ВМЗ с предизборна употреба


01 Февруари 2013, Петък


Премиерът Бойко Борисов се възползва от напрегнатата ситуация във ВМЗ-Сопот и превърна гладуващите оръжейници в свои потенциални избиратели.

Автор: Камен Христов

Той им обеща да се бори „за всяко работно място, за всеки един човек, така че той да не бъде оставен на произвола на съдбата”. 
Ситуацията в завода е тежка от години, а напрежението ескалира от месеци, но точно в навечерието на изборите Борисов се сети да се заеме с решаването на проблемите в оръжейницата. „Това са български граждани и всяка една съдба ми е много важна”, обобщи популистки премиерът,  а работниците в отчаянието си се вкопчиха в думите му.

И доверчиво изслушаха обясненията му, че, ако има виновни за състоянието на завода, те трябва да бъдат разследвани от прокуратурата и пратени в затвора. Борисов не бил доволен от директора инж. Иван Стоенчев, но каза, че „по-добър от него нямаме”. Накрая увери хората, че до дни ще получат аванси, а приватизация ще има, само ако се яви инвеститор, който да гарантира работните места. В сряда Министерският съвет предложи на парламента да отмени решението си от 2011 г. за приемане на Стратегия за приватизация на ВМЗ. Наскоро обявеният конкурс за раздържавяване се провали, след като до финала му бе допуснат само един кандидат, а оферта не бе подадена.

Ако се стартира нова проедура, това ще отнеме поне 8-9 месеца, смятат в МС, затова предлагат раздържавяването да става по общия ред. Междувременно правителството обяви, че започва да търси възможности за пренасочване на сопотски оръжейници към други предприятия, заявили свободни работни места в региона. Синдикатите ще получат списък със заявки от компании за свободни работни места, уверява министър Делян Добрев. Колегата му Тотю Младенов пък цитира данни на социалното министерство, според които в бюрата по труда в област Пловдив са заявени близо 400 свободни работни места в частния сектор. Все още не се знае колко души точно ще бъдат освободени, но се очаква съкращенията да засегнат около 800 от 3200 работници на предприятието.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки