Народният театър с куп номинации за „Икар”


Народният театър с куп номинации за „Икар”
Трупата на Народен театър „Иван Вазов” и тази година е традиционно силна
31 Януари 2013, Четвъртък


Нищо чудно да ги грабне и наистина

Автор: Веселин Максимов

Колкото и уродлива да е онази област на забавлението, с която полуголи жени с вид на проститутки и хомосексуално изглеждащи мъже с боядисани в бяло бради претендират, че очароват цяла България, слава Богу, у нас все още е останало истинско изкуство. Което се прави с любов от хора с мисъл и стремеж да се доближат до световните образци в него.
Така че, за поредна година ни предстои да проследим церемонията по раздаване на наградите за театър „Икар”. Те бяха обявени преди дни от Съюза на артистите в България, който е основен мотор на това събитие.

Любопитното тази година е, че освен сценографа Мария Додова и театралните критици Марина Додова и Явор Койнаков, в Комисията влезе атрактивната Лилия Маравиля (Маргото, съпруга на комисар Попов в сериала „Под прикритие”).
Разбира се, своя глас дадоха и различните гилдии към Съюза.

Гледани под лупа бяха общо осемдесет постановки в тридесет и пет театъра от цяла България. Абсолютно всички имена можете да откриете в специализирания печат или в интернет, но решихме на тази страница на културния „Десант” да обърнем особено внимание на сензационните дванадесет категории, в които номинация има трупата на Народния театър „Иван Вазов”.

Абонираният за слава Явор Гърдев води в идеята „Майсторско техническо осъществяване” заради традиционно нестандартния си поглед в правенето на „Хамлет” от Шекспир. Колегата му и не по-малко интересен от него творец Александър Морфов е водещ в „Режисура” за „Животът е прекрасен” от Николай Ердман.
Иван Юруков е номиниран за „Водеща мъжка роля”, като Виктор Зилов в „Лов на диви патици” от Александър Вампилов. Не по-назад от него за персонажа си на Семьон Подсекалников от „Животът е прекрасен” на Николай Ердман е любимецът на публиката Камен Донев.

Очевидно успоредните му занимания със собствените проекти „Възгледите на един учител за народното творчество” и не по-малко истерично-смешния „Професор Донев отговаря” не го разконцентрират на сцената. На трето място е пак артист от „Народния” – Леонид Йовчев в „Хамлет”.
Към „Поддържаща мъжка роля” от трупата ръка протяга друг самобитен и гениален актьор-режисьор – Мариус Куркински, за ролята на Клавдий, отново в „Хамлет”. „Поддържаща женска роля” ще се опита да спечели Светлана Янчева за образа на тъщата в „Животът е прекрасен”.  Екипът на „Хамлет” получи номинация за сценография.

Съвсем като бляскавите церемонии „Тони” и „Оскар”, тук също има приз „За авторска музика или оригинално музикално оформление”. Номиниран за него е Калин Николов за песента „Нощна пеперуда”.
Хореографите Виолета Витанова и Станислав Генадиев са определени в своята категория за „Мишеловката” – танц, който изпълняват актьорите в „Хамлет”. За „Оригинален драматургичен текст” внимание е обърнато на Елена Алексиева за „Терапевтът”.
С най-много номинации за „Икар” тази година е спектакълът, продължаващ да обира овациите на зрителите – „Хамлет”, с режисьор Явор Гърдев. Той ще спори за общо пет награди.

Своеобразната черешка на тортата е наградата „Икар” за цялостен творчески принос към театралната сцена в България. Тя се определя още отпреди вечерта на церемонията и безапелационно отива при дългогодишните артисти на Народен театър „Иван Вазов” Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев.
Ако нямате възможност да присъствате на вечерта на „Икар”- ите, можете да ги проследите по телевизията на 27 март вечерта.


Подсекалников на Камен Донев мисли за самоубийство на сцената Явор Гърдев често получава престижни театрални награди

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки