Последният шанс за обединяването на България


Последният шанс за обединяването на България
Посрещане на българските войски във Вардар по време на Втората световна война
06 Март 2013, Сряда


И през Втората световна война са изпуснати всички възможности за възстановяването на държавата ни в етническите й граници

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

На 1 март 1941 г. страната ни се включва във Втората световна война. Български военни части влизат в изконни за нацията ни земи, които през вековете са били във владение на Симеон Велики, Калоян, Иван-Асен ІІ. В най-новата ни история, по време на Балканската война те отново са завоювани от българските войници и офицери под командването на плеяда от забележителни генерали като Георги Вазов и Радко Димитриев.

Следващият опит за национално обединение е през Първата световна война, когато България извоюва земите си до устието на река Дунав, в Егейска Тракия, Западна, Централна и част от Източна Македония, както Пиротско и Нишко. Всичко това става с многобройни жертви, но не се увенчава с краен успех. Това, което армиите печелят на бойното поле, се проиграва от политиците. България отново е принудена да свие бойните си знамена за по-добри времена.

И като че ли такъв шанс се открива през 1941 г. Още преди това Ньойският договор е обезсилен, има ново преразпределение на силите. Пред България се очертава възможността без да води военни действия да се върне на земите на своите деди и прадеди. Чрез Крайовския договор Южна Добруджа отново влиза в пределите й. Това е отпразнувано тържествено от официалните власти, но патриотичните организации смятат, че не са защитени докрай българските интереси. Според тях естествената граница с Румъния е до устието на река Дунав, още повече, че там се е зародила българската държава през 681 г.

В края на март 1941 г. българските войски с развети знамена и под звуците на полковите оркестри влизат в Македония, а след това и в Егейска Тракия. Според сръбските, македонските и гръцките политици и историци това е акт на окупация, което обаче се оборва от фактите. Специално в Македония българските войници и офицери са посрещнати като братя. При приближаването на българските военни части към села и градове, населението излиза да ги посреща и приветства.

То също развява български знамена, а местните духови оркестри свирят химна „Шуми Марица“, организират се трапези, играят се хора и ръченици, пеят се песни. На повечето места, където е определено да има български гарнизони, по предложение на местното население офицерите и войниците са разквартирувани в неговите домове. Въпреки че войската е осигурена с храна, там ги хранят, перат им дрехите. Смятало се е за непатриотично, ако в някой дом няма подслонен български офицер или войник.

Всички безрезервно приемат, че е съвсем естествено да бъдат част от майка България. Подлежащите на военна служба набори напълно доброволно се явяват за включването им в българската войска. За тях е гордост да облекат българските войнишки униформи с бронзови лъвчета на петлиците и кепетата. Българското правителство не са намесва в местното самоуправление и напълно зачита властта на кметове, селските и общинските съветници. Полицейската служба също се осъществява от местни стражари.

Кабинетът назначава само околийски и окръжни началници, които имат ограничени права, но и много задължения. Те трябва да осигурят поддържането на училища, черкви, читалища, а където няма такива, да ги създават. В резултат на това за периода март 1941 г. – септември 1944 г. са построени 38 училища, 11 черкви и са създадени 18 читалища. През суровата зима на 1941-1942 г. населението на Куманово остава без дърва за огрев. Началникът на гарнизона капитан Стоянов с 4-те намиращи се под негово разпореждане камиона, изпраща 60 войници, които да снабдят жителите с дърва.

На 4 курса те доставят 16 т и спасяват положението. През март 1942 г. в Крива паланка избухва голям пожар на търговската улица. Там няма военна част. Кметът се свърза с Кюстендил и моли за помощ. Спешно е изпратен кавалерийски дивизион, който след 1 ч. пристига и потушава пожара. До 1949 г. в центъра на градчето е имало паметна плоча, поставена от благодарното население за оказаната помощ, но впоследствие тя е  премахната.
Малко по-различно е положението на българските военни части, които влизат в Егейска Тракия.

И там населението е предимно българско, но гърците по време на владението на тази територия от 1919 г. са успели да принизят неговото истинско самосъзнание. Затова  посрещат идването на българските военни части с равнодушие. Няма тържествено посрещане, не се развяват знамена, не свирят оркестри. Местното население, което говори еднакво добре български и гръцки, казва: за нас не е важно кой ни управлява, а да ни позволява да си вършим спокойно работата. Назначените български власти се съобразяват с това мнение и по никакъв начин не пречат на местната стопанска инициатива.
Влизат обаче в действие законите, които са валидни за България, включително и данъчните, което се възприема по различен начин от хората в Егейска Тракия.

През 1942 г. реколтата там е изключително слаба. В края на есента населението изпитва остър недостиг от основни хранителни продукти. Негови представители се обръщат с молба за помощ към българските власти. Тя е уважена и се доставят 350 хил. тона брашно, 110 хил. тона свинско и птиче месо и още 130 хил. тона други хранителни продукти – боб, леща, олио, захар, плодове и зеленчуци. Така милиони хора са спасени от гладна смърт. Между другото в Егейска Тракия българските власти построяват 5 училища и 3 болници.

Така изтича последната за България пълна „окупационна“ година – 1943-та. В нея настъпва прелом във Втората световна война. На източния фронт съветската армия громи германската, а в Северна Африка настъпват съюзниците. Малко по-късно военните действия се пренасят и на Апенините. Вече все повече става ясно, че Германия и нейните съюзници ще бъдат победени, всичко е въпрос на време. Върху това се замисля и българското правителство. То прави опити да се свърже със съюзниците от антихитлеристката коалиция за евентуален сепаративен мир с тях. Вече все по-безпределно става ясно, че и този опит за обединение на България в етническите й граници ще завърши с неуспех.

След смъртта на цар Борис ІІІ започват опити за пазарлъци, чрез които от мечтаното много, да се запази поне доколкото е възможно реалното малко. Но вече е късно. От България се изисква срочна и безусловна капитулация. Но понеже фронтът още е далече, българските управници протакат преговорите чак до стигането на съветските войски до Дунав. Едва тогава правителството на Багрянов обявява, че ще се изтегли от Македония и Егейска Тракия, ще пристъпи към разоръжаване на германските военни части, намиращи се на българска територия. Но и това не спасява положението. Така пропада последният опит за създаването на обединена България в етническите й граници.


Цар Борис ІІІ в Добрич през 1940 г. след връщането на града в пределите на България В Македония българите са посрещнати като освободители Цветя за български кавалерист от жителите на Крива паланка

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки