012 затова дойде-за да се съберат нашият земен свят и онези другите два невидими небесни свята,КОИТО ДВА НЕВИДИМИ ТОЛКОВА СТРАШНИ СВЯТА СЕ ОКАЗВАТ ЕДИН И СЪЩ СВЯТ!!! Да-огромният и всесилен свят на ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ,Е СЪЩИЯТ ОНЗИ ТОЛКОВА ФИНЕН И ДЕЛИКАТЕН СВЯТ НА ПЪРХАЩИТЕ С ЧИСТИ КРИЛА АНГЕЛИ-ПАЗИТЕЛИ,ОБГРИЖВАЩИ НИ ДЕН И НОЩ С ТОЛКОВА СЪСТРАДАНИЕ И ЛЮБОВ И КОГАТО НЕ МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТ С НАЙ-ТЕЖКИТЕ СЛУЧАИ,ТОГАВА ВИКАТ ИСУС,КОЙТО ПЪК БЕЗ МАРИЯ Е БЕЗСИЛЕН! Казано ни е вече да ви кажем: Те идват! Вижте милионните армии,които НАСА СЕ МЪЧИ ДА СКРИЕ ПАНИЧЕСКИ от света http://nepoznato.energetika-bg.com/2013/04/kakvo-se-sluchi-v-magnitosferata-na-zem/ http://nepoznato.energetika-bg.com/2012/12/kakvo-krie-nasa-postavyayki-kvadrattcheta-na-slantseto/ такива материали можете да намерите много-и въпреки безбройните духовни и научни доказателства,се радвате и религиозните,и атеистите/БЕЗБОЖНИЦИТЕ демек/,и езотериците,и всички си отдъхнахте:как ни уплашиха тия първобитни маи само-пу,пу!Всичко се размина! Нищо не се е разминало!Въобще не можете да се отървете от Всемогъщите нежни ръце и обятия на Боговете Исус и Мария и от безкрайната им ,натрупана и несподелена взаимно Любов,която пазят за всички вас!За Спасението на всички без изключение! И заради огромната си Любов към всички,ни нареждат да ви предупредим къде ще дойдат: http://www.youtube.com/watch?v=jlapv48d7VQ на минута 3,13 и на някои други се вижда в коя държава ще дойдат,а на 2,43 и 4,08-в кой град и коя телевизия ще Ги посрещне!На 4,40 до 4,45 ви показваме Кой води петимата небесни пратеници и небесната армия-Богиня Мария!“

Тази всемогъща Божия Армия е поела вече защитата ви и с това послание предупреждава всички гонители на Божия народ!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки