Еврозоната изпада във все по-дълбока рецесия


Еврозоната изпада във все по-дълбока рецесия
17 Май 2013, Петък


Еврозоната изпада във все по-дълбока рецесия, а последните данни за растежа, обобщени от Евростат, показват свиване от 0,2 на сто.


Данните са за периода януари-март тази година.
В България за първото тримесечие е отчетен икономически растеж от 0,1% спрямо предходните три месеца и увеличение на БВП с 0,4% спрямо година по-рано, сочи още статистиката.

Данните на Евростат обобщават, че това е шесто поредно тримесечие на свиване на икономическото производство в 17-те страни от Еврозоната, а спадът на годишна основа е 1,0%.
Въпреки че официално най-голямата икономика в Еврозоната Германия излезе от негативната тенденция, отчитайки ръст от 1%, Франция отбеляза спад 0,2%, а Италия и Испания – с 0,5%, сочат изчисленията.

"Очакваме Еврозоната да регистрира спад на БВП с 0,7% през 2013 г., като постепенното възстановяване ще започне едва в последните месеци на годината", коментира анализаторът от лондонския институт IHS Global Insight Хауърд Арчър, цитиран от АФП. Агенцията припомня последната официална прогноза на ЕК за 2013 г., според която икономиката ще се свие с 0,4%.

Одобрението за ЕС е спаднало с 15%
Дълговата криза е разтърсила до такава степен европейските граждани, че те са изгубили вяра в ЕС.
Това показва допитване до общественото мнение, осъществено от американския институт "Пю" и цитирано от световните агенции.
В допитването са участвали 7600 души от осем европейски страни. Те са били анкетирани между 2 и 27 март.

Резултатите показват, че одобрението за ЕС е спаднало с 15% за една година - от 60% през 2012 г. на 45% през настоящата година.
В това отношение води Франция, където разочарованието от ЕС нараства. Преди година 60% от французите са подкрепяли съюза, а сега този процент е едва 41. В Испания спадът е от 60 на 46%, а в Гърция от 37 на 33%.

На въпрос относно състоянието на икономиката, 91% от французите смятат, че тяхната икономика върви на зле, което е с 10% повече в сравнение с миналата година. 77% от французите са убедени, че европейската икономическа интеграция е причина за влошаването на положението в страната им. 58% от французите казват, че ЕС като институция оставя лошо впечатление у тях.

Едва 1% от гърците, 3% от италианците, 4% от испанците и 9% от французите отговарят положително на въпроса дали икономическите условия са добри.
Единствено в Германия 75% от анкетираните определят настоящите икономически условия като положителни.
По отношение на доверието в европейските лидери 74% одобряват работата на Ангела Меркел.

На второ място е Дейвид Камерън с едва 37% одобрение.
Най-лошо са оценени лидерите в Гърция, Италия и Чехия.
Но ако Меркел трябваше да печели избори в Гърция, то тя нямаше да се справи с тази задача, защото 88% от гърците смятат, че тя върши лоша работа. На същото мнение са 57% от испанците и 50% от италианците.
На въпроса коя европейска страна поражда най-голямо доверие, Германия се нарежда на първо място. Седем от участващите в анкетата осем страни са я посочили като фаворит.


Евробюрокрацията срещу румънските кебапчета

Правителството в Букурещ обяви, че ще поиска "мититей" (на румънски език първото значение на тази дума е "мънички") да бъдат обявени за традиционен специалитет. Така те ще бъдат освободени от директива на Европейския съюз, която влиза в сила на 1 юни.
Миналата година румънците са консумирали 22 000 тона мититей на скара. Те са известни още като "мич" (mici) и са подобни на сръбските чевапчичи (кебапчета). Сместа кайма за румънския вариант се приготвя с малко количество натриев бикарбонат. Тази добавка, заедно с различни консерванти, ще бъде забранена в месните продукти, когато директивата на ЕС влезе в сила.

"Може да са национално лакомство в Румъния, но нова директива на ЕС заплашва да забрани продажбата на мититей, защото тези пикантни ролца от мляно месо съдържат сода за хляб, съобщава ДПА.
Използването на натриев бикарбонат или Е500 в рецептата за мититей в румънската месна индустрия изглежда приемливо, но процедурите трябва да бъдат спазени, заяви Фредерик Венсан, говорител на европейския комисар за здравеопазването и защитата на потребителите Тонио Борч.

Въпросът е бил обсъден тези дни на среща на работна група на правителствени експерти по въпросите на хранителните добавки.
Говорителят каза, че натриевият бикарбонат или Е500 никога не е бил разрешен в приготвянето на продукти от месо. "Ако месната индустрия използва хранителни добавки, които са основни за нея (за мититей обяснява румънската агенция "Аджерпрес"), е необходимо внасяне на молба за разрешаване.

Използването на хранителни добавки в Брюксел се обсъжда за всеки отделен случай и ако те отговарят на условията, предвидени в законодателството за хранителните добавки, Европейската комисия ще предложи разрешаването им.

Българската рецепта за кебапчета не съдържа натриев бикарбонат и за направата им се предпочита само свинска кайма.
Докато рецептата за румънските мититей съдържа телешко, агнешко или свинско месо, чесън, черен пипер, мащерка, кориандър, понякога червен пипер, сода бикарбонат, както и хляб.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки