Словото на Хайтов и рисунките на Димовски пак оживяха


Словото на Хайтов и рисунките на Димовски пак оживяха
Посетителите на изложбата разглеждат рисунките на Борис Димовски на фона на аудиозаписи с изпълнения на творбите на Николай Хайтов
03 Юни 2013, Понеделник


Няколко прояви едновременно  възкресиха спомена за творбите на големия писател и за закачливите скици на именития ни карикатурист

Автор: Здравец Хайтов

В навечерието на най-светлия български празник – 24 май, на който отдаваме чест на родната писменост, просвета и култура, във фоайето на Търговски център „Интерпред“ в София бе открита изложбата „Словото на Николай Хайтов и рисунките на Борис Димовски”. Тя бе организирана от родствениците на двамата големи творци – Здравец Хайтов и Валерия Димовска, съвместно с Община Изгрев и НЧ „Николай Хайтов” и с медийното партньорство на телевизия СКАТ, БНР, БНТ и вестник „Репортер”.

Редом с  живописта, графиката и скулптурата на художниците от столичния район Изгрев, бяха представени част от рисунките на художника Борис Димовски – неговите илюстрации на латински сентенции, шаржове на колегите му политици от Великото народно събрание, портрети на известни писатели, композитори, телевизионери и хора на изкуството и културата.  Рамкираните рисунки в техния естествен вид – на малки лисчета хартия правени в пленарната зала и шаржираните ликове на известните личности, бяха разгледани от почитатели и близки на творците на фона на въздействащия запис на гласа на Николай Хайтов, който сам чете своите „диви разкази”.

За този интерактивен проект медийният партньор на събитието – БНР, предостави от златния си фонд и аудиозаписи на творбите от „Диви разкази“ и „Шумки от габър“, възпроизведени от големите български актьори Апостол Карамитев, Сава Хашъмов, Асен Миланов и Славка Славова. Те ще звучат непрекъснато по време на изложбата, която ще бъде експонирана тук до 14 юни.

Словото на Николай Хайтов и рисунките на Борис Димовски, заквасени в малкото селце Яврово, са част от проекта, възкресяващ паметта за двамата големи български творци, доказали, че само любовта към род и родина, към всичко българско и родно, има право да съществува и подхранва българската идентичност.

Събитието във фоайето на „Интерпред“ бе само предвестник на културните празници, свързани с паметта на Хайтов и Димовски, които в момента се провеждат в село Яврово. Тяхната реализация е финансирана с европейски средства под надслов „Културни празници на Куклен – да претворим традициите”, „Куклен на живо 2012-2013”.
Изложбата в нейната пълнота ще бъде експонирана през септември под патронажа на Министерството на културата в столичната зала „Средец”.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки