България в Седмицата на културите в Хатива


България в Седмицата на културите в Хатива
Българските хора и ръченици увенчаха финала на празника в Хатива
09 Април 2013, Вторник


България спечели десетки нови приятели в слънчева Испания. Заслугата е на българската асоциация „Балкан“, обединяваща нашенците, живеещи в град Хатива

Автор: Георги Ваташки

в красивата провинция Валенсия. Всяка година в началото на пролетта в местните училища се провежда Седмица на културите. Тя цели да запознае младото поколение с многобройните етнически общности, населяващи тази част на Испания.

На 25 март бе ред на представянето на нашата страна, което се проведе в най-голямата местна хуманитарна гимназия „Луис Симаро“. Събитието започна с изложба на тема „България – красотата на Балканите“, подготвена от българчетата, учещи в това учебно заведение. Младите испанци и техните родители имаха възможността да видят автентични носии от различни региони на нашата страна, българска възрожденска трапеза, както и музикални инструменти като гъдулка и кавал.

Интерес предизвика и специално изработена карта, представяща забележителностите и по-важните събития в нашата история. Същинското тържество започна на другия ден, когато председателката на асоциация „Балкан“ Ваня Пенчева им представи кратък документален филм, от който присъстващите се запознаха с борбите и постиженията на българската нация през вековете. Със затаен дъх учениците слушаха разказа за древни владетели като хановете Крум и Тервел, за Перперикон и уникалния Рилски манастир.

Особен интерес сред испанските тийнейджъри предизвика историята на създаването на глаголицата от братята Кирил и Методий. С голямо учудване децата научиха, че именно България дава кирилицата на света и се превръща в средище на славянската култура.
Българският ден в Хатива продължи с поетичен рецитал. Прозвучаха много стихове на Димчо Дебелянов, Христо Ботев, Иван Вазов и други родни класици, преведени от професор Жечка Балтаджиева, която преподава в „Луис Симаро“ и е един от най-изтъкнатите членове на българската общност в Хатива.

Особено вълнуващо за публиката бе изпълнението на безсмъртната Ботева творба „Обесването на Васил Левски“ от учителката по литература Ниевес Пла, която е отдавнашен приятел на нашата страна. Празникът завърши с прекрасните хора и ръченици в изпълнение на младежите от фолклорния състав „Българи“ към асоциация „Балкан“.


Кът от изложбата, представяща нашата страна

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки