Проф. Пламен Павлов: Не бива да се отстъпва от истината


Проф. Пламен Павлов: Не бива да се отстъпва от истината
15 Април 2013, Понеделник


Защото тук не става въпрос за някаква шега, а за абсурдна антибългарска кампания, смята именитият ни историк

Автор: Интервю на Диана Славчева

- Как ще окачествите поредното подреждане в центъра на Скопие на паметници, представящи български личности като македонски герои?

- Поредната инвазия с поставяне на паметници на велики личности от българската история в Скопие няма как да бъде окачествена иначе, освен като поредна кражба на българска история, и то директна кражба. Тъй като в случая се изявява претенцията, че тези персони нямат нищо общо с България, което е абсурдно. Ако погледнем само личностите, които там се издигат по пиедесталите, ще видим, че на практика 99 на 100 от тях са свързани с историята ни.

Много от тях са наши царе и сами се определят като владетели на българи. И никъде по тяхно време не става и дума за съществуването на някаква македонска държава и пр. Но внушенията с всичките тези паметници са директно свързани с насаждане на някаква фикция за македонска държавност през Античността и Средновековието.


- А каква трябва да бъде позицията на сегашната наша държава по отношение на тези манипулации?

- В българската практика виждаме главно подигравателни позиции или такива като на Марин Райков, които са пак леко иронични. А нещата хич не са за шегуване. Не бива да се отстъпва от истината. Защото по тяхната логика и ние можем да започнем да си вдигаме у нас паметници на когото си искаме и да го обявяваме за българин.

Не казвам, че непременно трябва да търсим конфликт, но в крайна сметка мисля, че позицията, която вече веднъж беше изразена от България при последното правителство, трябва да бъде продължена. Македония трябва да бъде заставена да се съобразява със стандартите.
Аз много често я наричам „едноутробна“ държава, тъй като тя е населена от българи. В крайна сметка  64 % от населението й са българи. Това, че са им промити мозъците е съвсем отделен въпрос.

Няма никакво съмнение, че целта на всичко, което се случва там, е антибългарска и се движи от Белград и от Москва. Самото поведение на македонското правителство и на техния президент е показателно. Те не влизат в конфликт с президента на Република Сръбска в Босна и Херцеговина и не със самия Николич, който впрочем мисля, че също заслужава България да му даде един урок за това, че забрани на нашите българи от Западните покрайнини да гласуват. Това как да го тълкуваме? Марин Райков защо не вземе отношение по този въпрос? Тука трябва да има нота! От къде накъде ще се забранява на българите в Босилеград,  в Цариброд да гласуват!


- Доколкото си спомням, така беше и на предишните избори...

- Да, тогава българите от Западните покрайнини трябваше да се разкарват до Белград и Ниш, за да дадат гласа си. Излиза, че ще им е по-удобно да пътуват до Кюстендил и до София заради вота. Аз не виждам никакъв напредък в политиката с нашите западни съседки.


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки