Доколко са сериозни аритмиите


Доколко са сериозни аритмиите
30 Май 2013, Четвъртък


Много често напоследък ми се случва да усещам, че сърцето ми прескача.



Тревожа се дали това е сериозно заболяване?
Нинка Челебиева,
Каспичан

Тъй като нашата читателка се оплаква от ритъмни нарушения, но не ни дава никакви подробности за тяхното естество, консултацията ни ще бъде от най-общ характер.
Като нарушения на сърдечния ритъм се възприемат надкамерни и камерни аритмии.
Надкамерните аритмии са по време на пристъп: предсърдно мъждене, предсърдно трептене, надкамерна тахикардия (сърцебиене); извън пристъп – надкамерни екстрасистоли (прескачане на сърцето).

Камерни аритмии – по време на пристъп: камерна тахикардия, камерно трептене и мъждене и извън пристъп: камерни екстрасистоли.
Предсърдното мъждене е най-честото ритъмно нарушение. То е неправилна, бърза, предсърдна аритмия. Въпреки че не е непосредствено животозастрашаващо, предсърдното мъждене предизвиква неприятни симптоми и повишава риска от мозъчен инцидент и сърдечна недостатъчност.

Предсърдното трептене възниква при болни с предсърдно мъждене, както и обратно, въпреки че те са с различни патофизиологични механизми. То е много по-рядко от предсърдното мъждене. Внезапната му поява, особено при възрастни пациенти, може да бъде белег за обостряне на хронично обструктивно белодробно заболяване, включително и за белодробен емболизъм.

Надкамерната пароксизмална тахикардия пък представлява пристъпно ускоряване на сърдечната дейност, обикновено над 150 удара за минута. Оплакванията са прилошаване, изпотяване, сърцебиене, чувство за натиск върху сърцето.
Синдром на камерно предвъзбуждане (WPW синдром). Това са пациенти с бърз сърдечен ритъм, които имат ЕКГ образ на камерна тахикардия, със сърцебиене, дискомфорт, но стабилно артериално налягане.

Камерни тахикардии и тахикаритмии. Камерните аритмии имат много по-широк диапазон на клинична значимост: от екстрасистоли при здраво сърце до предвестници на внезапна сърдечна смърт. Те са по-чести при лица, които произвеждат лечение с т. нар.“калий излъчващи“ диуретици. Най-честата причина е исхемичната болест на сърцето („градна жаба“, сърдечен инфаркт). Клиничната картина е в зависимост от сърдечната честота и наличието на сърдечно заболяване. Камерните екстрасистоли представляват преждевременни съкращения на сърцето. Субективно се изживяват като силен удар, „спиране“, прескачане, „качване на сърцето и гърлото“.

Специфично лечение обикновено не се налага при здрави сърца. Лекуват се другите съпътстващи заболявания – гастроинтестинални, на щитовидната жлеза, огнища на инфекции и т.н. При жени в климактериума и при „нервно сърце“ добър ефект има настойка от момина сълза, горицвет, глог и валериана. Сериозните органични заболявания на сърцето обаче трябва да се лекуват от лекари – кардиолози.

Консултациите със специалистите осъществи доц. д-р Гео Нешев


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки