Свободата на словото в Босилеград отново е застрашена


Свободата на словото в Босилеград отново е застрашена
Димитър Димитров – Треперски
28 Февруари 2013, Четвъртък


Съдът във Враня отново осъди българин, само защото пише в своя статия за великосръбската политика в Западните покрайнини


Основният съд във Враня осъди на първа инстанция Димитър Димитров – Треперски, член на Главния съвет на Демократичния съюз на българите, на глоба от 2500 евро по частно наказателно производство за наказателно дело обида, затова, че в 62-63 брой на списанието „Бюлетин”, през 2010 година в статията „С „Калашников” в Европейския съюз” оценявайки поведението на Здравка Гагулска, председател на Църковното настоятелство в Босилеград, е написал, че тя е: „адвокат на великосръбската политика срещу българите в Западните покрайнини”.

Според Димитров, той е написал това, след като тя в качеството си на председател на Църковното настоятелство в Босилеград, на два пъти е отказала да приеме миряни от града, за да разговарят с нея във връзка с прилагане на гарантираното с Конституцията на Република Сърбия право на богослужение на майчин български език и за текущи църковни въпроси. 

„Аз не съм написал тази статия, за да обидя или омаловажа г-жа Здравка Гагулска, а за да защитя Конституционното право на богослужение на майчин български език на българите в Босилеград.  С изречението „адвокат на великосръбската политика” исках да изкажа своето политическо становище и оценка на Църковното настоятелство в Босилеград под ръководството на г-жа Гагулска” – каза Димитров, и добави, че по време на наказателното производство четири пъти писмено е искал делото да се води на български, и въпреки това, присъдата пак му е доставена на сръбски език. Той заяви, че ще обжалва присъдата пред Касационния съд на Република Сърбия.

Демократичният съюз на българите счита, че тази присъда е зле прикрита форма на нарушаване на свободата на словото и точно пресметнат индивидуален натиск срещу всеки, който публично се обяви срещу нарушаване на правата и интересите на българите. Освен това, Димитър Димитров е изказал това твърдение в качеството си на активист на Демократичния съюз на българите - легално регистрирана малцинствена политическа партия, която участва в политическия живот на Сърбия, а една от нейните програмни цели е именно защита на правото на богослужение на майчин български език.

Недопустимо е в една демократична страна всяко критично становище и публична оценка за работата на представителите на институциите да се квалифицира като наказателно дело „обида”?!

Демократичният съюз на българите изразява тревога от това, че в Босилеград е застрашена свободата на словото и гражданите не могат да упражняват демократичното си право чрез медиите да контролират работата на институциите, които безнаказано нарушават правата им, гарантирани с Конституцията и законите на Сърбия.

Това на практика създава непоносими условия за живот за всички обществено активни граждани, особено когато се произнасят от български позиции. 



През 2010 г. сръбските власти подгониха Димитър Димитров – Треперски за „събиране на данни по наказателно дело предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост". Това се случи след откриването на костница в Сурдулица, Западните покрайнини, където според официалните власти „българите били избили 20 000 сърби". При това тя е издигната  в училище, в което учат и деца от българското малцинство. В отговор на тази провокация Треперски постави върху фасадата на собствената си къща българско знаме и портретите на няколко български революционери.


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки