В отговор на вашите въпроси


В отговор на вашите въпроси
Котешка стъпка
07 Март 2013, Четвъртък


Вече повече от 10 години страдам от болестта на Паркинсон. Понякога се чувствам добре, друг път с дни не мога да стана от леглото.


Какво може да ми кажете за това заболяване и има ли начин да подобря състоянието си с помощта на природната медицина?
Станка Давидова, Павликени

Болестта на Паркинсон е една от най-разпространените в съвременното общество. Среща се по-често при възрастните хора, но вече и при все по-млади. Дължи се на неблагоприятните екологични условия. В миналото са я наричали болестта на треперещите ръце. Днес носи името на английския лекар Джеймс Паркинсон, който го описва пръв през 1817 г.

Болестта се дължи на загиване на мозъчните клетки в областта на черната субстанция. Нарича се така заради големия брой пигментни клетки, които съдържат допамин. Той обезпечава контакта между частите на двигателната система.
Получава се тремор (треперене) на ръцете или отделните пръсти. Засилва се при стрес. Брадичката също потреперва, когато болният стои спокойно и спира да трепери, щом се раздвижи. Почеркът става ситен и неразбираем. Движенията се забавят, това се нарича брадикинезия, нарушена е и координацията.

Болният не може да става сам. Получава се втвърдяване на мускулите и те отслабват. Засягат се и крайниците. Появява се болка. Изчезва мигането, усмихването, жестикулацията. Говорът става неразбираем и се оформя позата на просещ човек.
Ръцете и краката се прегъват в ставите. Болният започва да влачи краката си. Убягва му и центърът на тежестта. Забавя се мисленето, вниманието, но интелектът и паметта се запазват.

Получава се запек, нарушено уриниране, кожата и косата стават мазни. Понижава се кръвното. Нарушава се снабдяването на нервните клетки с химична енергия.
Лекарствата и билковите комбинации играят изключително важна роля за снабдяването им с такава енергия.

Рецепта 1: Смесват се добре 80 г семе от копър и по 120 г плод хвойна и кори зърнастец. 2 супени лъжици от тази смес се заливат с 600 мл вряла вода. Настойката се оставя да кисне 1 час, след което се пие 3 пъти на ден по 100 мл преди ядене и по 100 след ядене.

Рецепта 2 (Асен Стефанов): Изсушена котешка стъпка се смила в кафемелачка. В 300 мл вряла вода се сипва 1 чаена лъжица от билката. Престоява така 2 часа и се прецежда. Изпива се 3 пъти по равни части 1 час преди хранене. Заедно с отварата се приготвя и смес от 200 г пчелен прашец и 1 кг мед. От тази смес се взима 1 чаена лъжица и 1 супена лъжица пресен лимонов сок. Пие се 1 час преди хранене.

Рецепта 3 (Рая Гарджева, Сливен): Смесват се по 1 супена лъжица листа и цвят от полски хвощ, жълта иглика, камшик и жълта комунига. В 600 мл вода се попарват 2 супени лъжици от сместа. След като изстине, се пие 100 мл 3 пъти дневно половин час преди хранене.

Рецепта 4: Смесват се добре по 60 г жълт кантарион и бял равнец, по 100 г камшик и мечо грозде, и 40 г меча пита (медуница). 2 супени лъжици от сместа се варят в 700 мл вода за 10 мин. Оставя се да кисне 1 час и се пие 4 пъти на ден по 150 мл преди хранене с мед.

Рецепта 5: Смесват се по 120 г стрък риган и листа бреза, по 200 г корен от бял оман, репей, глухарче и стрък коприва. 2 супени лъжици смес се заливат с 600 мл вряла вода. Кисне 1 час и се пие 3 пъти на ден по 100 г преди и по 100 г след хранене.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки