В отговор на вашите въпроси


В отговор на вашите въпроси
16 Май 2013, Четвъртък


Аз съм вече жена на възраст. Скоро навърших 70 години.



По принцип минавам за здрав човек, но напоследък много често ми се случва като започна да хълцам, да не мога да спра понякога с часове. Има ли някакъв начин да ми се помогне с помощта на народната медицина?
Иванка Болярова,
Елхово

Хълцането представлява спастично свиване на диафрагмата, което предизвиква внезапно поемане на въздух, придружено с характерен звук. То се проявява при дразнене на стомаха, при преохлаждане, при силно вълнение и на нервна почва.

Препоръчва се при пристъп на хълцане да се смуче парченце лед. Съветва се също да се изпият няколко глътки студена вода. Или пък да се задържи дишането, като едновременно с ръка се притиснат устата и ноздрите. Това се повтаря 10 пъти. Друг начин за преодоляване на това неприятно състояние е в устата да се сложи бучка захар и по мъничко да се преглъща със слюнката. Също така може да се изпие чаша студена вода, в която е разтворена 1 ч. л. оцет.

Трябва да се има предвид, че хълцането може и да е признак на тумор в стомаха и затова следва да се потърси лекарска помощ.

Рецепта 1 (Галина Трифонова, Нови пазар): Смесват се равни количества горчица и оцет. С тази смес се намазва една трета от езика само за няколко минути. След като хълцането спре, устата се изплаква добре с вода.

Рецепта 2: 50 г чубрица се залива с 500 мл бяло вино. Оставя се да престои 10 дни на топло и тъмно място, като периодично се разклаща. След това течността се прецежда и от нея се взима по 1 с. л. 3-4 пъти дневно.

Рецепта 3: В термос се сипват 2 с. л. брезови листа и се заливат с 2 ч. ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 100 мл 4 пъти на ден 30 минути преди ядене.

Рецепта 4: 100 г мента се заливат с 500 мл бяло вино. Оставя се да престои 7 дни на топло и тъмно място, след което се прецежда. Ог получената настойка се пие по 1 с. л. 3-4 пъти дневно.

Рецепта 5: През деня се изяждат 1-2 малки скилидки чесън.

Рецепта 6 (Бонка Тасева, Ловеч): Когато човек започне да хълца, веднага трябва да направи следното. Първо, събира слюнка в устата си, след което поема дълбоко въздух. Устата се затваря, с палците се затискат ушите, а със средните пръсти се стискат силно ноздрите. Въздухът се задържа до крайна степен, след което слюнката се преглъща и ръцете са махат от ушите и носа. По този начин се излекува от хълцането завинаги съпругът ми, който преди години, като започна да хълца, не спря 7 дни поред.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки