Кърджали, окръг Анкара


Кърджали, окръг Анкара
Молитва за загиналите чужди войници при Чанаккале
22 Март 2013, Петък


Шокиращо звучи, нали?

Автор: Гергана Костова

Ако се съмнявате, че Кърджали е град на територията на България, не спорете със себе си, а кликнете в нета на няколкото регионални сайта. Няма начин да не се набият на очи новините за подозрително честите визити на турските дипломати, базирани у нас. Как шетат из родопската област, сякаш са си у дома, как изнасят приветствия по различни поводи, дават съвети и наставляват местната власт.

Поводите за посещенията им неизбежно са свързани с културата, историята и националните празници на комшийската държава. Които незнайно защо, се честват и в иначе българския град Кърджали. Всъщност, знайно е, но това не носи никакво успокоение.
Нали е известно, че ДПС възникна на политическата сцена, за да се бори за съхраняването на етническата идентичност на турците в България и да гарантира правата и свободите им. Та именно под чадъра на тези гаранции, Турция вече се брои за постоянно присъствие в календара на Кърджали. Една от последните прояви на синовната привързаност на ДПС към Анкара е възпоменателната вечер в памет на стотиците хиляди турски войници, загинали преди 98 г. в боевете при Чанаккале по времето на Първата световна война.

Колкото и скандално да звучи това, още по-скандално е, че почитането на войниците, воювали срещу България се прави за трети пореден път.
Три години, в които не се намери нито една институция, която да даде отпор на подобна антибългарска инициатива. Организатор на възпоменателната вечер е местното дружество за култура и изкуство, което очевидно се разширява тематично, щом вече стъпва и в историята.
Въпросното събитие е било предмет на специалното уважение от страна на генералния консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи и вицето му Гюрлер Гюрсой, както и от председателя на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед, кметовете на Кърджали Хасан Азис и на Джебел Бахри Юмер.

Последният е и областен лидер на ДПС, несменяем от 4 мандата насам. Турската делегация е включвала също и председателя на Федерацията на балканските турци в Одрин Зюлфеттин Хаджъоглу, лидера на федерацията „Балгьоч” в Люлебургаз Недим Дьонмез, председателя на Съюза на учителите от турската общност в гръцкия град Комотини Сами Тораман.
Хаджъоглу е авторът на писмото, което отключи провала на почетното гражданство на освободителя на Кърджали генерал Васил Делов и последвалите скандали. Той обаче неизменно присъства на всяка проява, свързана с турската държава в Кърджали.

„Голямата война при Чанаккале създаде велики приятелства и традиции на хора от различни етноси. Когато има подобни незаменими събития, ние винаги ще се включим активно в тях”, е заявил в своето приветствие генералният консул Шенер Джебеджи. Лекции са изнесели гостите доц. д-р Мухаммет Ерат от университета „18 март” в Чанаккале, (акцентирал на корените си от смолянското село Орехово) и помощник- доцент Мустафа Хатиплер от Тракийския университет в Одрин.

„Техните думи за храбростта, проявена от турските воини по време на сраженията при Чанаккале и хуманността към враговете си бяха толкова трогателни, че просълзиха голяма част от присъстващите в салона”, четем още в текста.
Председателят на дружеството за турска култура и изкуство в Кърджали Мюзекки Ахмед (който е общински съветник и секретар на читалището, и издател на медията на ДПС, наричан още „турският Волен Сидеров”) изразил огромното си съжаление, че „само в областния град се отбелязва вечер в памет на загиналите при Чанаккале“.

На фона на това честване на чуждоземските мъченици новината за дарението от Одринското валийство дори не е новина. Ансамбълът за турски песни и танци "Кърджали" при  читалище "Юмер Лютви 1993 г." получило 24 комплекта турски национални костюми, личен жест от валията (областен управител) на близкия до границата град. Носиите са на стойност над 10 000 лева. Дарението било връчено от Балканския съветник на валията Фахри Туна и главния секретар на валийството Ибрахим Таранджъ.

Подобни събития вече се превърнаха в ежедневие за Кърджали. Градът е столица и на фестивалите на турския фолклор на Балканите, както и на редица други знакови прояви, доказващи идентификацията на иначе българските граждани. Неотдавна същите турски дипломати плюс посланика на Турция Исмаил Арамаз и новия лидер на ДПС Лютви Местан се включиха в отбелязването на деня на майчиния език. Непосредствено след това стартира национална кампания с искане турският да стане задължителен предмет в училище.


Първият вляво с микрофона е кметът на Кърджали Хасан Азис. Той е връчил плакетите на общината на гостуващите турски дипломати и лектори

В категории: Общини , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
скокомбър
23.03.2013 13:56:14
0
0
напълно съм съгласен със предният коментар,още повече ,че съм Кърджалия,единственият начин е чистка за тез малоумници,няма друг начин,трепане,това е!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [bouncing]
1
/c.hd,rk
23.03.2013 13:41:34
0
0
За Турция, която е едно нищо, дивашка, варварска държава!

......Ами то освен армия и убийци Турция нищо друго не е създала като държава и народ. Всичко са взели от арабите и са го влошили....а езикът е грозен и недоразвит, елементарен....
5-6 курорта по Средиземно море - всичките бивши гръцки и византийски крепости. Няколко по - големи джамии – всичките са бивши български и гръцки църкви като Света София!
Най - големият град - бившата столица на Източната Римска Империя.
Култура - йок ! Азбука - дори и това не взеха от нас. От арабски - на латински букви. Световни постижения в областта на науката, изкуството, културата - нула.
Водач на 'нацията' Кемал Анатюрк- българомохамеданин, роден в село Голо бърдо, Албания. Майка – българка, баша - евреин.
Най - голямо постижение от 20 век - избиването на 1,5 милиона християни- арменци!
. Най - голямо икономическо постижение - окупиране на Северен Кипър и като резултат - стремглаво падане на стандарта и изхвърлянето на непризнатата нова република от преговорите за ЕС.
Какво, какво се е променило в тази средновековна Азия за 800 години –
същите ислямски забрадки и шалвари, същите миризливи и крадливи неграмотници, същите хора с по 7-8 сополиви деца, същите башибозуци и убийци...Двама писатели се появиха - единият го убиха, другият го забраниха...
Текст от един от форумите в Интернет

Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки