Корейка прегърна християнството, стана Мария и рисува Богородица


Корейка прегърна християнството, стана Мария и рисува Богородица
Корейката Джи Йонг Хан по време на шестмесечното си обучение в ателието на търновския зограф Венцислав Щърков
25 Декември 2012, Вторник


22-годишно момиче от Южна Корея е приело православната вяра, за да осъществи мечтата си да стане иконографАвтор: Здравка Христова

Джи Йонг Хан е първокурсничка в специалността „Иконопис” в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Тя се покръсти в християнството, стана Мария и рисува Богородица.

Корейката е дъщеря на методистки пастор, който членува в православен клуб. Той я поощрил да стане християнка, за да учи зографство. Първите икони, които е нарисувала, са на света Богородица, Исус Христос, свети Николай и свети Георги и се пазят в дома й в Корея. В светая светих на изкуството да се изографисват православни икони преди две години я въвежда търновският иконописец от Самоводската чаршия Венцислав Щърков. Мечтата на „новата“ Мария е след завършването на университета да се върне в родния си град Чун Чан, за да стенописва храмове.

В началото Джи Йонг била много стресната и притеснена, не само защото корейците не познават източноправославната иконопис. Момичето пристигнало при Венцислав Щърков с познания по живопис, придобити до осми клас, каквато е системата на обучение в Корея. “Първите дни непрекъснато питаше за всичко. И както й е слаб английският и почти никакъв българският, пак ме разбра. Нещата, които веднъж съм й казал и показал, втори път не попита за тях”, не без гордост обяснява Венцислав Щърков за шестте месеца, през които Джи Йонг Хан е негова ученичка.

Идвайки при търновския зограф през 2010 г. корейската девойка стъпва и за първи път в България. Преди това тя е обиколила света с родителите си – била е в почти цяла Европа, виждала е Америка, Малайзия, Япония и Китай. Оставила е приятеля си в Корея – на 12 часа разлика, не по часовник, а със самолет. „До родното ми място се пътува половин денонощие със самолет през Москва”, разказва православната Мария.

Венцислав Щърков се запознал първо с родителите на Джи Йонг Хан, когато преди години съдбата го отвела в родината й. Там той изкарал месец и половина в манастира „Хонг По”, за да направи иконите и иконостаса по източноправославните правила по покана на Методическата църква, която е най-мощната в Корея. Тогава се запознал и с родителите на бъдещата си ученичка по ортодоксална иконопис.

“За да се изрисува лика на светец, първо трябва да си наясно с написаното в Библията”, обяснява бавно на завален, но разбираем български корейката. Мария се покръства в православието в румънския манастир „Пътна” преди три години. Колегите й по богословие я наричат Марче Джи Йонг Хан е изключително прилежна студентка. 22-годишната азиатка, която колегите й наричат Марче, живее на квартира, храни се в студентски стол, спазва коледния пост и не ходи по студентски купони. Тя дели квартирата си с една българка, също иконографка. Заедно с още три момичета ползва ателието на къщата. Мария почти се е научила да чете на български език.

Тя е една от малкото, които не пишат на ръка лекциите, а ги записват с диктофон, твърдят асистентите й от Великотърновския университет. За да си вземе изпитите, корейката слуша записите по три пъти, за да разбере всичко и да запомни най-важното от тайните на иконописта. Българските глаголни времена все още са й много непонятни. С всичко друго се справя, но глаголите в минало свършено време са й като от друга планета. Иначе първите си уроци по български език получава още на родна земя – в университета в корейския град Йонг Ин. После продължава уроците в Института за чуждестранни студенти в София.

Още в родината си тя показва склонност към живописта. Но разбира, че за да изрисува икона, й трябва специална подготовка. „Открих, че искам да стана иконописец, защото това отговаря на моите ценности. Докато рисувам, изпадам в други паралели и тогава усещам, че мога да мисля за много важни неща за мен и живота”, разказва ни корейката, отпивайки от редичкото кафе в пластмасова чашка, изтекло от университетския автомат. Начинаещата зографка споделя, че предпочита традиционния начин на рисуване с естествени материали. Според нея най-хубавото е, че това изкуство не нанася вреда на природата.

„Никога не съм учила задълбочено рисуване и затова сега ми е трудно в часовете по живопис, акварел и стенопис. С нетърпение очаквам часовете по теология”, откровенничи още тя и изповядва виждането си, че за нея иконографът не е обикновен художник. „Докато той рисува, все едно произнася молитва. А докато смесва цветовете – извършва тайнство”, твърди новопокръстената корейка.

Към колекцията от зографисани от нея икони вече е успяла да добави тези на свети Йоан Кръстител, свети Николай и светите равноапостоли Петър и Павел. „Мечтата ми е някой ден в Чун Чан да има православна църква и да ги поставим там, а не да стоят в дома ми. Ако е рекъл Господ, може да ми се падне честта аз да изрисувам цялата църква!”, мечтае си Мария.

Сега корейските църкви са без икони и стенописи. Стените им са чисто бели. Казват, че това е заради липсата на добре подготвени зографи. Най-труден за рисуване, но и най-обичан от корейката е образът на Дева Мария. Неслучайно тя приема и нейното име, когато става православна християнка. По този повод момичето споделя: „Лицето на майката божия излъчва едновременно и тъга, и спокойствие. Когато я гледам, аз се чувствам сигурна в себе си и в същото време усещам огромната тъга по загубата на единствения й син”.

Гимназията, която Джи Йонг Хан завършва в Корея, е малко по-различна от останалите училища. Тя я нарича алтернативна, защото освен всички останали предмети, се изучава селско стопанство и опазване на околната среда. Затова и пристигайки в България й прави силно впечатление, и дори остава изненадана от зеленината и чистотата на природата ни. Едно от най-вълшебните места, на които е ходила, е Рилският манастир. Силната енергия на планината край тази света обител дълбоко я запленява.

Българската храна е другото, което кара корейката да се чувства приятно във Велико Търново. Бялото сирене, киселото мляко, шкембе чорбата, която в Корея се опитвали да правят по подобен начин, но не се получавало толкова вкусно, са любимите й нашенски специалитети. Корейката не крие и предпочитанията си към българското вино и бира.Едно от най-вълшебните места, запленили азиатката в нашата страна, е Рилският манастир Новопокръстената Мария е прилежна студентка в богословския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки