Планетарни новини от последния час


Планетарни новини от последния час
Русия забрани рекламата на алкохол
11 Януари 2013, Петък


Изминаха десетина дни от началото на Новата 2013 г. Нека хвърлим един поглед как тя започна в някои места по света




Русия забрани рекламата на алкохол
От 1 януари 2013 г. се забранява рекламирането на алкохолни напитки на страниците на печатните медии, по телевизията, радиото, в интернет, на рекламни билбордове, в градския транспорт и на най-малко 100 метра от училища и болници. Това означава почти пълна забрана на рекламите на алкохол, които вече ще могат да се осъществяват само на страниците на списания, продаващи алкохол на дребно.

Законът беше подписан от президента Путин още през юли миналата година и влезе в сила веднага по отношение на интернет. Руската рекламна индустрия направи всичко възможно поне частично да заобиколи закона, като даде съвети да се използват затворени групи във Фейсбук, където за да влезеш е нужна регистрация, а също да се използват домейни, регистрирани извън Русия, но не и в Китай, където рекламирането на алкохол в интернет също е забранено.
Глобата за частни лица, нарушаващи забраната, е от от пет до двайсет хиляди рубли.

Обществено допитване в края на годината показа, че алкохолните предпочитания на руснаците не се променят: на първо място остават водката и бирата.
На водката се падат 49,9% от продажбите (продадени са 141,69 декалитри абсолютен алкохол в периода януари-ноември), а на бирата 32,4% . В сравнение със същия период на предходната година продажбите на водка малко са паднали (от 50,2% на 49,9%), а на бирата са се увеличили – от 31,8% на 32,4%. Делът на виното е 10,2% от продадения алкохол, а на коняка – 4%.


Мразят Конгреса повече от хлебарките
Американският Конгрес е по-непопулярен от брюкселското зеле, въшките или хлебарките, сочи допитване до общественото мнение на Института за обществена политика, реализирано в периода 3-6 януари тази година сред 830 американци, предаде „Франс прес”.

Допитването показва, че 85% от анкетираните имат негативно мнение за Конгреса, а положително мнение имат едва 9%.
От допитването става ясно, че освен брюкселското зеле, въшките и хлебарките, американците предпочитат пред Конгреса си и задръстванията, Франция, Доналд Тръмп, Чингиз Хан и продавачите на стари автомобили.
По-голяма ненавист от Конгреса са си спечелили само Фидел Кастро, комунизмът или Северна Корея.

Всички знаем, че Конгресът е непопулярен, заяви председателят на Института за обществена политика, социологът Дийн Дебман.
Но фактът, че избирателите го предпочитат дори по-малко от хлебарките, въшките или Чингиз хан, показва колко много е паднало уважението към него на американците през последните седмици, добави той.
Ако това ще утеши американските парламентаристи, положението на колегите им в България е същото - едва 9% от българите одобряват председателстваната от Цецка Цачева институция.


Безплатен обществен транспорт в Талин
От 1 януари Талин стана първата столица на страна от Европейския съюз, в която за жителите на града е въведено безплатно пътуване във всички видове обществен транспорт – трамваи, тролеи и автобуси.

Кметството на Талин съобщи, че по градските линии се пускат допълнителни автобуси, тъй като броят на пътниците се е увеличил след въвеждането на споменатата мярка. Постъпленията от продажба на билети за градския транспорт в Талин са покривали едва една трета от разходите на обществения транспорт, а освен това с въвеждането на безплатно возене градските власти се надяват да се намали използването на леки коли. Всичките 419 830 столичани, както и бъдещите жители на Талин могат да ползват безплатния транспорт, след като платят 2 евро за специална карта и я регистрират в интернет или пощенски клон.



Сградата на американския Конгрес Безплатен транспорт в Талин

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки