Голямата властова симулация


Голямата властова симулация
Цирк до последно
04 Март 2013, Понеделник


С поредица от формални и закъснели действия институции и партии се мъчат да се спасяват групово и поединично от гражданското недоволство

Автор: Ани Петрова

Парадоксално, но факт – ден след ден институции и партии, воглаве с президента Росен Плевнелиев, се мъчат да убедят всички, че ставащото в България е нормално: от протестите срещу безидейното управление в интерес на монополите, през мудните, неефективни и твърде формални действия за излизане от кризата, та чак до поредния лупинг на управляващите от ГЕРБ и вожда им в оставка Бойко Борисов, които вкупом са готови да станат някаква невиждана опозиция на самите себе си и най-вече на онези глупаци и наивници, които биха се съгласили да управляват България след Бойко Борисов с парламента на Бойко Борисов.
Слава Богу, поне това последното се размина. Но дали наистина се размина…

Унизеният „обединител” на нацията 

Последният смъртен грях на премиера (в хипертонична криза) е наглото, публично, мутренско унижение, на което подложи президента Плевнелиев по време на съвместното им изявление след като Борисов върна мандата.
Станишев и Доган свалиха правителството ми с метеж и нека тогава да управляват те, каза Борисов.

Това прозвуча не като „жест” към враговете (опонентите не те свалят с метеж, нали?), а като директна заповед към президента какво да прави занапред.
Така спаружилият се като припикано мушкато държавен глава научи, че трябва да работи за съставянето на ново правителство, все едно дали с мандата на БСП, или на ДПС.
Премиерът в оставка обеща, че той лично ще гарантира всеки ден в парламента да има точно по 20 депутати от ГЕРБ, за да може Народното събрание да има кворум при 100 % присъствие на всички останали депутати.

Така, по думите на Борисов, Станишев ще може веднага да увеличи пенсиите, да наложи вето върху бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година, да намали цените и да проведе честни избори.
Борисов предупреди Плевнелиев да не дава хора от администрацията си за програмно или служебно правителство, защото няма да има кой да работи в президентството.

Освен това властелинът на медиите (в оставка) ги обвини, че са го подкрепяли брутално без той да иска това. Сега вече му било станало ясно, че тази подкрепа е била съзнателна и провокативна, за да може да се говори в Брюксел, че в България има натиск върху медиите. (Бареков заподозря, че за всичко е виновна Люба Кулезич и я натири. Нова телевизия си помисли, че хлевоустата водеща пак може да покани Цветан Цветанов и разобличители на руските спецслужби у нас и я приласка към себе си).
Плевнелиев учтиво мълча, после обяви седмичната си програма и се стопи…пардон – оттегли.

Конспиративен съвет за нечия сигурност

Този най-висш консултативен орган при президента бе свикан извънредно, за да обсъди ситуацията в страната. След което започна със скандал, протече със скандал и завърши с нищо, но от сърце.
„Работим и оставаме посветени на нуждите на гражданите и на устоите на демократичния ред в България”. С тези думи президентът Росен Плевнелиев обобщи резултатите от проведения във вторник и продължил малко над 5 часа Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС).

Според държавния глава заседанието е преминало в много конструктивен дух, с добра воля и така участниците в Съвета са стигнали до конкретни решения.
Не питайте за решенията – Пилат Понтийски не би могъл да ги формулира по-витиевато… и пожелателно.
В приетото от КСНС становище се отчита справедливия характер на гражданските протести, членството на страната в ЕС, както и това, че демократичното устройство на република България не може да бъде поставено под съмнение.

Приема се, че в сегашната ситуация са породени рискове за националната сигурност и изходът от тях е в провеждането на предсрочни парламентарни избори. Изтъква се също така, че Народното събрание и Министерския съвет се ангажират със спешни мерки и решения на проблемите, предизвикали протестите на гражданите.
Толкоз. Само дето се оказа, че петте часа, прекарани от мъжете в черно край елипсовидната маса, са пропиляно време. Щото решенията били предварително написани, дори и изявлението на президента.

Скандалчета и стари муцуни

Още преди да е почнала същинската работа на КСНС лидерът на "Атака" Волен Сидеров направи предложение - медиите да останат до края на Консултативния съвет по национална сигурност. Сидеров също така укори държавния глава, че не е поканил представители на протестиращите, тъй като "няма смисъл от закрит съвет на партиите, които ще се сговорят нещо".

Президентът отказа, на което Сидеров отвърна: "Аз в такъв заговор няма да участвам" и напусна заседанието на КСНС. А после показа пред журналисти разпечатано становище на Консултативния съвет по национална сигурност.
Доста след Волен Сидеров, но преди края на заседанието, КСНС беше напуснат и от председателят на ДСБ Иван Костов.
Той си тръгна малко преди 16 часа с думите: „Има хора вътре, които не са там заради интересите на страната и на хората, а са себични и изкарват на преден план собствените си карти”.

Освен това стана ясно, че Цветанов е настоявал опозицията наистина да състави правителство (както настоява Борисов) и е открил масово присъствие на представители на организираната престъпност сред протестиращите граждани.

Жълт картон за президента от вечните заподозрени

Нарочените от Бойко Борисов да съставят ново правителство сега и веднага се опълчиха – преди, по време на КСНС и след него.
Преди заседанието Местан коментира, че президентът не може да съучаства в сценария, начертан от Бойко Борисов след срещата, на която министър-председателят в оставка върна мандата.

Депутатът обърна внимание на репортерите върху един абзац, появил се видимо след като Борисов стори това – „необходимо е да се положат допълнително усилия от парламентарно представените политически сили за сформиране на ново правителство в рамките на настоящето Народно събрание”.
След заседанието на КСНС Станишев си тръгна недоволен както от взетите решения, така и от докладите на министрите. Соцлидерът за пореден път изтъкна, че това правителство бяга от отговорност.

Напред към избори

В крайна сметка „обединителят” на нацията се отказа от всякакви опити да назначава програмно правителство в изпълнение на волята на вожда на ГЕРБ и продължи със ситни стъпки към единствения възможен изход от ситуацията.
Плевнелиев върти „парламентарната рулетка” далеч по-бавно от възможното, но така или иначе ГЕРБ и БСП вече върнаха мандата, а в петък, живот и здраве, това ще направи и ДПС.

Станишев дори произведе новина, като обяви, че няма да става премиер, дори партията му да спечели предстоящите избори.
Така най-вероятно в края на следващата седмица ще бъде разпуснато 41-то Народно събрание, а президентът ще огласи сглобеното от него служебно правителство. Слуховете за неговия предводител и състав са толкова много, че е по-добре да не се коментират.
В средата на седмицата Народното събрание буквално спринтира през промените в Закона за енергетиката, като ги прие в един ден на първо и второ четене.

Което значи, че на 1 март може и да има по-евтин ток, но с малко. Например с обещаните от Борисов 8 процента. А междувременно дойдоха сметките за януари, които са точно толкова шокови, колкото и предишните.

А това предвещава продължаване на протестите. И на опитите да бъдат яхнати като във Варна и Пловдив например. Както и на гротеската управляващите да се правят на опозиция, носена спонтанно на вълните на народната любов.
Българската пролет продължава. У нас и в чужбина, където и на 3 март нашенци пак ще протестират срещу властта на олигархията.


Неубедителният обединител Без думи


1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Див Дядо
05.03.2013 14:55:42
0
0
Свалете ДДС-то на тока, водата, парното и боклука на 1 процент и ще намалите цените им с една пета. За компенсация можете да вдигнете ДДС-то на лукса до 40 процента и ще напълните дупката на Бюджета,ама а а а(((

Сашо Радев - ТВ СКАТ - Трета Възраст
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки