Папурът не е само за декорация


Папурът не е само за декорация
28 Април 2018, Събота


С него може да се отървем от хемороидите

Автор: Силвия Горанова

Цветанка Наумова от ихтиманското село Немирово е пенсионерка по болест. Страда от много заболявания, но с годините се е научила да се доверява предимно на лечението с даровете на природата.

Още през 80-те години на миналия век я оперират от сърце и наред с предписанията на лекарите, които не й помагат много, прилага и доста от съветите на познати възрастни хора от селото. Тогава открива, че много по-лесно и безопасно е човек да се лекува с билки, отколкото с хапчета.

След време се разболява от тежка пневмония и прекарва цели 45 дни на легло в болница. Тъкмо преборила едното възпаление, я връхлетява второ. И така седмици наред на всеки 6 часа й слагат инжекции. Накрая краката й започват да гноят. Специалистите искат отново да я качат на операционната маса.

Паникьосана, жената се обажда на дъщеря си, която решава да я вземе през почивните дни вкъщи – хем да си почине, хем да обсъдят различните възможности за лечението й.

Още същата вечер, преди да си легнат, дъщерята решава да използва една рецепта от народната медицина. Тя приготвя чудодеен мехлем за майка си, който я спасява от хирургическата намеса.

Смесват се 1 жълтък от кокоше яйце, 1 лъжица мед и малко брашно, колкото да стене на кашичка и да може да се маже. Мазилото се поставя върху кърпичка и се слага  върху раните. Компресът престоява така 3 дни. В случая с Цветанка лекарите установяват, че след тази процедура не се налага да й правят операция.

След години се случва нещастие с нейния съпруг. Както си майстори нещо на двора, си отрязва горната част от пръста и от нея остава само основата на нокътя. Пострадалият обикаля от болница в болница – в Ихтиман, в Костенец, та стига чак до София. Там го съветват да не си мокри пръста и през ден специалист да му сменя превръзката.

Цветанка отново се доверява на народната медицина. Тя набира невен и билкова комбинация, известна като демир бозан и наричана още „тайната билка на анадолските ходжи”. Болният й съпруг започва да прави бани на пръста си с техните отвари, като го държи в тях докато течностите са още топли. И така по няколко пъти на ден. Още на третия ден вече се чувства доста по-добре и не отива на превръзка. След 15 дни при преглед в болницата се оказва, че раната му зараства и няма опасност от инфектирането й.

Цветанка лекува успешно и хемороиди. За целта приготвя гъста смес от 1 пакетче масло и папур. От нея оформя малки топченца, които вечер се поставят върху хемороидите. Само след седмица от страданието не остава и следа.

Забележка: Папурът се бере през есента, когато вече е узрял и като се духне, се разхвърчава на пухчета. За рецептата се използва точно тази негова горна част.



В категории: Новини , Здраве , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки