„Българиада 2012“ отново събра банатските българи


„Българиада 2012“ отново събра банатските българи
На „Българиада 2012“ на сцената излязоха различни танцови състави на банатските българи
11 Декември 2012, Вторник


Както всяка година, в края на 2012-а банатските българи от Румъния и наши сънародници от цяла Сърбия се събраха на празника

Автор: Георги Ваташки

 „Българиада“, посветен на родния фолклор и обичаи. Той се  проведе на 17 ноември в село Бело блато в провинция Войводина в нашата северозападна съседка. Начало на инициативата  поставя преди 11 години българското  дружество „Трандафер“, чийто основател е отец Стоян Калапиш. За каузата работи и Дружеството за български език, литература и култура в Нови Сад, с председател Жарко Евтимов. Тази година, за да стане празникът реалност, голям принос имаха и Културно- просветното дружество на българите павликяни и Дружеството на банатските българи „Иваново – Банат“.

Танцовите състави на четирите организации показаха банатски български танци и разнообразни обичаи на колоритните ни общности от този регион. Така те демонстрираха, че въпреки че са откъснати от Родината, не са забравили многовековната култура и традиции.
Гости на събитието бяха представители на Държавната агенция за българите (ДАБЧ) в чужбина, както и много нашенци от румънските селища Стар Бешенов, Бречкья и Винга. От ДАБЧ подариха на българската общност  автентични тракийски носии, а на техните организации бяха предоставени екземпляри от най-новата българска литература.

Съдбата на българите католици  в населената основно със словенци и унгарци Войводина е слабо позната у нас. Те живеят главно в селата Бело блато и Иваново, които представляват малки градчета с 1500-2000 души население. Населените места са добре изградени с павирани улици, паркове и културни домове. Населението им основно е съставено от най-старата българска общност зад граница – изгнаници от Чипровското въстание през 1688 г. Това е част от голямата българска католическа общност в областта Банат, разделена между Румъния и Югославия след Втората световна война. Преселили са се в Бело блато от румънския град Стар Бешенов. В селото има два храма – евангелистки, където се черкуват словенците, и католическият „Св. Елизавета“, където се молят българите и унгарците.



В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки