Червената църква край Перущица


Червената църква край Перущица
Червената църква по време на ремонта
06 Май 2013, Понеделник


Раннохристиянската базилика е строена при управлението на император Анастасий Първи, за ремонтирането й бяха необходими 2,3 милиона лева

Автор: Камен Христов

Уникалната раннохристиянска базилика - Червената църква край Перущица, се превърна в най-атрактивния туристически обект в района, след като бяха инвестирани над 2,3 милиона лева за възстановяване, експониране и изграждане на туристическа инфраструктура край църквата.

Парите бяха спечелени от Министерството на културата по проект, финансиран от оперативната програма „Регионално развитие”.
Възстановихме и уникални стенописи от 5-6 век, обясниха проектантът арх. Христина Стоянова и реставраторът Константин Константинов.

Местността, в която се намира църквата, е богат извор на археологически находки. Смята се, че Перущица води началото си от древния град Драговец, който по всяка вероятност е бил разположен на 2-3 километра северно от днешните му граници, но е разрушен през 1364 г. Червената църква е един от най-забележителните паметници в околността на съвременния град. Веднага след свикания Вселенски събор в Сердика през 343 г., известен като Събора на помирението, в цяла Тракия започнало строителство на култови сгради.
Сред тях имало и такива, предназначени да съхраняват паметта на мъчениците, загинали за утвърждаване на християнството.

Според учените, Червената църква най-вероятно е изградена в края на V и началото на VI век по време на управлението на император Анастасий Първи.
Култовата сграда е била съградена недалеч от старо езическо селище и до развития град Филипопол (наименованието на днешния град Пловдив). Наблизо били и най-важните пътища от Тракия за Бяло море,  и от Константинопол за Западна Европа.

Предполага се, че храмът е бил известен в миналото с изцелителните мощи на християнски мъченик, загинал за утвърждаване на вярата по тези земи. Въпреки че името на църквата е било "Света Богородица", тя е станала известна като Червената църква – заради типичните римски тухли и розов хоросан, от които е изградена.
Днес останките на раннохристиянската базилика се издигат на около километър от Перущица и на близо 20 км от Пловдив.

Сградата представлява куполна базилика с обиколни коридори и два притвора. Запазени са части от северната полукръгла ниша, наречена конха. Тя е на височина до подкуполната арка. Има останки от два слоя стенописи.
Вътрешният притвор осигурява връзка с долепения до него параклис, завършващ с апсида на изток. Външният нартекс на запад се свързва с малък баптистерий –  помещение в църквата или пристройка към нея, където в първите векове от признаването на християнството за официална религия и в Средновековието се извършва ритуалът на свето кръщение на възрастни. Купелът е облицован с розов мрамор.

Всички помещения били засводени. Размерите на църквата са доста големи – 32 на 26 метра. Съчетани с оригиналното пространство, те свидетелстват за една изключителна по замисъл и изпълнение архитектурна творба.
Червената църква била богато украсена. Подът й бил покрит с мозайка, а стените – облицовани донякъде с мраморни плочи, над които имало стенописи. Специалистите смятат, че откритите два пласта фрески са изрисувани между VI и XI век.

В непосредствена близост до църквата е разкрит голям двор от западната страна с вход и кула към него, некропол от ХІ-ХІІІ в. и селище от ХІІІ в. Регистрирани са три строителни периода. Първоначално храмът е представлявал мартирий – сграда в памет на християнски мъченик, изградена в края на ІV век. В периода от края на V и началото на VІ в. вече се превръща в църква.

В третия строителен период (Х-ХІV в.) се изгражда портик и се извършват множество промени. Днес от старата сграда са оцелели само части от основите и стените. „Свършена е важна и голяма работа за консервирането и експонирането на този изключителен паметник. Естествено това е само някакъв етап, начало. Надявам се работата да продължи. Има идеи да се покажат всички ценности, които Перущица и районът притежават и те да станат достояние на българските и на чуждите граждани и туристи", отбеляза при откриването на обновената сграда министърът на културата Владимир Пенев.

Вече е оформена панорамна алея около църквата и отсечка, която да свързва пътя Перущица – Пловдив с новия информационен център и със самия храм.
До църквата е построен 700-метров пешеходен път, информационен център и паркинг за автомобили.
Зданието е укрепено като е свалена старата дървена подпираща конструкция и е поставена нова метална. Специално художествено осветление с 14 прожектори и 107 лампи ще привлича туристите и през нощта. За инвалидите е осигурен електромобил.


Раннохристиянската базилика след обновяването Уникалните стенописи са рисувани между VI и XI век

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки