Първи български събор във Филаделфия


Първи български събор във Филаделфия
Пъстри български хора и ръченици зарадваха сънародниците ни във Филаделфия, дошли на събора тук от всички краища на щатите
03 Юни 2013, Понеделник


За празника на Кирил и Методий в петия по големина град в САЩ се събраха нашенци от цяла Пенсилвания, Ню Джърси, Ню Йорк и Вашингтон

Автор: Георги Ваташки

Както вече се превърна в традиция българската общност в петия най-голям град в Америка Филаделфия отбеляза деня на светите братя Кирил и Методий и славянската писменост – 24 май. Тази година обаче празникът бе по-различен за близо 800-те наши сънародници, живеещи в мегаполиса, тъй като в парка „Полонка“ в предградието Бенсалем се проведе Първият български събор в щата Пенсилвания. Вестта за събитието привлече и много българи от Ню Джърси, Ню Йорк и Вашингтон.
Инициативата за този уникален празник на българския дух и традиции зад океана е Българо-американската асоциация „Балканика“ и фондация „И аз мога“, ръководена от Нели Радева.

Събитието бе открито с вълнуващо изпълнение на химна „Върви, народе възродени“ от възпитаниците на българските училища „Родина“ от Филаделфия и „Иван Вазов“ от Ню Джърси. Последва шествие, в което децата преминаха пред стотиците наши сънародници, носейки икони на славянските първоучители и на възрожденци като Васил Априлов и Петър Берон. След импровизираната манифестация учениците от танцовия състав „Еделвайс“ към „Родина“ представиха пред публиката сложното, но красиво Неврокопско хоро, както и Тракийска ръченица. Децата зарадваха българската общност и със специално научени за 24 май народни песни от родопския край.

Тържеството не мина и без богата трапеза, отрупана с традиционни гозби от българската кухня, сред които можеше да се опита истинска нашенска баница и дори родни череши. Българският ден във Филаделфия продължи с още роден фолклор на откритата сцена в парковия комплекс. Нашенците бяха очаровани от сценографията на представлението „Огън и магия“ на ансамбъл „Босилек“ от Ню Йорк, наситен с танци и музика от районите на Пирин и Северозападна България. Най-силен интерес предизвика спектакълът на българите-нюйоркчани „Коконица“, който бе представен за първи път пред публика. Той е базиран на песни и танци от Видинско и Монтана. С него „Босилек“ ще мерят сили на Националният събор на народното творчество в Копривщица през 2014 г.

Всеобщи аплодисменти предизвикаха изпълненията на фолклорната група „Песнопойка“ от столицата на Пенсилвания град Харисбърг. Вокалистките Петрана Кучева и Влада Янева  бяха акомпанирани от талантливия гайдар Недялко Кетев и умело боравещия с тъпана Ивайло Кучев. Те зарадваха сънародниците си с фолклорна китка от тракийски и македонски народни песни.
Вече по тъмно на сцената се качиха акордеонистът Генадиий Лазаров и вокалистката Влада Томова, които със своя рецитал от подбрани стари градски песни върнаха присъстващите в атмосферата на възрожденски Пловдив.

Кулминацията на празника бе вълнуващото изпълнение на „Хубава си моя горо“ от Ирена Стойкова и Албена Стойкова, които следват  в университета в близкия град Питсбърг. Мнозина от нашите сънародници се просълзиха над вечната песен по безсмъртните стихове на Любен Каравелов, която символизира тъгата по далечното Отечество.
Вечерта завърши с родни популярни шлагери от 70-те и 80-те години, като групата „Китарите“ от Бостън едва успяваше да изпълнява многобройните желания на нашенците.
Може да се обобщи, че Първият български събор се превърна в истински триумф на българския дух, фолклор и култура.


В събитието се включиха и най-малките българчета, за които това бе съкровен миг на докосване до родината

В категории: Традиции , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки