Болест с името на откривателите си


Болест с името на откривателите си
17 Април 2013, Сряда


Интересувам се от повече подробности за синдрома „Гилен-Баре“.



Какво включва той и каква може да е съдбата на болните от него?
Галина Петрова,
Долни Дъбник

Острият инфекциозен полирадикулоневрит е множествено заболяване на гръбначномозъчните периферни нерви с участието или не и на черепномозъчните нерви. Към него се числи и описаният през 1916 година от Гилен и Баре (Guillain u Barre) полирадикулоневрит с отделяне на албумин и гръбначномозъчната течност. Тази клинична форма се характеризира с това, че крайниците са обхванати от парализи, които често са с възходящ характер. Установяват се и тежки промени в гръбначномозъчната течност. Заболяването обаче е с благоприятна прогноза.

То започва остро в около 2/3 от случаите с повишена температура. Още в първите дни се развиват типични явления: болки в четирите крайника, отслабване на чувствителността, съчетано със слабост на мускулатурата, която може да прерасне до пълна парализа. В болестния процес често участват и черепномозъчни нерви (най-често парализа на лицевия нерв). Характерна за инфекциозния полирадикулоневрит е симетричността на явленията. Мозъчната течност показва увеличение на албумините.

Тази клинична картина се развива прогресивно за няколко седмици до два месеца, след което започва обратно развитие, като най-често появилите се пълни парализи много бързо се възстановяват в следващите месеци. В някои случаи обаче остават остатъчни явления на двигателно и сетивно разстройство.

Около 80% от болните се възстановяват напълно, 5-10% от всички прекарали заболяването остават с тежко ограничение на движенията, което води до приковаване на легло.
Лечението се провежда от лекари – невролози и се свежда до овладяване на болката и предпазване от т.нар. декубитални рани (рани от залежаване) чрез ранно включване на физикална терапия. Последната се препоръчва след преминаване на острата фаза и се свежда до масажи, парафинови апликации, къси вълни, диадинамичен ток, ултразвук и други. При преминал остър стадий е добре да се предприеме и балнеолечение.

Консултациите със специалистите осъществи доц. д-р Гео Нешев


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки