Сценаристът на „Сталкер“ отказа да пише за България


Сценаристът на „Сталкер“  отказа да пише за България
Андрей Нечаев
06 Май 2013, Понеделник


Семейството на украинския писател Андрей Нечаев остана без ток и се принуди да излезе на квартира, за да отглежда новороденото си бебе

Автор: Камен Христов

Когато през 2009 г. украинският писател Андрей Нечаев решава да се пресели със съпругата си в България, навсякъде той разказва едно и също – колко прекрасна страна е новата му родина, какви хубави хора са българите, колко е прекрасна природата, обичаите, традициите и културата на тази гостоприемна страна.

Андрей дотолкова е вдъхновен от България, че решава да напише книга за страната и в частност за Родопския край. Три години по-късно той не само че се отказва от творческия си проект, но и смята да продаде родопския си дом и да напусне страната. Причина за кардиналното му решение е неразрешим проблем с електроразпределителното дружество ЕВН.

В началото семейство Нечаеви смятат България за своя щастлив избор.
И той, и съпругата му – рускинята Олга, са писатели.
Книгите на Андрей са издавани в Русия, Германия и Испания. Той е и един от разработчиците на компютърната игра „Сталкер”, за която е написал сценария.
Двамата с Олга дълго обмислят да се преселят в друга държава, където да живеят и да творят на спокойствие. Най-напред обсъждат да си купят къща в Тайланд.
„В крайна сметка избрахме България, защото езикът е близък до нашия, с хората сме от един род – славяни”, разказва Андрей. Така през 2009 г. той купува стара родопска къща в с. Средногорци, община Мадан.

Първоначално, за да избият инвестицията си, смятат да я преустроят в къща за гости. Архитектурните проекти са готови, предвиждат 7 спални със седем бани. Минималното електрическо захранване трябва да е с мощност 16 киловата, показват разчетите.
Къщата се намира в периферията на селото и новите собственици забелязват, че до нея са прокарани стари алуминиеви жици, по които да тече ток. Разбират, че така по трасето ще има много загуби и решават да отидат на разговор в ЕВН.
Това е и първият шок за новодомците.

От електроразпределителното дружество ги съветват да си купят нов кабел, който да се прекара до отстоящия на 300 метра трафопост. Покупката Андрей обаче трябва да направи за своя сметка, а кабелът ще струва около 10 000 лева и ще остане собственост на ЕВН.
„Все едно ни казаха: купете кабел и ни го подарете”, изумен е украинецът. Тогава той и съпругата му се отказват от първоначалното си намерение за къщата и решават да я ремонтират така, че да стане еднофамилен дом само за тях.
„Още първата зима забелязахме, че напрежението е много слабо. Включим ли бойлера, крушките веднага започваха да светят много по-слабо. За да стоплим вода в микровълновата фурна, трябваха поне седем минути – два пъти повече от обичайното”, разказва Андрей.

За да пестят, решават да купят газова печка за отопление, слагат и камина на дърва. Използват само две от стаите и хола, единият етаж остава необитаем. Бойлерът, пералнята и съдомиялната пускат само на нощна тарифа, за по-евтино.
Миналата година Олга забременява. Налага се януари да заминат за родината си, за да си подновят документите за пребиваване в България.
Андрей плаща сметките си към ЕВН по банков път за удобство. Шокиран е, когато получава фактура за 330 лева.

Следващата сметка е още по-висока – за 602 лева. „Никога досега не сме имали такива сметки – дори когато се отоплявахме само на ток, бяха два пъти по-ниски. На всичкото отгоре тази зима използвахме газовата печка и камината”, разказва мъжът.
Другото, което го изненадва е, че най-напред в електронните извлечения са посочени датите за периода на фактурата, после бележките започват да идват без дати. „Така и не мога да се ориентирам коя сметка за кой месец е”, казва чужденецът.Българският пълномощник на чужденците Крум Николов пуска жалба до ЕВН. Идва отговор, че електромерът е изправен. Андрей Нечаев остава недоволен от позицията на ЕВН и настоява пълномощникът да обжалва.

„Тогава внесохме жалба до Комисията за защита на потребителите и до ДКЕВР. Какво беше изумлението ни, когато от КЗП ни уведомиха, че не са компетентни да се произнесат по случая и препращат жалбата пак до ЕВН. Какво излиза, че проверяваната страна трябва да се провери сама!”, чуди се Николов.

Въпреки че спорът не е изяснен и обжалването не е приключило, от ЕВН изключват електрозахранването на родопската къща на 20 март. Това е  поредният шамар за чужденците, тъй като Олга трябва да роди на 29 април, а те не могат да отглеждат бебето си в дом без електричество. Нечаев и съпругата му се връщат в България в началото на април и се принуждават да си наемат квартира в Пловдив, за която плащат по 350 лева месечно. Чрез пълномощника си внасят ново искане в ЕВН – да платят таксата за възстановяване на елзахранването, а сметките да се погасят, когато има окончателно решение по жалбите им.

ЕВН отказва и ги съветва първо да си платят сметките, а ако се окаже, че не дължат сумите, дружеството впоследствие ще им ги върне. „А адвокатите ни обясниха, че нямат право да ни спират тока, докато проверката не е приключила”, опитва се да разбере българското законодателство Андрей.
Той и съпругата му са разочаровани: „Аз съм инвеститор, малък, но инвеститор. Как така частна компания създава проблем на човек, който е решил да вложи парите си в България и никой не я контролира?”

Междувременно, на 29 април се ражда първородният му син Егор. И се чудят дали детето им да отрасне в България, или да търсят късмета си в друга точка на света.
”Исках да напиша книга за България, за Родопите, но се отказвам”, казва Андрей. Със съпругата си Олга обмислят да продадат злополучната къща в Родопите, където трябвало да бъде новият им дом.


Комисията за защита на потребителите отговаря, че случаят не е от нейната компетентност Къщата на Андрей и Олга в родопското село Средногорци

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ажаба
07.05.2013 14:50:59
0
0
Видео на най-корумпираният прокурор от Бургас

http://vbox7.com/play:b8df1be4aa
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки