Видове дермомикози


Видове дермомикози
04 Април 2013, Четвъртък


На 81 години съм. Имам поставена диагноза „дермомикоза“, която се изразява в много неприятни сърбежи по главата.


Какво представлява това заболяване?
Иван Иванов,
Варна


„Микози“ – това е обобщеното медицинско название на широко разпространени заболявания, причинени от микроскопични болестотворни гъбички. Те се развиват по всички части на тялото, инфекциозни са и в повечето случаи са израз на недобра лична хигиена. Най-широко разпространените гъбични заболявания (дерматомикози) са:
Тинеа корпорис. Това е инфекция на кожата на тялото и крайниците с изключение на длани, стъпала и слабинна област. Проявява се с овални или полициклични, леко залющени плаки с периферно надигнат червен ръб. Диагнозата се поставя чрез микробиологично изолиране на причинителя.

Тинеа капитис. Инфекция на окосмените части на главата. Различните клинични форми  се определят от начина, по който причинителят разрушава космите и защитните сили на организма.

Различават се няколко клинични форми на заболяването.
Първият вид се проявява под формата на овални полета с ниско пречупени косми, които изглеждат като черни точки.

Другият вид е под формата на овални, различно големи полета с пречупени косми, напомнящи неравно окосена ливада.

Третият вид – това са болезнени възли в окосмената част на главата. От отворите на космите се отделя често гной. Характерно е образуването на струпеи в засегнатия участък и на цикатрикси след лечението.

Четвърти вариант на заболяването е под формата на жълти струпеи с големина 1-2 см, които покриват цялата глава. Характерна е специфичната миризма на „мишчина“. След оздравяването е характерно цикатрициално обезкосмяване.

Тинеа барбе. Инфекция в областта на брадата. Заболелите са най-често селскостопански работници. Клинично се наблюдават плаки, които отделят гноевиден секрет. Леко болезнени. Често се образуват остатъчни цикатрикси.

Консултациите със специалистите осъществи доц. д-р Гео Нешев


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки