Националният фронт с грижа за бургаските паметници


Националният фронт с грижа за бургаските паметници
Дори мемориалът, издигнат на мястото, където са посрещнати руските войски при освобождението на Бургас, днес е в окаян вид заради немарливото отношение на управляващите към паметните знаци в града
18 Януари 2013, Петък


Светлите дати в нашата история са не само повод за празнуване, но и дни, в които всеки българин може да изкаже почитта си към тези,


Автор: Георги Ваташки

които са дали живота си за родината. За личностите и делата на героите днес ни напомнят стотици мемориали и паметни знаци в цялата страна. Тяхното поддържане в изряден вид би трябвало да бъде дълг и чест за всеки управник. Затова и отпускането на финансови средства за  такива дейности изобщо не трябва да подлежи на обсъждане.

Общинските съветници от групата на „Национален фронт за спасение на България“  в Бургаския общински съвет отдавна настояват да се вземат мерки за навременно почистване и ремонтиране на паметниците в морския град. Тези дни родолюбците внесоха и официално предложение да се направи всичко необходимо за това, аргументирайки се, че неполагането на грижи за мемориалите показва едно  нихилистично отношение към историята и националните ни герои, което е недопустимо.

Докладната записка на патриотичната формация е предизвикана от нехайното отношение на бургаския кмет Димитър Николов и управляващата партия ГЕРБ към окаяното състояние на много от монументите, сред които се нареждат дори бюст-паметниците на такива видни личности като Васил Левски и Христо Ботев. Вместо това се хвърлят огромни средства от парите на данъкоплатците за скъпо струващата рекламна кампания за кандидатурата на Бургас за културна столица на Европа например.

Не стига това, ами в началото на седмицата при представянето на проектобюджета на общината за 2013-та се разбра, че в него все пак има предвидени средства за ремонт на мемориали – но не на наши герои, а на... Паметника на съветската армия, известен повече като Альоша, за който от години сред обществеността се водят дебати да го има ли въобще или не, както и къде точно му е мястото.

Освен че нищо не се предприема за опазването на готовите монументи, ами Бургас все още стои без  паметни знаци за такива събития като Съединението и Независимостта на България. В предишния брой на „Десант“ публикувахме възмущението на група пенсионери от морския град, че няма и паметник на загиналите във войните бургазлии, какъвто от години гербаджиите обещават да поставят.

Патриотите от НФСБ настояват също да се възстанови в първоначалния си вид един емблематичен някога за града мемориал – този на офицерите и воините от 24-ти Черноморски пехотен полк, който е разрушен през  60-те години на миналия век от комунистическия режим. Скулптурната композиция е представлявала кавалерист, изпращан на фронта от любимата си.
„С неговата реставрация ние не само ще отдадем почит пред хората, жертвали се за България, но и ще върнем на младото поколение част от изгубената памет на Бургас“, категорични са съветниците от Националния фронт.

Следващото заседание на Бургаския общински съвет,  което ще се проведе в края на януари, ще даде отговор на въпроса дали мнозинството на ГЕРБ директно ще отхвърли предложенията на НФСБ или пък лицемерно ще гласува за тях, а после те ще бъдат услужливо забравени и натикани в глуха линия с процедурни и бюрократични хватки. Както впрочем се случи, когато през 2011 г. родолюбците предложиха да бъде изграден мемориал на големия застъпник на българщината Николай Хайтов, но въпреки гласуваното от местния парламент положително решение за това, до днес не се пристъпва към реализацията на тази идея.



В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки