СКАТ, телевизията на добрите дела


СКАТ, телевизията на добрите дела
Състезателите от боксов клуб „Априлец“, подкрепян финансово от патриотичната медия, редовно се завръщат със златни медали от различни първенства
31 Януари 2013, Четвъртък


За 19 години от своето съществуване в националния ефир медията се е превърнала в институция за опазване на българщината

Автор: Десант

Когато се говори за „За българската нация“, „За вярата българска“, „За културата“, „За кономиката“ или пък за „Другата история“, то е несъмнено – вие гледате телевизия СКАТ. И така – надничайки „Фронтално“ „Зад фасадата“ на днешната действителност, уцелвайки „От упор“ злободневните проблеми и разтърсвайки с трусове от „10-та степен по Рихтер“ политическата действителност и конспиративните манипулации, вече 19 години патриотичната медия измерва промяната в обществения „Паралакс“, за да заяви гръмко: „Да! Антимафия“!

Не случайно още в началото на появата й в родния ефир големият наш писател и общественик Николай Хайтов отбеляза, че тя „работи с грижа за България“. И продължава да го прави в своя „Час по България“, за да е „От българско, по-българско“. Като не спира да бие  камбаната в „Църквата на мълчанието“. За „Всички на мегдана“, за обикновените българи, за тези, „Прокудени от бащин край“, за „Изгнанници клети“ и за „Чшае шукарие“...

Това национално „Дискусионно студио“, този оживен „Дискусионен форум“, превърнал се в най-откровената обществена институция на истината, за своето близо 20-годишно присъствие в телевизионното поприще се утвърди като една от малкото опозиционни средства за масова информация в нашата страна, което смело посочва болезнените проблеми в днешната съвременност и виновниците за неволите на милата ни родина.

Трудно е да се изброят благородните дела, които са осъществени благодарение на телевизия СКАТ. Защото нейната съдба не е свързана само с журналистиката. Собствениците и екипът й са се нагърбили с нелеката мисия на будители и ревностни пазители на българщината. Затова не е и случайно, че именно те поставиха преди година и половина основите на новата патриотична политическа формация „Национален фронт за спасение на България“. Както не е и случайно това, че още с първото си участие на избори, макар и само месец и нещо след регистрацията си, тази партия успя да излъчи от своите редици седем общински съветници в Бургас, по двама в Ямбол и Правец и един в Стара Загора, а кандидат-президентската й двойка, съставена от водещите на любими предавания по СКАТ Стефан Солаков и Галя Асенова, успя да задмине с постигнатия си резултат утвърдилите се през годините на политическата сцена кандидати на ВМРО, СДС и ДСБ.

Безспорно най-голямата победа, постигната от СКАТ през годините, бе освобождаването от ареста на задържаните в Гърция през лятото на 2011 г. български моряци от кораба „Ина“ и последвалото им обявяване от гръцкия съд за невинни, което се случи в края на ноември м. г.
През цялата година и половина, докато се решаваше тяхната съдба, държавниците ни и останалите медии обръщаха гръб на случая и единствено родолюбивата телевизия положи усилия не само да даде гласност на случващото се с нашите сънародници, но и да спомогне за щастливата развръзка.

СКАТ успя да събере над 50 000 подписа в подкрепа на искането за спиране на новините на турски език по БНТ, които бяха връчени лично от собственика на телевизията Валери Симеонов на премиера Бойко Борисов. За съжаление гласът на народа в този случай така и си остана глас в пустиня. Както бяха пренебрегнати и събраните над 330 000 подписа под подписката „Не на Турция в ЕС“, инициирана от медията и внесена в Народното събрание, което обаче на 20 октомври 2010 г. отказа да разглежда въпроса за референдум по този въпрос.

Но СКАТ и до ден днешен не престава да се бори от екрана с насаждането на повсеместна турцизация в много райони на отечеството ни. Благодарение на нейната намеса бе спрян воят на имамите от минарето на джамията в поповското село Козица и бе съборен незаконият мюсюлмански молитвен дом в бургаския комплекс „Меден рудник“.
Успоредно с това медията непрекъснато доказва своята толерантност към инакомислещите и хората, изповядващи друга религия. Тя подпомага с парични дарения различни учебни заведения със смесени паралелки, в които учат много помаци и турчета.

В същото време телевизия СКАТ е подкрепила финансово изграждането на множество християнски храмове или техните ремонти. Сред тях са църговните сгради в бургаските села Банево, Твърдица, Пирне, Рудник, както и в кв. „Крайморие“ на морския град. А освен това самата тя се явява инвеститор на православния храм „Св. Георги Победоносец“ в кв. „Победа“ на Бургас, който се очаква да бъде завършен в близко време.

Бидейки ревностен радетел за опазването на култовите сгради, свързани с християнската вяра, медията не спира да излъчва репортажи и да бие камбаната за катастрофалното състояние на бургаската катедрала „Св. св. Кирил и Методий“, която се пропука зловещо, следствие на изграждането в непосредствена близост до нея на мегаломански подземен паркинг.
Националната родолюбива телевизия СКАТ често засяга въпроса и за геноцида над арменския народ в Османската империя и клейми неговите извършители.

В редица предавания водещите й журналисти настояват за признаването на Геноцида от страна на съвременна Турция и от страна на българската държава. Благодарение на медията „арменската тема“ непрекъснато присъства в националния ефир. Програмата на СКАТ предлага и предаване, посветено на проблемите на циганското малцинство у нас, каквото също няма в никоя друга телевизия.
Много са и мемориалите по различни исторически поводи, издигнати с подкрепата на СКАТ. Голяма сума бе дадена за изграждане на паметника на гара Буново, където протурски терористи взривиха вагон с майки и деца. Събитие, което управляващите и до днес избягват да споменават и да поменуват.

Пак с подкрепата на телевизията най-сетне в София има обозначено място за поклонение пред паметта на Апостола на свободата. Така бе изпълнено желанието, изразявано приживе от големия български национален герой, да се знае гробът му. Друго той не е поискал в личен план като отплата за това, че е посветил живота си на освобождението на България. Голяма е заслугата да бъде поставена паметна плоча на Васил Левски пред старинната малка столична църквица „Света Петка Самарджийска“ и на патрона на СКАТ Николай Хайтов, който посвети много години от живота си в издирването на гроба на Апостола. Голяма бе помощта и на управителя на софийския офис на телевизията Данчо Хаджиев. Като съветник в предишния Столичен общински съвет, той успя да направи много за успешната реализация на тази кауза.  

Години наред родолюбиви българи водят борба за поставянето на паметен знак на Васил Левски и в град Белица. Това също вече е факт, благодарение на средствата, осигурени от телевизия СКАТ. Според градските хроники, през Възраждането Апостола е отсядал в къщата на тукашния поп Данаил. На 28 юни 1869 година в дома на отчето Левски създава революционен комитет, който да подготви българите от градчето на борба с вековния поробител. “Това е голям жест от страна на телевизия СКАТ, която за пореден път се доказа като патриотична медия.

Безкрайно сме благодарни за паметната плоча“, сподели развълнувано архитект Зоя Разсолкова при откриването на мемориалния знак. Към нейните благодарности се присъедини и председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Живко Сахатчиев, който изрече: „Мога да кажа само едно – дълбок поклон пред СКАТ за тази благородна постъпка“. Откриването на плочата стана на 20 октомври м. г., когато градчето честваше 100 години от освобождението си.
Телевизия СКАТ предостави и 30 000 лева за изграждането на мемориал в Свиленград в памет на загиналите при щурма на крепостта Одрин.

Неведнъж в ефира й се излъчват репортажи с настоявания да бъдат вдигнати в Бургас и други градове на страната мемориали на видни наши личности, отдали живота си на Майка България, както и по повод различни героични събития от нашата история – на Иван Вазов, на Петко Росен, на Николай Хайтов, на Георги Духтев, на 24-ти пехотен полк, на Независимостта на България и др. Патриотичната медия е отделила досега стотици хиляди левове за реализацията на такива проекти като изграждането на паметник на Филип Чакърък в Одрин; на Николай Хайтов в Борисовата градина в София и на мемориална чешма на големия български писател и общественик в родното му село Яврово. Тя е предоставила безплатна кабелна телевизия  на над 120 училища, детски градини, пенсионерски клубове и др. Освен това е поела издръжката на боксов клуб „Априлец“, на един клуб по вдигане на тежести и др.

Многобройни са и заглавията на книги, които са издадени със спомоществователството на телевизия СКАТ. Сред техните автори се открояват имената на акад. Николай Хайтов, Стоян Райчевски, д-р Стамат Апостолов и на много други наши именити творци.
Няма как да изброим всички добри дела, сътворени от тази уникална медия, която ярко се отличава от всички останали средства за масова информация у нас. Както вече споменахме, тя не е само телевизия, а една невероятна родолюбива институция, която всяка минута „работи с грижа за България“.

Честит рожден ден! И на многая лета!


Телевизия СКАТ е дарила десетки хиляди левове за изграждането на православни храмове у нас. На снимката собственикът й Валери Симеонов при откриването на църквата в бургаския квартал Крайморие През есента на миналата година, благодарение на СКАТ, в Белица бе открит мемориал на Васил Левски, чиято съдба е тясно свързана с живописното планинско градче

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки