Пол Натъл: Изкараха ме българомразец. Не е така!


Пол Натъл: Изкараха ме българомразец. Не е така!
19 Февруари 2013, Вторник


Обединеното кралство в момента е в рецесия, затова образовани българи се принуждават да работят като сервитьори у нас. Изтичането на качествени мозъци е пагубно за вас, казва британският евродепутат от фракцията ЕСД в ЕП

Автор: Интервю на Венцислав Тоцев

- Как си представяте ЕС след 10 години?

- Мисля, че няма да изглежда така, както днес. Моята страна, Обединеното кралство, ще е излязла от ЕС и предполагам, че много страни от Южна Европа също няма да ги има вече в Еврозоната. В крайна сметка съюзът ще бъде по-малък, северен блок, който ще се състои от Германия, Франция, Бенелюкс и вие на Изток само трябва да вземете решение дали да останете в този блок.


- Фракцията, която представлявате в ЕП носи, знаковите думи „свободата и демокрацията”. Има ли проблем със свободата и демокрацията в ЕС?

- Определено има проблем с демокрацията в Европейския съюз. Всички закони се предлагат от Европейската комисия тайно. Не можеш да видиш как са писани. Това е недемократично. Не можеш да знаеш как решенията, касаещи вашата държава, трябва да се взимат от вашите народни представители.


- Подобно политическо мислене, а именно Европа на нациите, не е много лесно за възприемане в ЕС. Въпреки че забелязваме подем на патриотичните партии, глобализмът е изключително силен – особено в държави като нашата. Дори еврочленството ни се изразява повече като форма на престиж, за дивиденти изобщо не можем да говорим. Как си обяснявате този феномен?

- Очевидно вашата и моята страна имат много различни истории. При нас не е имало комунизъм и диктатура. Живеем в една процъфтяваща демокрация и смятаме, че точно ЕС е недемократичен. Така усещат нещата хората във Великобритания. Подкрепям мнението, че ЕС не събира нациите, а ги разделя.

Вижте дебатите, които се водят в момента по отношение на свободното движение на хора. Канцлерът Меркел иска ограничение за българските и румънските граждани след промените от 1-ви януари, вместо ясно да се видят проблемите в Средиземноморските държави. ЕС разделя държавите не от Изток на Запад, както беше при комунизма, а на северни и южни.

На Север има много богати, проспериращи, като Скандинавските държави и преди всичко - Германия. На този фон има много бедна Южна Европа, която е в блатото на една обща валута, която не е трябвало да приемат. Виждате какво се случва по улиците на Атина. Свастики, плакати на канцлера Меркел с нацисткия мустак... Протести в Мадрид, в Рим. ЕС настройва Южна Европа срещу Северна.


- Тук, в Южна Европа, има силна корупция. Държавите са превзети от организираната престъпност, нещо нетипично за Север, където моралът е по-силен. Какъв е начинът да се справим с това?

- Южните европейски страни, като Гърция, Испания, Италия и Португалия конкретно, имат по-различни проблеми от България. Те са в плен на една валута, която не отговаря на тяхната икономика.
Онова, което те трябва да направят, е да излязат изобщо от еврото и да и въведат националните валути, да си определят  валутните курсове, лихвените проценти, ако е необходимо да девалвират валутата си. Това е единственият начин тези държави да имат просперитет отново.

Проблемът, който имате в България, според мен е малко по-различен. Корупцията тук е три пъти по-голяма от средната за Европейските страни. Това сочи официалната статистика на ЕК. Имате проблем съссСъдебната власт, не можете да дадете тласък на икономиката си, имате изтичане на мозъци.

Най-добрите, най-умните млади хора напускат вашата страна и отиват на Запад. Това ще стане още по-лошо, когато се променят правилата от 1-ви януари следващата година. Според мен ви е необходима промяна. Трябва да се формира един прогресивен патриотичен съюз, който да включи очевидно ГОРД и политическата партия, която е свързана с вашата телевизия – НФСБ.

Трябва да се обедините, да формирате нов политически съюз, да задвижите икономиката и тогава ще спрете младите хора да напускат България, а много от тези, които са я напуснали, да се върнат.


- От всички 27 членки на ЕС България е с най-застаряващо население. Вашите изказвания и тези на господин Фарадж са за това, младите да остават в България, да се реализират тук. Въпреки това останахте неразбрани за голяма част от българския народ. Според вас какво е обяснението?

- В основни линии хората изопачиха това, което казахме, за да бъдат обслужени тесни политически интереси. Изкараха ни българомразци и че мислим българите за мързеливи. Това изобщо не е вярно. Поне 100 хиляди ваши сънародници пребивават в момента във Великобритания и те се справят много добре с работата си. Това, което казваме ние е, че Обединеното кралство момента е в рецесия. 22% е само младежката безработица.

Няма смисъл да се ходи в Обединеното кралство, няма достатъчно работа и много от хората, които идват и, то с добро образование – учители, икономисти, се принуждават да работят като сервитьори по барове. Получава се така, че изнасяте най-добрите си, най-умните млади хора, които обаче намират ниско престижна работа.


- Как виждате бъдещето на „Европа на свободата и демокрацията” по отношение на евентуалните ви български партньори?

- Трябва да изчакаме и да видим какви ще бъдат резултатите от предстоящите избори за ЕП през 2014 г. На този етап мога да кажа, че повечето държави в ЕС стават все по евроскептични. Едно ново силно движение вътре в тези държави, което да включи Слави Бинев и вашата партия – НФСБ, могат да се присъединят към нас след изборите.


- Във финансово изражение България, както и Великобритания, внасят много повече в ЕС, отколкото получават. Това не е ли странно, като се има предвид, че вие сте една от най-стабилните държави в зоната, а ние – най-бедната?

- Според мен това е много странно. Макар че Великобритания е седмата по големина икономика в света смятам, че ние плащаме прекалено много. 53 милиона стерлинги плащаме всеки ден като членска вноска в ЕС. За да спазваме регламентите, имаме нужда от 100 милиарда годишно. Това е общата селскостопанска политика, която увеличава цената на храните и увеличава сметките за ток и отопление. Всички знаят, че ЕС е виновен за разрухата, която имаме в Лондон като финансов център. Това става ясно на хората в Обединеното кралство и те знаят, че ще са по-добре извън ЕС.


- Какви са разходите за издръжката на скъпо платените евробюрократи в Брюксел и Страсбург?

- Това са 32 хиляди чиновници в ЕК, с две хиляди повече от британската администрация. Това е скандал! При всичките мерки за ограничаване, които се изискват от държавите, страдащи най-много в Брюксел, няма ограничения. Те просто харчат пари на вятъра. Нека да не забравяме, че това е една организация, на която сметките не са проверявани от одитори повече от 18 години. Ако ЕС беше фирма, досега всички управители на тази фирма да са в затвора.


- А как изглежда нашата икономика отстрани за един човек като вас?

- При нас има свободен пазар, икономическият ни модел е доста различен. На мен вашата икономика ми изглежда корумпирана, много открит съм към вас. Икономиката ви не расте, а до известна степен се и съкращава.
Сравнявам заплатите в България със Западна Европа. Крайно необходимо е България да простреля ръката си, за да се събуди, а това означава смяна на правителството.


- Как ви се струват показните убийства, които ги има при всяко едно правителство и особено при последното. Тава не е типично за Европа или поне за Европа в ХХІ век.

- Изобщо не е типично за Европа в този век. Това е много плашещо и някои данни сочат, че дванайсетте големи криминални групировки в България имат общо натрупан капитал от 1,8 милиарда евро. Естествено това води до корупция и това имах предвид като казах да се смени управлението - да се справите с мафията, организираната престъпност.
Трябва ви нов критичен патриотичен съюз около вашата партия и на Слави Бинев, за да се справите с тези проблеми, да тласнете икономиката да върви напред и да насърчавате младите хора да остават и да се връщат в България, за да създадат по-добър живот за себе си.


- Какви са ви впечатленията от България на живо, покрива ли се със представите ви от рубриките на ББС например?

- Мисля, че ББС са доста справедливи, за разлика от някои вестници. Моето впечатление от България - такава, каквато я видях в София, е, че хората са много дружелюбни, много приятелски настроени. Беше ми много приятно да общувам с вас.
Това, което видях в циганския квартал обаче, е ужасяващо. Никога не съм виждал такова нещо в моя живот.

Шокиран съм, че нещо подобно съществува в една държава, която е член на Европейския съюз и се присъединява към западната демокрация! Това е една рана в обществото и тези хората трябва да бъдат интегрирани. Това става с образование, но ще е необходимо дълго време.


- Какво ще кажете на българските граждани, които са толкова далеч от решенията на ЕП, чийто член сте и вие?

- Моето послание е просто. Променете си правителството, справете се с корупцията, нека пазарът да е свободен, да има свобода на словото. Създайте нов патриотичен съюз и излезте и гласувайте за тези хора, защото те ще променят държавата ви към по-добро. И се постарайте добрите ви хора да останат тук, за да тласнат икономиката напред. А онези, които са напуснали държавата, за да сервират кафе и чай в Лондон, да се върнат и да използват научено в полза на България.


В категории: Интервю , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
един българин
23.02.2013 13:15:15
0
0
Поредният западен ментор, който с телешки поглед ни поучава: "Това ще наоравите, онова ще е добре за вас, това трябва, онова е полезно" и пр.
Мърльо албионски, точно за това ставаше дума - ти ни смяташ за аборигени, презираш но дотолкова, че в очите ни се опитваш да ни учиш как се процедира в подобна ситуация, как и кого да си избираме.
Само че не си осъзнал едно - разликата между твоите английски гласоподаватели-овце и нас, българите е, че за разлика от бледоликите и безкръвни албионци, така податливи на бръщолевения на менторчета като теб, българинът никога не посреща тъпотии на измамници и келепирджии от твоя сорт с така привичния на средностатистическия англичанин телешки възторг.
Аре бегай да си вземеш комисионката от приятелчето ти - измамника Славчо Бинев.
И по-добре млъкни, че доста позасра пейзажа..
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки