Шампионът от Тополовград и неговата мечта


Шампионът от Тополовград и неговата мечта
Георги Киряков
18 Май 2013, Събота


Някогашният активен спортист Георги Киряков след страшна катастрофа е прикован към инвалидната количка, но отново успява да печели титли и медали

Автор: Мирослав Водев

Няма нищо по-хубаво от това да си здрав. Да можеш да ходиш, играеш и да се чувстваш пълноценен. В забързаното ни ежедневие ние не обръщаме внимание на малките неща, които ни карат да се усмихваме и ни правят щастливи. 
Съдбата обаче понякога се оказва неблагослонна и най-внезапно ни изправя пред различни тежки изпитания и неочаквани обрати.

Така се случва и с 27-годишния Георги Киряков от Тополовград. Симпатичният и интелигентен  мъж отдава целия си досегашен живот на спорта. Детството си прекарва на зеления футболен терен на стадиона в родния си град, където неуморно тренира от 7-годишен. После последователно се увлича и по спортовете волейбол и баскетбол. Обича още леката атлетика. Занимава се и с вдигане на тежести, хвърляне на диск и гюле, както и с тенис на маса, където също постига добри резултати.

След завършване на средното си образование Георги е приет във Великотърновския университет, където започва да учи география. Покрай лекциите, излиза с приятели, забавлява се и не спира да спортува... По всичко изглежда, че мечти му ще се сбъднат. И така, до фаталния ден, който напълно преобръща живота му и слага край на  правените от него досега планове за бъдещето.
Тежка автомобилна катастрофа го превръща в инвалид. Засегнат е гръбначният му стълб и младият мъж остава парализиран от кръста надолу.

Фаталният инцидент се случва на 24 март 2007 г. По това време носителят на множество спортни отличия вече е студент в трети курс и решава да се прибере в родния си град, за да си почине след успешно взетата зимна изпитна сесия. В един момент се качва на колата с намерението да се поразходи, но на един участък от пътя в околностите на Тополовград автомобилът му поднася. Последното нещо, което младежът си спомня, е, че „излита“ през задното стъкло, стоварвайки се под едни дървета край шосето. Идвайки на себе си, потънал в локва кръв, той се опитва да стане, но така и не успява.

Закарват го с линейка в болницата и в един момент лъсва горчивата истина, че никога повече няма да бъде като преди.
Но въпреки че сега е трудноподвижен, Георги пак не се отказва от спорта, както и от желанието си да води пълноценен начин на живот.
Разбира се, в началото му е било трудно да приеме, че ще прекарва дните си в инвалидна количка. Минават цели няколко месеца, докато осъзнае и приеме шока от случилото се. Но, както казва самият той: „Аз никога не съм се предавал. И сега ще се боря. Няма път назад“!

Георги Киряков определено не е от момчетата, които се примиряват с дадена ситуация. А и баща му всячески му помага и го подкрепя, като прави всичко по силите си, за да подпомогне възстановяването на сина си. Още повече, че семейството осиротява, когато Георги е едва 9-годишен. Тогава непростима лекарска грешка го лишава завинаги от майчина ласка и опора.  И оттогава за всичко разчита на баща си. 

Несгодите не сломяват хъса и желанието да спортува у някогашния атлет. И той, прикован на инвалидния стол, сега се захваща с канадска борба. Както и преди, започва да печели приз след приз. Дори е включен в националния параолимпийски отбор. Като параолимпиец обогатява колекцията си със спортни отличия с нови 36 медала и титли от състезания по канадска борба и дори лека атлетика.

И тъй като Георги не е свикнал да стои на едно място, от 2009 г. се е хванал да работи в Общината като служител в отдел „Хуманитарни и социални дейности“. Колегите му много го обичат и уважават, приемайки го като добър приятел, който е готов да помогне на всеки нуждаещ се. Те са възхитени, че младият мъж никога не сваля усмивката от лицето си, независимо от трудностите, които са се стоварили върху него.  

Оптимизъм за неговото бъдеще вдъхват резултатите от направения му ядрено-магнитен резонанс, на базата на които лекарите дават надежда на Георги, че има шанс да проходи
отново. Шампионът от Тополовград, както го наричат всичките му съграждани, се нуждае от т. нар. Bionic костюм ReWalk, който ще му помогне да стои прав и да изкачва стълби посредством датчици за движение и бордови компютър. Тази сложна технология ще замени напълно инвалидната количка. За да се сдобие с нея и да проходи отново, обаче са му необходими 100 000 лв., които за съжаление той няма.

Тополовградчани са удивени от волята и стремежа на Георги да продължи напред, както и непримиримостта му със състоянието, в което е в момента. Всички те – и познати, и непознати, вдъхновено се включват в подетата в града инициатива да му се помогне. И правят всичко възможно, за да съберат нужните за прохождането му пари.
За Великден например те организираха „Великденската празнична трапеза“ и дарителска томбола в негова подкрепа, на които бяха събрани 3635 лева. Освен това, в името на тази кауза танцовите състави при местното читалище „Св. св. Кирил и Методий“ провеждат на 2 май и голям благотворителен великденски концерт.

За съжаление, в повечето случаи хората се сещат да помагат на нуждаещите се само по празниците – може би защото тогава властва един дух на съпричастност и тържествена щедрост. Но ощетените по някакъв начин от съдбата се нуждаят от помощ през цялата година. Затова не бива да бъдем щедри и добри само в празничните дни.
А по някаква приумица на Провидението е станало така, че Георги е роден точно на Бъдни вечер. Това е като някакъв съдбовен знак, който прави благословена подадената към него ръка.

До този момент една голяма част от нужните пари за облекчаването на неговото бъдеще е събрана. Но това не е достатъчно за закупуването на скъпата технология. Междувременно в кампанията по набирането на средства се включва и екипът на популярното предаване на Наталия Симеонова „Предай нататък“, в което Шампионът от Тополовград гостува и разказва своята история.

Цяла България се трогна от думите му, изречени в ефира: „Независимо колко медала съм спечелил, не може да се сравни с това да си здрав“.
Приятелите му са открили банкова сметка, в която всеки, който желае да помогне на Георги Киряков, може да дари средства – колкото е възможно да отдели в тази чудовищна криза. Може да са малко, но дадени от сърце, в един момент ще се натрупат достатъчно, за да се сбъдне мечтата на този млад мъж с висок дух и спортен характер отново да проходи.

IBAN:BG72STSA93000020853406
BIC:STSABGSF 
Банка ДСК, клон Тополовград
Георги Киряков


Средства в подкрепа на нуждаещия се мъж може да дарите и в брой на място в Информационния център при Община Тополовград


Макар прикован на инвалидната количка, младият мъж от Тополовград продължава да печели медали Шампионът и неговите приятели

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки