Колко струва измитането на Бургас


Колко струва измитането на Бургас
Изгубилата отдавна авторитет Снежина Маджарова потърси съдействието на полицията, за да запуши устната на Валентин Касабов от НФСБ
21 Декември 2012, Петък


Основен замърсител на въздуха в Бургас не е нефтокомбинатът, експлоатиран от руската компания „Лукойл“, нито пък


Автор: Десант

дървообработващият завод „Кроношпан“. Ами, праховите частици, вдигани от гражданите, докато суркат крака по централното Ларго. И, понеже броят им (на гражданите) значително бил нараснал напоследък, трябвало и средствата за почистването на града да бъдат вдигнати поне три пъти.
Интересните изводи принадлежат на общинските съветници от групата на ГЕРБ в местния парламент. С тези доводи те подкрепиха предложението на кмета Димитър Николов, вместо договорените 6 милиона лева за 2007 г., за следващата 2013 г. бургаските данъкоплатци да извадят от джобовете си 18,5 млн. лв..

Тази огромна (на фона на всеобщата икономически криза в страната) сума ще потъне в касите на софийската фирма „Титан“, без каквато и да е финансова обосновка от страна на дружеството. Само за миенето на прашясалите улици предвидената сума е над 4 милиона лева. На каква база са изчислени тези разходи за общината и колко точно средства са били усвоени от „Титан“ за предходния период, по време на заседанието на Общинския съвет в Бургас на 18 декември, не стана никак ясно.

Опозицията в лицето на „Национален фронт за спасение на България“, БСП и Средна европейска класа (СЕК) поиска от Николов да оттегли мъглявата си докладна, за я преработи, но това не беше сторено.
„Защо предлагате нова план-сметка следващата година, без да има информация къде са отишли средствата, отпуснати за миналата година? След като казвате, че няма концесия, как така има сключен договор за 15 години с „Титан“? Вас не ви ли притеснява факта, че Бургас плаща за почистване два пъти повече от Варна, да речем? И защо, вместо да намалим сумите в тази икономическа криза, вие искате да утежним още живота на бургазлии“, не спираха да питат от опозицията.

Отговори не получиха, но за сметка на това пък най-активните общински съветници от НФСБ Валентин Касабов, Георги Дражев и Ангел Божидаров, както и Евгени Мосинов (БСП) и Георги Манев (СЕК) бяха наказани по няколко пъти със „забележка“ от шефката на ОбС Снежина Маджарова, а думата непрекъснато им беше отнемана.
Тревога в опозицията буди и контролът, осъществяван от градската управа върху „Титан“ и нейните „мургави“ служители, за харченето на милионите на данъкоплатците. Уверенията на администрацията, че автомобилите на частната фирма се следят с модерна джипиес система, се оказаха неверни.

Четири пъти проверих лично камионите на „Титан“ и всеки път се оказваше, че тази система не работи, разкри съветникът от СЕК Константин Бачийиски. Нещо повече -  на искането му да види протоколите за месечните разходи на сметопочистващото дружество заместник-кметът Атанаска Николова невинно му отговори: „Търсете си ги в сайта на общината, вярно, че лично не съм ги виждала, но не вярвам да ги няма“.
В крайна сметка истината се оказа твърде неудобна за герберите и за пореден път те използваха любимите си похвати за заглушаване на гласа на инакомислещите. Просто прекратиха дебатите, а Маджарова отне окончателно думата на опозицията.



В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки