Бойковите магистрали сдадоха фронта


Бойковите магистрали сдадоха фронта
Падне ли малко сняг, магистрала “Хемус” задължително се затваря
21 Декември 2012, Петък


Първият сняг направи неизползваеми новите отсечки, премиерът и Лиляна Павлова вече не ловят „снежинки във въздуха”

Автор: Илияна Христова

Беше време когато Бойко Борисов нареждаше снежинките да бъдат ловени във въздуха. Но и тази игра, измислена за пред журналистите, му омръзна. Вече не ги лови. Първият сериозен сняг тази зима създаде невъобразим хаос по пътищата. Дори и там, където наскоро Борисов гръмко преряза лентата.
Гигантски задръствания се образуваха на Петолъчката край Сливен в сряда, алармираха читатели. Водачите едва смогваха да се оправят в снега. Малко по-късно бе затворена отсечката за Бургас.

Бъркотията в този участък на новооткритата магистрала “Тракия” не е изненада. Задръствания се случват и при добро време. Проходът Твърдица – Елена затвори за камиони с тегло над 10 тона. И това трасе бе открито от премиера, дори съвсем скоро – на 29 ноември.
Спря движението и в отсечката от Девня до границата на Шуменска област. Точно тази част от магистрала “Хемус” бе пусната преди няколко дни след дългомесечен ремонт.
Шофьори алармираха и за липса на опесъчаване по пътя Бургас-Малко Търново. Фанфарите не са отшумели и от откриването на този обект. Лентата там преряза Лиляна Павлова на 6 декември.

Снегът и виелицата парализираха на практика две трети от територията на България в средата на седмицата. Третокласните пътища в областите Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен и Стара Загора бяха изцяло затворени. Четири училищни автобуса закъсаха в Търговишко, деца се оказаха в снежен капан и край Котел.  
Стотици коли трябваше да бъдат вадени от снега, а имаше и хора, които изоставяха автомобилите си.
Държавата абдикира от задълженията си и това бе признато от Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи.

“Така става винаги, защото не се чистят пътищата. Обаждаме се на националния телефон на Агенция „Пътна инфраструктура”, те ни препращат на регионалните. Всички регионални дават заето – просто са си оставили слушалките отворени”, оплака се Топалова.
Но водещите медии не направиха репортажи за чиновническото безхаберие. Миналата зима те охотно показваха Лиляна Павлова, героично застанала с телефон в ръка, ръководеща уж “кризисен щаб”, а сега замълчаха за скриването й.

Заради непочистените пътища автобуси закъсняваха с по 8-9 часа. Влаковете също се разминаха с разписанието. За капак случайно, а може би и не (все пак БДЖ е в “реформа”, всякакви чудесии могат да станат) на гара Шумен се запали локомотив на пътнически влак.
Проблеми имаше и с тока. Над 200 селища останаха без електричество в снега и бурята. Общини започнаха да обявяват бедствено положение една по една.
В крайна сметка стана ясно, че за пореден път зимата ни изненада и правителство на ГЕРБ, също като предишните, остави гражданите да се оправят сами.



До редакционното приключване на броя много села в страната останаха откъснати от света

В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
гражданин на bg
30.12.2012 06:57:51
0
0
Не знам до кога ще се одумват с тировете!!!!? Поне веднъж някой от тези всезнайковци би трябвало да се качи на товарен автомобил за да разбере за какво става дума.Поне да си бяха окосили храстите и клоните около и над пътищата,за което струва ми се не трябват милиони!!!!!
1
Ха-ха
26.12.2012 23:35:54
0
0
Точно така! Премиерът и министърът да дойдат да ви изчистят магисралите докати вие си пиете ракията и гледате сеир... Е няма как да стнане това... Може да си чакате... На лято ще си праскаме до морето... няма проблем...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки