Фестивал „Родолюбие“ прославя патриотичната песен


Фестивал „Родолюбие“ прославя патриотичната песен
Фестивалът е сред най-добрите издания за патриотична песен в България
23 Април 2013, Вторник


Всяка година форумът се посвещава на велики българи, дали живота си за освобождението на България

Автор: Мирослав Водев

Много са българските фестивали за музикално и художествено творчество. Но има един, който се откроява от всички останали. Нарича се „Родолюбие“ и дава поле за изява на млади изпълнители от цялата страна, тачещи патриотичните песни. Домакин на родолюбивия форум е Панагюрище, а фестивалните дни са 20 и 21 април.

Датите не са избрани произволно, по традиция събитието се свързва с годишнините от Априлското въстание, а всяко издание е посветено на различни наши революционери, дали живота си за освобождението на България. Не е случаен и изборът на града за изявата. Панагюрище е един от най-ярките символи на жаждата и борбата за свобода, в този град пламъкът на християнската вяра и изконните български ценности са непреходни и доказани във времето.

Град Панагюрище лежи в сърцето на Средна гора. Той е и административен център на общината, съставена от още 9 селища. На 8 км от него се намира историческата местност Оборище, където на 14 април 1876 г. се провежда първото българско народно събрание.
В началото на 19 век градът достига значителен икономически и духовен разцвет. В него се развиват редица занаяти, свързани със скотовъдството:  джелебството (търговия с добитък), абаджийството (производство на аба), мутафчийството (изработване на изделия от животинска козина), табачество (обработване на кожа), обущарство и златарство, с което по-късно селището става известно със своята Панагюрската златна школа. Занаятчиите са били над 2500 майстори, калфи и чираци.

Всичко това спомага тук да се роди и да бъде приета изключително пламенно идеята за освобождение от тиранията на турците. През 1870 г. Васил Левски  създава революционен комитет в къщата на Иван Духовников (писали сме в „Десант“ за него и по други поводи). Селището става и център на 4-ти революционен окръг на Априлското въстание.
Панагюрци се включват активно в борбата срещу османското иго. След потушаването на въстанието градът е изпепелен, за да се възроди отново и да продължи да утвърждава и предава на бъдещото поколение своя силен дух и българските традиции.

Днес повече от всякога младите хора имат нужда от вдъхновяващата сила на възрожденската песен. Да се научат да ценят родното, да помнят и пазят завета на дедите си. Инициатор на  идеята за създаването на този патриотичен форум е бившата учителка по български език и литература Донка Кацарева.

Панагюрци прегръщат с невероятен ентусиазъм предложението за фестивала и през 2004 г. създават организационен комитет за реализирането на това начинание, което има конкурсен характер. Тази година изданието се провежда за девети пореден път.
Целта му е да разпали родолюбивите чувства и да издигне националното самочувствие и самосъзнание на българите. Друга голяма цел на организаторите, освен популяризирането на българската патриотична песен, е и откриването на неповторими гласове на млади изпълнители.

Мотото на фестивала е от стихотворението на Иван Вазов "Татковина" - „Всичко българско и родно любя, тача и милея“, а за емблематична песен е избрана „Къде си вярна ти, любов народна“.

Химнът на „Родолюбие“ обаче си остава "Българийо, обичам те". Тя е напълно авторска и е  написана през 2006 г. от Донка Кацарева, а музиката е на известния музикант и композитор Хайгашод Агасян. Тази песен вече е включена и в учебниците по музика за шести клас.
В конкурса участват деца и младежи от 7-до 19-годишна възраст. Участниците с любов пеят за родината, защото ценят корените си и родното – още едно доказателство, че каузата България не е изгубена и че националното възрожденско богатство ще бъде съхранено и в бъдеще.

Атмосферата винаги е много тържествена. Българският химн изправя цялата зала на крака. Трепти душата на всеки гост, защото участниците са облечени в четнически униформи и като потомци на "априлци" развяват знамето, ушито от Райна Княгиня, и българския трибагреник. В края, както при всяко друго състезание, се раздават дипломи и медали за участниците. Но най-важното не са наградите, а обичта, която показват всички желаещи да пеят български патриотични песни. Защото живо е чувството за национална принадлежност, а който не познава и не тачи своята музика и история, е обречен на забрава.

По традиция всяка година изданието посвещава своите песни на юбилейни годишнини на известни и незабравими български патриоти и родолюбци. Миналата година бе отбелязана светлата дата от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски, пяха се песни в чест и на Павел Бобеков.
Тази година фестивалът ще почете 165 г. от рождението на неповторимия Христо Ботев, както и 160 г. от рождението Георги Бенковски.

По време на изданието, община Панагюрище организира различни мероприятия и посещения на културно-исторически забележителности в града, с които се цели да се  направи престоят на участниците в конкурса интересен и незабравим.
Духов оркестър и мажоретен състав предвождат шествието на състезателите, което приключва до Вечния огън на мемориалния комплекс „Априлци“ в центъра на града.

Там всички свеждат глави за поклон пред загиналите за свободата на майка България.
През всичките години от създаването си фестивалът има безспорен успех и напълно заслужен авторитет за едно от най-добрите издания за патриотична песен в България. Той печели все повече последователи, съмишленици и приятели, които събира в Панагюрище през април.


Панагюрци ще отбележат и 160 години от рождението на своя апостол Георги Бенковски Христо Ботев Шествието на участниците до Вечния огън е предвождано винаги от духов оркестър и мажоретен състав

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки