Нова 300-килограмова камбана звъни в Одрин


Нова 300-килограмова камбана звъни в Одрин
Звън от нова камбана вече оглася двора и околностите край българската църква „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин
25 Май 2013, Събота


Навръх църковния празник Константин и Елена, в Одрин се освети нова 300-килограмова камбана в реновираната църква „Св. св. Константин и Елена“,

Автор: Мирослав Водев

монтирана там по повод стогодишнината от Балканските войни.
Самата камбана е висока 78 см., а средствата за нея бяха събрани чрез дарителска кампания, осъществена чрез разпространяване на картички в цялата страна. Изработена е в Пловдив и е поставена в Одрин с благословията на Вселенската патриаршия.

Освен с нова камбана, църквата се сдоби и с нов православен месингов кръст, тежащ 22 кг., който гордо ще се извисява над нея. След края на литургията за празника на църковните патрони отец Ангел Велков, архимандрит на църквата „Св. Стефан“ в Истанбул, и отец Александър Чъкърък, който е свещеник в църквата „Св. Георги“ в Одрин, извършиха водосвет за освещаване на новите кръст и камбана.

Българската църква в Одрин е построена през 1869 г., но след Балканската война тя е изоставена. Причината за това е масовото изселване на българите от града, минал окончателно в турски ръце. До средата на 40-те години на миналия век, храмът е бил действащ, но после бавно и полека започва да се руши.
Едва през 2008 г. със съдействието на българската държава църквата „Св. св. Константин и Елена“ вече е възстановена. 

В същия този празничен ден – 21 май, с тържествен ритуал бяха поднесени венци и цветя пред паметника „Одринци“ в Свиленград. На него са изписани имената на 1900 заслужили български войници и офицери, загинали при щурма на Одрин през 1913 г. За изграждането му дарение бе направено и от родолюбивата телевизия СКАТ.
Междувременно на следващия ден – 22 май, в Благоевград започна монтажа на огромния 33-метров кръст, който тържествено ще бъде открит за 24 май. Той се намира на най-високата точка в местността Заева поляна и ще озарява небето над града с вграденото в него осветление.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки