Кралят на зелените листни зеленчуци


Кралят на зелените листни зеленчуци
22 Май 2013, Сряда


Спанакът е наричан от французите „метла за стомаха“, а англичаните го правят популярен в Европа още през ХІV век

Автор: проф. Христо Мермерски

Спанакът се е появил на планетата в много дълбока древност, още преди нашата ера, първо в района на Близкия изток – най-вероятно в Персия. По-късно арабите го пренасят в Испания, но популярността му в Европа се дължи най-вече на англичаните, които го отглеждат още от ХІV век. На огромна популярност той се радва и във Франция, където бива наричен „крал“ на зелените листни зеленчуци, а също и „метла за стомаха“. След откриването на Америка спанакът попада и зад Океана и става едно от най-популярните растения, които там се използват за храна.

Но неговите достойнства не се изчерпват само с това, че се отглежда лесно, расте бързо и от него се приготвят вкусни блюда. Зеленчукът може да се похвали и с много полезни свойства, които са признати от медиците в различни страни по света.

Те са присъщи на всеки един от многобройните му сортове. Пресните спаначени листа съдържат голямо количество минерали, витамини – А, В, С, Р, РР, D2, и микроелементи. Растителните белтъчини в него са много повече, отколкото при бобовите растения, които минават за рекордьори в това отношение. По съдържание на йод заема първото място сред представителите на градинската флора, а заради високото си количество желязо е известен като легендарно средство за подпомагане лечението при анемии.
Той е особено ценен с това, че ползата от всички влизащи в неговия състав компоненти не се губи при топлинната му обработка.

Покрай снабдяването на организма с много полезни вещества, растението извежда шлаките и токсините от него. Неговата употреба заздравява зъбите и венците и предпазва от развитието на различни тумори. Въздействието му върху тях е толкова ефективно, че лекарите го назначават като препоръчителна диета при лъчева болест.
Зеленчукът се усвоява прекрасно, тъй като в него има съставки, които стимулират дейността на слюнчените и задстомашната жлеза. В същото време той предпазва от увреждане на слизестите обвивки в човешкото тяло, нормализира газовия обмен и взима участие в изработването на много важни за организма хормони. Спанакът помага на хората, които са подложени на стрес, бързо да възстановят своето спокойствие и работоспособност.

Тъй като съдържа много целулоза и хлорофил, се явява ефективно средство при запек.
Спанакът укрепва кръвоносните съдове, запазва остротата на зрението и забавя процесите на стареене. Доказано е, че възрастовото влошаване на зрението се проявява доста по-късно, ако човек редовно включва в храната си спанака, макар и само по 350 г седмично.

Блюдата, приготвени с неговото участие, подобряват също работата на задстомашната жлеза, стимулират храносмилането и се явяват отлична профилактика на хипертонията.
Крехките и вкусни листа са идеални за целите на диетичното хранене при болни от захарен диабет, малокръвие, затлъстяване и пр. Растението се цени от хората, страдащи от безсъние, преумора и други нарушения на нервната система.

Единственият му недостатък е, че съдържа оксалова киселина и по тази причина, за съжаление, не всеки може да се възползва от полезните му качества. Спанакът е противопоказан за консумация при наличието на заболявания на бъбреците, жлъчката, черния дроб и дванадесетопръстника. Не трябва да се дават големи количества от него и на малките деца.

Но за да се неутрализира действието на киселината, трябва по време на готвенето му към ястията да се прибавя малко сметана или прясно мляко. А също и да се подбират за кулинарна обработка само младите му листа.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки