ГЕРБ сурвака пловдивчани с по-високи налози


ГЕРБ сурвака пловдивчани с по-високи налози
Търговците и ресторантьорите в Пловдив тази година ще плащат по-високи наеми за общински сгради и земя в центъра на града
06 Януари 2013, Неделя


С по-високи данъци, такси, наеми и глоби управляващата партия сурвака пловдивчани за новата 2013 година.


Автор: Камен Христов

На сесия в последните дни на декември Общинският съвет гласува повишението, което ще удари по джоба на обикновените граждани, малкия и средния бизнес. Увеличението влезе в сила от 1 януари.
Вместо 1,2 % хората вече ще плащат 1,5 промила за такса смет. Данъкът върху недвижимите имоти скача от 1,5 промила на 1,8. По-висок е и налогът  за притежателите на автомобили – той нараства с 15-33 %. Горната граница е за най-масовите модели от 1600 до 1800 кубика, както и за колите от по-висок клас.

Властта честити Новата година подобаващо и на собствениците на домашни кучета. Вместо досегашните 20 лева, те вече ще плащат 50 лева годишно. Новите ставки не подминават и представителите на малкия и средния бизнес. Търговците и ресторантьорите ще плащат по-високи наеми на общински сгради и земя в центъра на града и в района на Централна гара. По-високите данъци и такси бяха приети с гласовете на ГЕРБ и техните съюзници в местния парламент – ДПС, Синята коалиция, „Кауза Пловдив“, ЗС „Александър Стамболийски“. Костовистите, които се канеха да поискат отлагане на бюджета, си замълчаха.

От „Съюз за Пловдив“ настояха учебните заведения да бъдат освободени от плащането на този налог, както и старите им задължения за сметта да бъдат опростени. Мнозинството обаче отхвърли това и чувствително увеличи също и глобите за нарушения на наредбите за опазване на околната среда, обществения ред, организацията и безопасност на движението, както и за гробищата.

15 000 лева ще плащат превозвачи, които нарушават маршрутите и спират автобуси в Пловдив и извън града на неразрешени места. Къде може да спират рейсовете решава кметът с изрична заповед.  Пловдивчани, които разкопават тротоари и улици и не ги възстановяват в предвидения срок, ще бъдат глобявани от 1000 до 4000 лева. Санкцията за фирми е до 6000 лв., а при повторно нарушение – до 10 000 лв. 20 бона е глобата за гражданин за отсечено декоративно дърво, поставено под закрила.

Щом искаме да живеем в по-уреден град, е нормално да плащаме скъпо, ако нарушаваме реда, обясни драконовските мерки кметът Иван Тотев. Съветничката Дани Каназирева от „Съюз на Пловдив“  упрекна управляващите, че с увеличението на таксите нарушават Конституцията, тъй като налози се плащат според доходите на хората, а те не са нараснали и със стотинка. Тя изтъкна, че заради некадърното управление на ГЕРБ има нови 400 000 безработни, а над 100 000 фирми са фалирали, и предупреди, че скокът на данъците и таксите ще доведе до още по-голямо обедняване.

И докато от опозицията в Общинския съвет яростно обвиняваха ГЕРБ и съюзниците им в ограбване на пловдивчани, кметът Иван Тотев заяви, че всичко е законно и че „Пловдив си остава един от  градовете с най-ниски данъци и такси“. Бившият кмет Славчо Атанасов от ВМРО-НИЕ обаче отбеляза, че никъде в предизборната програма на Тотев не е ставало и дума за вдигане на налозите и го обвини в политическа лъжа.

И докато ГЕРБ и съюзниците на партията бъркаха дълбоко в джоба на обикновените граждани, в същото време щедро възнаградиха директорите на някои общински предприятия, отпускайки им по 1200 лева бонуси за отличната им работа. В общинските звена  с икономии във фонд „Работна заплата“ са раздадени  премии до 250 лева. Допълнителните възнаграждения за заместниците на Тотев са по 600 лева. Той пък театрално отказа бонус, тъй като за него просто било удоволствие да работи. От 1 януари заплатите на районните кметове скачат от 1238 на 1400 лева, а градоначалникът ще продължи да получава 1499 лева.



В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки